image description

Τη διαμαρτυρία τους για την αναβολή για το επόμενο έτος του Φεστιβάλ «Η πόλη μας στην σκηνή», αλλά και γενικότερα για την απαξίωση του καλλιτεχνικού δυναμικού των Ιωαννίνων από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση δώδεκα ηθοποιοί και σκηνοθέτες.

Αναλυτικά:

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων απαξιώνει τους Γιαννιώτες ανθρώπους του Θεάτρου αναβάλλοντας για το 2020 τη συνέχιση του Φεστιβάλ «Η πόλη μας στην σκηνή» που χρηματοδοτούσε επαγγελματικές ομάδες της πόλης με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Ας σημειωθεί πως την περασμένη Άνοιξη το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων ανακοίνωσε προκήρυξη ενδιαφέροντος θεατρικών συμπαραγωγών με επαγγελματικές ομάδες της πόλης και πολλοί επαγγελματίες της πόλης υπέβαλλαν προτάσεις. Αυτό σημαίνει πως το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε και την δαπάνη των συμπαραγωγών που θα επιλεγόταν για το επόμενη σεζόν.

Στην πορεία με νέα του απόφαση στις 6 Αυγούστου ανέβαλε την επιλογή των προτάσεων με σκοπό αυτό να γίνει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που ορίστηκε όπως ξέρουμε ορίστηκε την 1η Οκτωβρίου του 2019. Οι καλλιτέχνες απέστειλαν ομαδική επιστολή για να πληροφορηθούν για την τύχη των προτάσεών τους και 3 εβδομάδες μετά έλαβαν έγγραφη απάντηση από την διοίκηση του Θεάτρου πως το Φεστιβάλ αναβάλλεται διότι το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το πέρας του 2019 δεν επαρκεί για την επιλογή ή μη των προτάσεων που υποβλήθηκαν.

Ήδη με άλλα λόγια πέρασαν εννιά ολόκληροι μήνες και οι καλλιτέχνες της πόλης όχι μόνο δεν έλαβαν απάντηση ποτέ από την παλιά ή την νέα διοίκηση αλλά η αναμονή τους παρατείνεται επ’ αόριστον για το νέο έτος… Επίσης ουδεμία απάντηση δόθηκε σε σχέση με το ποσό που είχε εγκρίνει η προηγούμενη διοίκηση για την διεξαγωγή του εν λόγω φεστιβάλ. Αυτά τα χρήματα παραμένουν για το σκοπό αυτό; Μεταφέρθηκαν σε άλλη παραγωγή; Χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες δαπάνες του Θεάτρου;

Φυσικά το διοικητικό συμβούλιο έλαβε μια τέτοια απόφαση δίχως να λάβει σοβαρά υπόψη του πως απευθύνεται σε επαγγελματίες και πως τούτο δημιουργεί μέγιστα θέματα στον καλλιτεχνικό τους προγραμματισμό αλλά και στην επαγγελματική τους δέσμευση απέναντι στους συνεργάτες τους και τους συντελεστές των προτάσεων. Ολοφάνερα διαφαίνεται η απαξίωση προς το θεατρικό έμψυχο υλικό του τόπου το οποίο και βάση του εσωτερικού του κανονισμού (ΑΔΑ: ΒΟΧΟΩΕΩ-ΛΙΖ αρ. 3): «αξιοποίηση κατά το δυνατόν Ηπειρωτών δημιουργών και καλλιτεχνών»  αποτελεί το κυριότερο μέλημα του πολιτιστικού αυτού φορέα της Ηπείρου και δίνεται βαρύτητα σε παραγωγές που προετοιμάζονται εκτός Ιωαννίνων και έρχονται στην πόλη μόνο κατά την περίοδο των παραστάσεων με το μεγαλύτερο ποσοστό των συντελεστών τους εκτός της πόλης. ( Από τις 6 παραγωγές του τα δύο τελευταία χρόνια οι σκηνοθεσίες ανατέθηκαν σε σκηνοθέτες εκτός Ιωαννίνων και οι συντελεστές ήταν κατά πλειοψηφία επίσης εκτός Ιωαννίνων. Ας σημειωθεί εδώ πως πράγματι το δυναμικό της πόλης δεν επαρκεί για την δημιουργία μεγάλων παραγωγών και οι συνάδερφοι που έρχονται από άλλες πόλεις να εργαστούν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων είναι απαραίτητοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι ηθοποιοί που κατοικούν στα Ιωάννινα πρέπει να μείνουν εκτός επαγγελματικής δυνατότητας στον τόπο τους.)

Τα θεατρικά Ιωάννινα δεν ανήκουν πλέον στην δεκαετία του 1980 … Η πόλη διαθέτει και πλήθος δημιουργών αλλά και την δυνατότητα δημιουργίας πολιτιστικού έργου. Αν ο κύριος σκοπός του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Ιωαννίνων δεν είναι η εδώ δημιουργία και η δυνατότητα επαγγελματικής και καλλιτεχνικής πορείας στους τοπικούς επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου τότε ποιος άραγε ο λόγος της ύπαρξής του;

Καλούμε τόσο την διοίκηση του Θεάτρου, την καλλιτεχνική διεύθυνση αλλά και την δημοτική αρχή να απαντήσουν δημόσια για το σοβαρό αυτό θέμα αλλά και να ανακοινώσουν επίσημα την θέση του απέναντι στους ηπειρώτες δημιουργούς του Θεάτρου. Στόχος της ανακοίνωσής μας είναι η προάσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και η ενημέρωση των συμπολιτών μας ευελπιστώντας πως τούτο θα αποτελέσει την απαρχή ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ουσιαστική λειτουργία του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Ιωαννίνων.

Θοδωρής Γκόγκος, Βασίλης Κονταξής, Γιώργος Φλώρος, Στέλλα Κατσαρού, Γιολάντα Καπέρδα, Βασίλης Σιάφης, Αθηνά Τσικνιά Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, Ναταλία Μίγδου, Βασίλης Γουργούλης, Χρήστος Χρήστου, Θανάσης Μιχαηλίδης

Απάντηση Δήμου και ΔΗΠΕΘΕ στην επιστολή των ηθοποιών

Με αφορμή ανακοίνωση ηθοποιών της πόλης για το φεστιβάλ «Η πόλη στη σκηνή» το ΔΗΠΕΘΕ και ο Δήμος Ιωαννιτών διευκρινίζουν τα ακόλουθα:

«Η πόλη στη σκηνή» αποτελεί πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε μία φορά μέχρι σήμερα. Παρότι η προκήρυξη για το 2019 είχε γίνει από την Άνοιξη μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου η διαδικασία και η επιλογή δεν είχε προχωρήσει.

Η νέα διοίκηση διαπίστωσε ότι η επιχορήγηση θεατρικών ομάδων για να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο Καμπέρειο αντιμετώπιζε προβλήματα. (Το ΔΗΠΕΘΕ ως επιχορηγούμενος φορέας δεν δύναται να προχωρά σε επί μέρους επιχορηγήσεις).

Θεωρώντας ωστόσο ότι οφείλει να δίνει βήμα σε καλλιτέχνες της περιοχής έχει διατηρήσει ολόκληρη την προβλεπόμενη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2020.

Σκοπός της δε, είναι να  ενισχύσει τον θεσμό και να τον ανοίξει σε ολόκληρη την Ήπειρο, δίνοντας βήμα σε όλους τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.

Να μετατρέψει δηλαδή την «Πόλη στη σκηνή» σε σκηνή για ολόκληρη την Ήπειρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ομόφωνα αποφάσισε, αναζητά το νόμιμο τρόπο που θα επιτρέψει την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης ώστε να είναι διασφαλισμένο και το οικονομικό της σκέλος.

Η Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και η Δημοτική Αρχή, εκφράζουν την έκπληξή τους για το περιεχόμενο της επιστολής ηθοποιών και επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον τους για την στήριξη των Ηπειρωτών δημιουργών είναι αμέριστο, πραγματικό και έμπρακτο.