Το ζήτημα της ανέγερσης του νέου κλειστού γυμναστηρίου Ιωαννίνων φέρνουν στη Βουλή 9 βουλευτές ανάμεσά τους και βουλευτές της Ηπείρου, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση είναι: Τζούφη Μερόπη, Βέττα Καλλιόπη, Γεροβασίλη Όλγα, Κάτσης Μάριος, Μάρκου Κώστας, Μπάρκας Κώστας, Μπουρνούς Ιωάννης, Παππάς Νίκος και Ψυχογιός Γεώργιος

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε το κλειστό στον Βοτανικό κατά την επίσκεψή του στην πόλη τον Μάιο του 2019. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενέταξε την ανέγερσή του στον προγραμματισμό της και μελετούσε την ορθή και με λογικό κόστος συντήρηση των εγκαταστάσεων, χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες.

Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι τον Ιούλιο το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση άδειας χρήσης έκτασης 16 στρεμμάτων στην περιοχή του Βοτανικού, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης του νέου κλειστού γηπέδου, ενώ, σε σχέση με το κόστος κατασκευής, αναφέρουν ότι η ανέγερση νέων κλειστών γυμναστηρίων χωρητικότητας 3.500-4.000 θεατών ανέρχεται στα 6,5 έως 7 εκατ. ευρώ, προ διαγωνισμών και εκπτώσεων. Ενδεικτικά, σημειώνουν ότι το κόστος κατασκευής του νέου κλειστού γυμναστηρίου Νέας Σμύρνης (3.200 θεατών) είναι 8,8 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- υπόγειο χώρο στάθμευσης 700 θέσεων και ενεργειακή αυτονομία.

Ωστόσο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου πως συμφώνησε με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων την αποσυναρμολόγηση του κλειστού γηπέδου Ελληνικού (στο χώρο του πρώην κρατικού αερολιμένα) και την μεταφορά του στα Ιωάννινα. Ακολούθησε πλήθος δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για «ανάγκη της LAMDA DEVELOPMENT να φύγει το γήπεδο από το αεροδρόμιο του Ελληνικού».

Η μεταφορά του προκάτ κλειστού δε βρίσκει σύμφωνους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γιατί θα σταματήσει η ανέγερση του κλειστού στον Βοτανικό, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με την παλαιότητα του, το κόστος εγκατάστασης, αλλά και το κόστος λειτουργίας που θα προκύψει.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του γηπέδου του Ελληνικού είναι πεπαλαιωμένος, παλιάς τεχνολογίας, ενεργειακά κοστοβόρος και αχρησιμοποίητος για 15 χρόνια, ενώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα φέροντα στοιχεία και οι εξοπλισμοί της 15ετούς εγκατάστασης του Ελληνικού μπορούν να αποσυναρμολογηθούν χωρίς φθορές, να επανατοποθετηθούν και να υπάρξουν οι ίδιες εγγυήσεις ποιοτικής λειτουργίας, ως να ήταν καινούργια.

Προσθέτουν, ακόμη, ότι το κόστος αποσυναρμολόγησης της εγκατάστασης στο Ελληνικό ούτως ή άλλως θα βαρύνει τον επενδυτή και με την κατατεθείσα πρόταση δεν ξεκαθαρίζεται εάν αυτό θα μετακυλισθεί στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, καθώς και ότι δεν είναι σαφές ποιες αντικειμενικές ανάγκες έρχεται να καλύψει ένα γήπεδο 10.000-15.000 θέσεων, με λειτουργικό κόστος πολλαπλάσιο, πώς αυτό θα ενταχθεί στον πολεοδομικό ιστό και υπό ποιο καθεστώς ιδιοκτησίας και διοίκησης.