Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα έργων για το 2020. Στη συνεδρίαση αναπτύχθηκε γόνιμος και δημιουργικός διάλογος με το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων να καταθέτουν προτάσεις.

Το πρόγραμμα έργων του νέου έτους αποτυπώνει τις δύο βασικές πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, όπως τις ανέλυσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος που έκανε την κεντρική εισήγηση. Η πρώτη είναι η ισόρροπη κατανομή πόρων, έργα δηλαδή σε όλη την έκταση του Δήμου που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και η δεύτερη είναι η επιτάχυνση όλων των παρεμβάσεων που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ.

Τα έργα για το 2020 ομαδοποιούνται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Στις αναπλάσεις, την αναβάθμιση των υποδομών και την βελτίωση της καθημερινότητας.

Έτσι περιλαμβάνονται έργα για την βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφαλούς κυκλοφορίας, τις αναπλάσεις οδών και πλατειών, τις διανοίξεις οδών, τη συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση σχολείων, τις αθλητικές υποδομές, τις προτάσεις από τις συμμετοχικές διαδικασίες και τις μελέτες.

Οι τρεις μεγάλες ομάδες έργων του νέου προγράμματος είναι τα συμβασιοποιημένα έργα με προυπολογισμό 16,4 εκατομμύρια, τα έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης με προυπολογισμό 6,7 εκατομμύρια και τα νέα έργα με προυπολογισμό 41,2 εκατομμύρια.

Για την Δημοτική Αρχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος κεντρικό στόχο αποτελεί η εκπόνηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, για το οποίο υπάρχει από το αρμόδιο Υπουργείο η διαβεβαίωση χρηματοδότησής του. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα αναθεωρήσει το Γενικό Πολεοδομικό και τις χρήσεις γης στο σύνολο του Δήμου και το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκπόνηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Σκοπός του είναι να αποτυπώσει τις ανάγκες της πόλης στη σύγχρονη εποχή.

Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ καθώς μέχρι στιγμής είναι δημοπρατημένο και σε φάση εκτέλεσης μόνο ένα έργο –το νηπιαγωγείο στους στρατιωτικούς φούρνους- και μία μελέτη –για την ανάπλαση των στρατιωτικών φυλακών.

Η «Ενότητα Πολιτών» έδωσε θετική ψήφο στο πρόγραμμα έργων. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Θωμάς Μπέγκας το έργα αποτελούν παρακαταθήκη της δημοτικής του αρχής ενώ απέδωσε τις καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ στην οικονομική κρίση, τις παλινωδίες στο σύστημα δημοπράτησης και τις απεργίες που αντιμετωπίστηκαν κατά την διάρκεια της θητείας του.

Θετική ψήφο έδωσε η παράταξη «Ιωάννινα 2023». Η επικεφαλής Τατιάνα Καλογιάννη στην τοποθέτησή της υποστήριξε ότι το πρόγραμμα έργων δεν είναι φιλόδοξο ενώ η δημοτική αρχή αποφεύγει την άντληση κονδυλίων από πηγές που απαιτούν κόπο.

Θετική ψήφο έδωσε και η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» με τον επικεφαλής της Λάζαρο Νάτση να επισημαίνει ότι ο λογαριασμός των νέων έργων είναι μικρός ενώ τόνισε ότι το τετραετές σχέδιο πρέπει να αποτυπώνει και σοβαρές διεκδικήσεις.

Το πρόγραμμα έργων καταψήφισαν ο Όλυ Τσουμάνη από την Λαική Συσπείρωση επισημαίνοντας ότι δεν περιέχει έργα για τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και ο Χρήστος Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση ο οποίος είπε ότι αποτελεί έκθεση ιδεών χωρίς ιεράρχηση αναγκών.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συζήτηση και απαντώντας σε ζητήματα που τέθηκαν και σε παρατηρήσεις που έγιναν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους υπογράμμισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας.

«Τα έργα που έρχονται από το παρελθόν και είναι απαραίτητα για την περιοχή περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα. Για μας το ζητούμενο δεν είναι αν πρόκειται για παλιά ή νέα αλλά αν είναι χρήσιμα για τους συνδημότες μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Διευκρίνισε ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που έχουν ήδη διασφαλισμένες πιστώσεις και τόνισε ότι βασικός προσανατολισμός είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι η βελτίωση της καθημερινότητας. Σ’ αυτό είναι εστιασμένο το νέο πρόγραμμα», επεσήμανε.

Για την Δημοτική Αρχή το μεγάλο ζητούμενο είναι η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος σε ποσοστό μεγαλύτερο από ότι καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια. Για να συμβεί αυτό απαιτείται αύξηση της αποδοτικότητας και της συνεργασίας των υπηρεσιών, εντατικοποίηση της δουλειάς όλων, αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν και ωρίμανση μελετών.

Απαντώντας σε επικρίσεις ότι δεν υπάρχει ισόρροπη κατανομή στις δημοτικές ενότητες τόνισε ότι «ισόρροπη ανάπτυξη δεν σημαίνει διαίρεση χρημάτων με αριθμό κατοίκων αλλά ιεράρχηση των αναγκών».

Ο δήμαρχος έδωσε ακόμη απαντήσεις για το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης όπως και για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο.

«Έχουμε διαφορά αντίληψης με την προηγούμενη δημοτική αρχή για την κεντρική πλατεία. Σέβομαι τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και το αποτέλεσμά του. Όμως η δική μας δημοτική αρχή εκτιμά ότι το αποτέλεσμα αυτού του διαγωνισμού δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μεγάλης μερίδας πολιτών. Το θέμα της κεντρικής πλατείας θα έρθει ξανά προς συζήτηση για να λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις», τόνισε.

Για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο, ανέφερε ότι ένα μεγάλο τμήμα του διέρχεται από κοινόχρηστους χώρους του ελληνικού δημοσίου και η συζήτηση για την παραχώρηση αποδεικνύεται μέχρι τώρα τραυματική εμπειρία.

 

Ενότητα Πολιτών: Το τεχνικό πρόγραμμα αποδεικνύει τον ορθό πολιτικό μας σχεδιασμό

«Η αναγνώριση του ορθού πολιτικού σχεδιασμού της Δημοτικής μας Αρχής με ολοκληρωμένες μελέτες και ισόρροπη κατανομή των πιστώσεων σε όλο το Δήμο αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο τεχνικό πρόγραμμα που έφερε προς ψήφιση η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, γιατί το προτεινόμενο από τη Δημοτική Αρχή τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 ουσιαστικά αποτελεί την ολοκλήρωση του δικού μας τεχνικού προγράμματος για το 2019».

Αυτό ανέφερε στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με βάση τα όσα ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόσο κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα 16,5 εκ. ευρώ ενώ άλλα 6,7 εκ. είναι υπό δημοπράτηση.

«Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», σημείωσε.

Παράλληλα, αναρωτήθηκε για ποια νέα έργα μιλά η Δημοτική Αρχή, όταν από τα συνολικά 40 εκ. ευρώ τα 25 αφορούν τον Μεγάλο Δακτύλιο, τα 1,2 το ανοιχτό κέντρο εμπορίου και τα 2,2 η ανάπλαση της περιοχής Σιαράβα πολιτισμού, ενώ και από τα υπόλοιπα το μεγαλύτερο μέρος είχαν προγραμματιστεί από τη δικής μας Δημοτική Αρχή.

«Με αυτά τα δεδομένα μπορεί κανείς να μιλά για ‘νέα έργα’ 40 εκ. ευρώ; Όχι, ονοματίζονται ‘νέα’ για επικοινωνιακούς λόγους», τόνισε.

Στη συνέχεια ζήτησε πειστικές απαντήσεις, που δεν έλαβε, για μια σειρά παρεμβάσεων το μέλλον των οποίων δεν έχει ξεκαθαρίσει η Δημοτική Αρχή.

Αυτές είναι η ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας, ο ποδηλατοπεζόδρομος από την πλατεία Μαβίλη ως το Πέραμα, η ανάπλαση του χώρου του παλιού Ασύλου Ανιάτων, το Αθλητικό Κέντρο Καρδαμιτσίων και το σχολείο στο Νεοχωρόπουλο.

Ορισμένα δηλαδή, από τα εμβληματικά έργα που σχεδίασε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

«Επιλέξατε μέχρι σήμερα, βιαστικά και επιπόλαια, να ακυρώσετε έργα που εμείς προχωρήσαμε χωρίς να έχετε εναλλακτικές προτάσεις, αφήνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο να χαθεί. Αναφέρω χαρακτηριστικά την κεντρική πλατεία και τους διαγωνισμούς για τα φωτιστικά LED και την  απομάκρυνση της λυματολάσπης», επισήμανε ο κ. Μπέγκας για να συνεχίσει:

«Φαίνεται πάντως ότι σιγά-σιγά αναγνωρίζετε την ‘αρχή της συνέχειας’ της Διοίκησης. Αναγνωρίζεται ο ορθός πολιτικός μας σχεδιασμός, διότι προφανώς, για να καταρτίζετε ένα τόσο μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν πόροι. Προφανώς, υπάρχουν και έτοιμες μελέτες. Αποδεικνύεται λοιπόν η σωστή δουλειά που έγινε επί τη δικής μας διοίκησης καθώς και η χρηστή οικονομική διαχείριση που προσφέρει το απαραίτητο εργαλείο για να γίνουν τα έργα αυτά. Το χρήμα».

Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτυπώνει τη φιλοσοφία και την προσπάθεια της δικής του Δημοτικής Αρχής τα προηγούμενα χρόνια, ευχόμενος καλή δουλειά στη νέα Διοίκηση του Δήμου, για το καλό του τόπου.

«Θα είμαστε εδώ άγρυπνοι φρουροί για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του. Για να έχουμε όμως αποτελέσματα θέλει σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά. Δείγματα γραφής όπως η ακύρωση έργων χωρίς σοβαρές αντιπροτάσεις και η ακύρωση δικών σας αποφάσεων και λήψη νέων όπως έγινε στην τελευταία οικονομική επιτροπή μας καθιστούν τουλάχιστον επιφυλακτικούς», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Κλείνοντας, θύμισε την πολιτικοοικονομική κατάσταση κάτω από την οποία η δική του δημοτική αρχή αγωνίστηκε για να προχωρήσει τα έργα που είχε προγραμματίσει, τονίζοντας τα εξής:

«Ο αντικειμενικός και ειλικρινής κριτής, θα πρέπει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η δική μας σχεδόν μισή θητεία πήγε χαμένη κάτω από το βάρος των συνθηκών που δημιούργησε η κρίση στην χώρα, ειδικά στον τομέα των έργων. Capital controls, απεργίες μηχανικών- με αποτέλεσμα να μην συγκροτούνται επιτροπές διαγωνισμών- και τέλος οι παλινωδίες στην εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής δημοπράτησης. Εμπόδια που όλοι οι δήμαρχοι αγωνιούσαν να ξεπεραστούν και εκφράζονταν συνολικά στο κεντρικό συλλογικό μας Όργανο, την ΚΕΔΕ.

Θα πρέπει να αναγνωριστεί επίσης ότι η δική μας δημοτική αρχή ήταν αυτή που πρώτη εμπέδωσε μια νέα κουλτούρα έργων σε όλο το Δήμο. Έργα ποιοτικά, ολοκληρωμένα χωρίς να δημιουργούνται ανάγκες να επέμβουμε ξανά, μακριά από τις λογικές του ράβε ξήλωνε που ίσχυαν στο παρελθόν».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος έργων, Γιάννης Λιόντος, που ήταν και ο εισηγητής της παράταξης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι ολοφάνερο ότι το τεχνικό πρόγραμμα που καλούμαστε να εγκρίνουμε σήμερα αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεων που εμείς προγραμματίσαμε και για τις οποίες έχουμε εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να υλοποιηθούν.

Αποδεικνύεται περίτρανα η αξία που έχουν οι μελέτες που βρήκε έτοιμες αλλά και σε εξέλιξη η Δημοτική Αρχή για μια σειρά από έργα που σήμερα τα βλέπουμε να εισάγονται ως νέα στο τεχνικό πρόγραμμα, ή και για άλλα πιο εμβληματικά όπως το ΚΕΠΑΒΙ, ο ποδηλατοπεζόδρομος από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το Πέραμα, το πρώην Άσυλο Ανιάτων τα οποία ευελπιστώ να ενταχτούν σύντομα σε κάποια αναμόρφωσή του.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή αποδέχεται την «αρχής της συνέχειας», επιδεικνύοντας έτσι πολιτικό πολιτισμό και τις ευχόμαστε για το καλό του τόπου να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι.

Να πατήσει πάνω σε ότι θετικό χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια και να αγωνιστεί για να παράξει έργο για το καλό των δημοτών.

Αν το κάνει αυτό να είναι σίγουρη ότι θα είμαστε κι εμείς κοντά της».