Εκτενής συζήτηση έγινε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου σχετικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανάφερε και τα εξής:

Η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος μακάρι να ήταν τόσο απλή υπόθεση, ώστε η κάθε Περιφέρεια να αναλάμβανε από μόνη της να δώσει λύσεις.

Είναι εθνικό, είναι ευρωπαϊκό και οι διαστάσεις του φαίνεται να τείνουν να μετατραπούν σε ανεξέλεγκτες. Ό, τι ισχύει σήμερα, αύριο είναι πιθανό να ανατραπεί εξαιτίας των νέων δεδομένων που προκύπτουν από τις αυξανόμενες ροές από την Τουρκία.

Τα μέτρα που είχαν ληφθεί ως τώρα είναι γεγονός πως δεν αποδίδουν και αυτό οφείλεται και σε εσωτερικούς παράγοντες- όπως είναι  οι χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου-   όσο και σε εξωτερικούς, όπως  είναι η Τουρκική πολιτική.

Μπροστά μας έχουμε τώρα ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και αποφάσεις για καλύτερη οργάνωση των κέντρων και αύξηση των αποτρεπτικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά μας αναλύθηκαν σε συνάντηση που είχε γίνει με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Ακούγονται διάφορες προτάσεις. Πρέπει εξ αρχής να υπογραμμίσω πως οι Περιφέρειες δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Παρά ταύτα στην αρχή της κρίσης συνεργαστήκαμε με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία και χρηματοδοτήσαμε εργασίες διαμόρφωσης του Κέντρου στον Κατσικά. Έκτοτε δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, ούτε για το πόσοι θα έλθουν, ούτε για που θα εγκατασταθούν.

Η Περιφέρεια δεν διαθέτει ούτε χώρους, ούτε διαμερίσματα για μίσθωση. Όσες φορές κληθήκαμε να εκφράσουμε απόψεις επικεντρωθήκαμε σε ορισμένα σημεία:

  • Να υπάρχει ισοκατανομή σε όλο τον Ελλαδικό χώρο προσφύγων και μεταναστών.
  • Να ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες
  • Να τεθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ

Υπάρχει ένα ερώτημα, για το πόσοι μπορεί να φιλοξενηθούν στην Ήπειρο.

Δυστυχώς  δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό, για τον απλούστατο λόγο, γιατί κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσοι θα είναι ακόμη αυτοί που θα έλθουν στη χώρα μας. Πρόσφατα (28 Οκτωβρίου) ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ηπειρώτης στην καταγωγή ας μην τον ξεχνάμε, Λευτέρης Οικονόμου, είχε δηλώσει στα Γιάννενα ότι δεν πρόκειται να έλθουν άλλοι πρόσφυγες. Αυτό ίσχυε με τα ως τότε δεδομένα. Τις επόμενες ημέρες όμως, όταν άρχισαν να καταφθάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα παράλια τα δεδομένα άλλαξαν. Είχε ειπωθεί για αναλογία 1% σε σχέση με το μόνιμο πληθυσμό. Και  αυτό όμως το όριο ξεπεράστηκε.

Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναζητά χώρους για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Με τους ξενοδόχους έρχεται σε απευθείας συζητήσεις. Για παλιά εργοστάσια κλπ επίσης με τους ιδιοκτήτες τους. Με τα σημερινά δεδομένα, στην Ήπειρο δεν προβλέπεται η δημιουργία κλειστών, προαναχωρησιακών κέντρων. Αλλά δεν αποκλείεται και αυτό να γίνει στο μέλλον.

Εκείνο για το οποίο εμείς έχουμε δεσμευτεί στην Κυβέρνηση, είναι να συμβάλλουμε ούτως ώστε η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών να γίνει με τους λιγότερους δυνατόν κοινωνικούς κραδασμούς.

Αφουγκραζόμαστε τις απόψεις, τις διαφωνίες των κατοίκων. Είναι εύλογη και η επισήμανση πως οι  εγκαταστάσεις προσφύγων σε πολυκατοικίες να γίνεται με  προσοχή και έρευνα  ώστε να μη διασαλευθεί η κοινωνική συνοχή.

Δεν μπορούμε όλους αυτούς που καλοπροαίρετα εκφράζουν προβληματισμούς να τους στιγματίζουμε ως ρατσιστές.

Δεν συμφωνούμε βέβαια και με τις τυφλές αντιδράσεις του τύπου «μακριά από μας οι πρόσφυγες».

Δεν συμφωνούμε επίσης και με εκείνους που τάσσονται με τη λογική των ανοικτών συνόρων και του κλεισίματος των κέντρων που θα προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα και στους ίδιους, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους.

Η καταγραφή, η κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών γίνεται με προκαθορισμένο τρόπο και από διαπιστευμένες υπηρεσίες και σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να εμπλακούν ούτε οι δήμοι, ούτε οι περιφέρειες.

Η Ήπειρος έχει δείξει και στο παρελθόν μαθήματα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Στην τωρινή κρίση πρέπει όμως να καταστήσουμε σαφές και ήδη το έχουμε κάνει ότι:

  • Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και η Ήπειρος να παραμείνει ως περιοχή φιλοξενίας προσφύγων.
  • Θα ισχύουν για όλους τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, με απόλυτη ισοκατανομή στις Περιφέρειες και χωρίς εξαιρέσεις.
  • Οι ανήλικοι πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης και βεβαίως να παρακολουθούν μαθήματα
  • Οι ΜΚΟ να τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο και να αποκτήσουν ενεργό ρόλο οι Δήμοι.

Η εθνική ασφάλεια δεν διακυβεύεται. Αν ληφθούν υπόψη τα παραπάνω, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα ούτε για την κοινωνική συνοχή σε περιοχές όπου θα εγκατασταθούν για μικρό ή και μεγαλύτερο διάστημα οι πρόσφυγες.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης το Σώμα, ότι με βάση πληροφορίες που διακινούνταν επικοινώνησε με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τους εξήγησε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο του ΚΕΝ στην Άρτα για φιλοξενία προσφύγων καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπως επίσης δεν ενδείκνυται και εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων για το οποίο υπήρχαν σκέψεις να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο λόγο. Μετά την επικοινωνία αυτή ενημερώθηκε πως δεν θα χρησιμοποιηθούν οι δύο αυτοί χώροι και θα αναζητηθούν άλλοι.

Η Εισήγηση του Σπύρου Ριζόπουλου για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28ης Νοεμβρίου 2019

κ. Πρόεδρε,

Όταν πήγα στις ΗΠΑ ως μετανάστης, εκεί που κατά καιρούς με χλευάζετε πίσω από την πλάτη μου ότι δούλευα σερβιτόρος – και είναι τιμή μου αυτό – έκατσα 3 φορές στην ουρά στο Σικάγο για να βγάλω άδεια παραμονής. Την τρίτη φορά η συρόμενη πόρτα έκλεισε μπροστά μου. Νευρίασα, χτύπησα το τζάμι και αμέσως με απομάκρυναν οι δυνάμεις ασφαλείας και για 6 μήνες δεν είχα δικαίωμα να καταθέσω τα χαρτιά μου.

Ξέρετε γιατί; Γιατί υπήρχε κράτος. Και εγώ ως μετανάστης ήξερα ότι πήρα μια δύσκολη απόφαση ζωής η οποία όμως είχε συνέπειες. Δεν φαντάστηκα ότι θα με περίμεναν στο αεροδρόμιο με επιδόματα. Και μιλάμε για μια Αμερική που τότε ειδικά το επίπεδο ζωής δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα.

H σημερινή μέρα δυστυχώς και το λέω και το εννοώ, είναι μια μέρα δικαίωσης για τους Ορίζοντες Ηπείρου.

Εσείς οργανωμένα καθυστερήσατε να το εντάξετε, δεν αναγνωρίζετε τη σοβαρότητα του ζητήματος γι’ αυτό και δεν το συζητάτε μόνο του αλλά φέρατε και μια σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία ξέρετε καλά ότι και να μη μας ρωτήσετε, θα τα ψηφίσετε.

Πάμε λοιπόν μία μία τις ημερομηνίες για να δείτε πώς εμείς ως Ορίζοντες Ηπείρου παρακολουθούμε το θέμα στενά, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι, ακόμα και σε στιγμές που ούτε η κυβέρνηση το είχε αντιληφθεί πόσο σοβαρό είναι.

3 Οκτωβρίου: Όταν είχατε το θράσος να μου λέτε ότι δεν ξέρω τι μου γίνεται και ότι είστε αναρμόδιος, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωνε την άμεση εμπλοκή των Περιφερειών στο προσφυγικό. Φυσικά ήξερα τι έλεγα, όπως θα ξέρατε και εσείς αν είχατε φροντίσει να παραστείτε στη σύσκεψη που έκανε ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη με τους Περιφερειάρχες και αποφασίστηκε η μεταφορά των προσφύγων/μεταναστών στην ενδοχώρα.

4 Οκτωβρίου: Ζητήσαμε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση του Προσφυγικού, τότε ήταν ακόμα προσφυγικό, με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δημάρχων, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Δεν ενημερωθήκαμε για καμία τοποθέτηση σας. Απλά διαβάζατε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 30ης Σεπτεμβρίου και την ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειών.

7 Οκτωβρίου: Ζητήσαμε σύγκληση συμβουλίου των αρχηγών των παρατάξεων και ζητούσα από εσάς κ. Πρόεδρε όπως συγκαλέσετε ειδική συνεδρίαση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Χαίρομαι που με 40 μέρες καθυστέρηση τελικά προσχωρήσατε στις θέσεις των Οριζόντων Ηπείρου.

Και έρχεται βέβαια το αποκορύφωμα της πολιτικής κουτοπονηριάς, που είχατε το θράσος να ζητήσετε προτάσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού από την αντιπολίτευση. Στην επιστολή που απέστειλα στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 14 Οκτωβρίου και αφού επεσήμανα το γελοίο του χειρισμού της όλης υπόθεσης, παραταύτα έθεσα 9 συγκεκριμένα ερωτήματα στην Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Παρότι ξέραμε ότι μας εμπαίζετε στείλαμε συγκεκριμένες ερωτήσεις που αν τις είχατε επεξεργαστεί οι απαντήσεις θα σας οδηγούσαν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Αν τις είχατε μελετήσει, αν είχατε προσπαθήσει να αποτυπώσετε τα δεδομένα, σήμερα θα συζητούσαμε εδώ επί της ουσίας και δεν θα κάναμε έκθεση ιδεών.

19 Νοεμβρίου: Ενόψει της ανακοίνωσης του κυβερνητικού σχεδίου διαχείρισης, οι Ορίζοντες Ηπείρου σας καλούσαμε να αποκαλύψετε πτυχές που αφορούν την Ήπειρο και να κινηθείτε για να μην αποφασίσει η Αθήνα το πώς θα διαχειριστούμε το ζήτημα εδώ. Τι κάνατε; Σιωπήσατε ξανά.

Τα συμπεράσματά μου είναι απλά και λυπάμαι που το λέω αλλά 12+1 περιφερειάρχες και το «όργανό σας», είστε άβουλα όντα στις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό. Αδυνατείτε να υποστηρίξετε τις απόψεις σας και υποκλίνεστε σε αυτόν που κρατά το πορτοφόλι του κράτους και σας λέει ωμά πως θα σας κόψει τις χρηματοδοτήσεις αν δεν «συμμορφωθείτε προς τας υποδείξεις».

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ανανεώθηκε η θητεία σας, το προσφυγικό/μεταναστευτικό υπάρχει ήδη από την προηγούμενη θητεία σας ως Περιφερειάρχη και εσείς περί άλλα τυρβάζετε.

Δεν έχετε ξεκαθαρίσει βασικές πτυχές διαχείρισης του ζητήματος: από τη δημόσια τάξη και τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων μέχρι τα θέματα μετεγκατάστασης και αφομοίωσης. Συνεπώς είναι αδύνατο να ασκήσω κριτική σε σας, τη στιγμή που πηγαίνετε πακέτο πια με την κυβέρνηση. Εσείς πλέον δεν εκπροσωπείτε τους Ηπειρώτες, εκπροσωπείτε την κυβέρνηση στην Ήπειρο, οπότε ας μιλήσουμε λίγο και για την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο όλο το καλοκαίρι ωσότου αντιληφθεί τη σοβαρότητα του ζητήματος. Αρχικά εκτιμά πως το ζήτημα περιορίζεται στην καταστολή. Μετά κατάλαβε ότι πρέπει να ασχοληθεί με τη μετακίνηση. Έπειτα, μέσω των κ. Θεοδωρικάκου και Κουμουτσάκου κατάλαβαν ότι το ζήτημα πρέπει να περάσει στις περιφέρειες, και μετά ο κ. Πέτσας αποφάσισε και ανακοίνωσε το 1%, προφανώς ο Στέλιος δεν το σκέφτηκε μόνος του. Με λίγα λόγια το επιτελικό κράτος μπορεί να δουλεύει σε άλλα επίπεδα, αλλά στο βασικό ζήτημα που καίει την ελληνική κοινωνία εκτός από το οικονομικό, έχει αποτύχει στη λειτουργία του. Και εσείς είστε όργανό του.

Γι’ αυτό λοιπόν, μη παραξενεύεστε όταν σας λέμε ότι δεν βάζουμε πλάτη σε κάτι που δεν ξέρουμε, διότι δεν ήρθατε εσείς ως Περιφερειάρχης να κάνετε μια παρουσίαση του προσφυγικού στους Ηπειρώτες. Δεν κάνατε μια συνέντευξη τύπου να μας πείτε ποια θα είναι τα δέκα πράγματα που θα κάνετε.

Εγώ δεν εξελέγην για να είμαι ούτε δικό σας δεκανίκι εδώ μέσα όπως κάποιοι άλλοι και δεν δίνω λευκή επιταγή, ούτε σε εσάς ούτε στην κυβέρνηση.

Δεν θα παίξω την πολιτική μου αξιοπρέπεια στα ζάρια χάριν των προσωπικών μου σχέσεων, δεν είμαι σαν κι εσάς. Εκεί είναι η μεγάλη μας διαφορά.

Και πάμε τώρα παρακάτω στις σαχλαμάρες που ακούγονται τον τελευταίο καιρό.

Φυσικά και δεν μπορεί να συγκροτηθεί καμία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει ο οποιοσδήποτε σέβεται τον εαυτό του, γιατί αυτή τη στιγμή πολιτικά, δεν θα πάμε να ανακαλύψουμε την Αμερική.  Σήμερα αυτό που εμείς ζητούσαμε πριν δυο μήνες δεν έχει νόημα, αφού λανθασμένα κάθε υπουργείο κάνει κάθετες δράσεις και δεν υπάρχει κανείς να συντονίσει.

Έχετε κυβέρνηση με 40%, με 158 βουλευτές, έχετε 12 περιφερειάρχες, και τον Αρναουτάκη έχετε μη κρυβόμαστε, ορίζετε το δημόσιο χρήμα, έχετε απόλυτη πλειοψηφία στην Περιφέρεια με 57%. Έχετε καθαρή εντολή να διαχειριστείτε το θέμα, γιατί δεν το κάνετε; Εσείς απλώς θέλετε να μας εμπλέξετε,  τελικώς αυτή είναι η στρατηγική σας, απλώς ψάχνετε για συνενόχους. Έτσι κάνατε και στην περίπτωση του Πέτσιου πριν 2 χρόνια. Περίμενα να δω μέχρι που θα το φτάσετε. Ε, στο μεταναστευτικό δεν θα παίξω αυτό το παιχνίδι.

Για να δείτε πόσο άτοπος πολιτικά είστε ακόμα και με τον προϋπολογισμό, δεν είχατε καν τη σκέψη, τυπικά να έχετε ένα κωδικό για το μεταναστευτικό.

Αυτή τη στιγμή κυρίες και κύριοι κανείς δεν λέει την αλήθεια. Επειδή στην καριέρα μου ποτέ δεν δέχθηκα συνωμοσιολογικά σενάρια, έτσι και τώρα δεν δέχομαι ότι κάπου, κάπως γίνεται συζήτηση των Μεγάλων Δυνάμεων για να κατακλυστεί η χώρα από ξένους πληθυσμούς, όταν εσείς δεν μπορείτε να θωρακίσετε την Περιφέρειά σας. Είναι απλά καθαρή ανικανότητα να χειριστείτε το ζήτημα. Η συνολική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα είναι αποτέλεσμα και μόνο της ανικανότητας των κυβερνήσεων να διαχειριστούν το ζήτημα και ναι, να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.

Βγαίνει ο Πρωθυπουργός και λέει κανένα παιδί πίσω. Μαζί σας κ. Μητσοτάκη. ΚΑΝΕΝΑ ΟΜΩΣ. Πώς μια κοινωνία γονατισμένη θα δείξει κοινωνικό πρόσωπο, όταν μετρά ακόμα τις δικές της πληγές από μια δεκαετή κρίση. Δεν είναι λαϊκισμός, αλλά μου έδωσε την αφορμή. Γιατί αυτή τη στιγμή το μεταναστευτικό πονάει γιατί έχουμε τεράστιες παθογένειες για τις οποίες έχει ευθύνη το πολιτικό σύστημα. Τι μας ζητάτε;

Να μη μπορώ να σταθώ οικονομικά, να μη μπορώ να σταθώ κοινωνικά και πάνω που πάω να ανασάνω μου λες βάλε πλάτη. Τόσα χρόνια που λιποθυμούσαν τα παιδιά χωρίς γεύματα, χωρίς πετρέλαιο δεν είδα καμία διεθνή κατακραυγή. Δεν είναι ότι διαφωνώ μαζί σας, αλλά απαντήσεις για αυτά δεν έχετε. Τι θέλετε να μου πείτε κ. Περιφερειάρχα, πώς παρότι το «κανένα παιδί πίσω» είναι σύνθημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, δεν έχετε άποψη για τα παιδιά των Ηπειρωτών;

Κανονικά θα έπρεπε να σας πω ότι είστε άξιοι της τύχης σας, όμως η θέση μας σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μας επιτρέπει να είμαστε ανεύθυνοι.

Εστιάστε λοιπόν σε δύο θέματα:

  1. Θα εκφραστώ με την comme il faut λέξη αποτροπή.

Μη ζητάτε να απαντήσω εγώ σε αυτό το ζήτημα γιατί δεν έχω τα δεδομένα. Εσείς παίρνετε τις ενημερώσεις από την ΕΥΠ, όχι εγώ. Αν δεν παίρνετε τότε κάτι κάνετε στραβά. Μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε πότε φεύγουν οι βάρκες από την Τουρκία;

  1. Προγραμματισμός – Προτάσεις

Κε Καχριμάνη αυτή τη στιγμή έπρεπε να έχετε ένα σχέδιο που θα διαφυλάσσει την ομαλή λειτουργία της Π. Ηπείρου και δεν το έχετε. Σας ρωτάω και τώρα να μας απαντήσετε υπεύθυνα, πόσο κόσμο ακόμα περιμένουμε; Το 1% το έχουμε ήδη ξεπεράσει αφού σήμερα φιλοξενούμε 3.500 ανθρώπους στην Ήπειρο.

Χάσατε 2 μήνες ενώ μπορούσατε να έχετε ρωτήσει τον κ. Θεοδωρικάκο ή να του έχετε δώσει τις ερωτήσεις που σας στείλαμε. Στη διαχείριση κρίσεων το σημαντικό δεν είναι να τηρείς κατά γράμμα το σχέδιο αλλά να έχεις ένα μπούσουλα από το οποίο να αποκλίνεις. Εσείς δεν έχετε ούτε αυτό και είμαστε όχι στο «παρά πέντε» αλλά στο «και πέντε».

 

Πρόταση πρώτη

Τρέξτε τώρα και αναθεωρήστε τον προϋπολογισμό, βάλετε επιτέλους κωδικούς για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και ναι,  ήρθε η ώρα να αναλάβετε το πολιτικό κόστος κόβοντας από το Τεχνικό Πρόγραμμα. Διαφορετικά ζητήστε περισσότερα χρήματα από το υπερπλεόνασμα της κυβέρνησης στην οποία τόσο πρόθυμα λογοδοτείτε.

Πρόταση δεύτερη

Σε συνέχεια συγκροτείστε μια Επιτροπή Παρακολούθησης με τους Δημάρχους για να ετοιμάσουν τις υποδομές τους. Γιατί εδώ μπαίνει και το ζήτημα του πως θα μοιράσετε τον πληθυσμό. Είπαμε το 1% δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε συνεχώς στοιχεία καταγραφής των εισροών για να μπορείτε να τους μοιράζετε ακριβοδίκαια. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ.

Γιατί στο πλαίσιο της Περιφερειακότητας, για λόγους πρακτικούς, δε θα βρεθεί ούτε ένας στο Μέτσοβο. Δεν πρέπει ουσιαστικά στο τεχνικό σας πρόγραμμα να αδικηθεί όταν δεν θα σηκώσει αυτή την κοινωνική πράξη;

Και σε αυτήν την περίπτωση είστε αδύναμος να διαχειριστείτε τη σχέση σας με την Αθήνα. Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τη σχέση σας με τους Δημάρχους; Δεν μπορείτε να βρείτε τη μαθηματική εξίσωση των εισροών σε σχέση με το τι πρέπει να πάρει ο καθένας; Και αν για λόγους πρακτικούς και δημογραφικούς δεν είναι εύκολο να πάρουν κάποιοι όσο κάποιοι άλλοι, αυτό δεν πρέπει να έχει αντίκτυπο στο ΠΔΕ ή στο Τεχνικό Πρόγραμμα; Αυτά είναι τα πρακτικά ζητήματα.

Δεν έχετε σκεφτεί, ότι την εσωτερική κατανομή πρέπει να την αναλάβετε εσείς που ξέρετε την πολιτική γεωγραφία, μιας και εγώ ήρθα από την Αμερική και δεν την ξέρω;

Πρόταση τρίτη

Το υπάρχον προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας δεν επαρκεί. Μέχρι να διοριστούν όλοι εκείνοι στις θέσεις που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, θα έχουμε χάσει επιπλέων πολύτιμο χρόνο. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Ζητήστε από τον Πρωθυπουργό να ενεργοποιηθούν οι εθνοφύλακες για να συμβάλουν στη διαφύλαξη της τάξης. Προτείνω να είναι άοπλοι, σε μία μικτή λειτουργία με τα σώματα ασφαλείας, επικουρικά. Εάν χρειαστεί οικονομική στήριξη από την Περιφέρεια, να διαμορφωθεί πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.

Πρόταση τέσσερα

Αφορά το μέλλον (την ενσωμάτωση): ουδέποτε σκεφτήκατε με τι θέλετε να μοιάζει η ζωή των Ηπειρωτών μετά τη θητεία σας. Μέχρι τώρα νομίζατε ότι πολιτική είναι αυτό που κάνατε τόσα χρόνια. Τόσο καιρό το θέμα καίει και ασχοληθήκατε περισσότερο με το ποιοι θα στελεχώσουν τον ΦΟΣΔΑ και την ΠΕΔ.

Κε Καχριμάνη, στην Ήπειρο ήρθε η ώρα της πραγματικής πολιτικής.

Έχετε απάντηση για το επίπεδο ζωής και την ενσωμάτωσή των προσφύγων/μεταναστών που θα μείνουν μόνιμα στην Ήπειρο; Τι σημαίνει κοινωνιολογικά για την Ήπειρο σε 10 χρόνια; Όταν μιλάμε για αφομοίωση τι εννοούμε;

Ποια θα είναι η σχέση των νέων κατοίκων με τον γηγενή πληθυσμό και με δεδομένη τη δημογραφική κάμψη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια;

Μήπως το κομμάτι της ενσωμάτωσης ακριβώς λόγω του κοινωνικού της χαρακτήρα και λόγω των διαφόρων ΜΚΟ που υπάρχουν (και τώρα επανεξετάζεται επιτέλους το στάτους τους) εδώ στην Ήπειρο, θα έπρεπε να πάμε σε ένα πιο βατό μη-ΜΚΟ σχήμα Αστική Μη Κερδοσκοπική, όπως είναι Μέριμνα; Στη Μέριμνα συμμετέχετε όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Πρόταση πέντε

Εδώ θέλω να αναφερθώ στο ρόλο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των βιομηχανιών της Ηπείρου.

Θα ξεκινήσω με τις δύο βιομηχανίες που εμπορεύονται δημόσιο αγαθό: το νερό.

Πριν 2 χρόνια εσείς και ο Δήμος χαρίσατε 3 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα στο Ζαγόρι και τον Βίκο.

Νιτσιάκος, Πίνδος, Καράλης, Τσουτσοπλίδης, ΕΛΠΕ, ΕNERGEAN, και πολλοί άλλοι…

Βεβαίως θα σας πουν δικαίως το εξής: φέρτε ένα σχέδιο κοστολογημένο να βοηθήσουμε μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Πότε περιμένετε λοιπόν να καταθέσετε το δικό σας σχέδιο;

Το θεωρώ προσβλητικό ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ να στέλνετε αίτημα για συζήτηση για το μεταναστευτικό, να παρουσιάζετε τρεις προτάσεις και να μην είναι η δική σας μέσα.  Ποια είναι η δική σας θέση τελικά; Ότι πει η κυβέρνηση; Παραδεχτείτε το. Κάντε μια συνέντευξη τύπου και πείτε: Δεν έχω πρόταση. Θα κάνω ότι πει η κυβέρνηση. Κάντε το. Γιατί φοβάστε να το παραδεχτείτε;

Ξέρω ότι όσα ερωτήματα και αν κάνω απάντηση δεν θα πάρω, ούτε και περιμένω κάτι. Δυστυχώς. Αποφασίστε τι θα κάνετε σύντομα.

Κλείνοντας, σας αφιερώνω μια φράση: κατάλαβε το θέμα, και οι λέξεις θα ακολουθήσουν από μόνες τους. Αυτό θα είχε συμβεί αν είχατε απαντήσει στις ερωτήσεις μας.