Η ώρα της αλήθειας φτάνει για Πανιώνιο και ΠΑΣ Γιάννινα. Ο έλεγχος του φακέλου του Πανιωνίου ολοκληρώθηκε, εικόνα υπάρχει πλέον στους αρμόδιους για το αν του δόθηκε η άδεια νόμιμα ή όχι, τα αποτελέσματα του ελέγχου θα μεταφερθούν σε αρμόδια επιτροπή της UEFA (Club Financial Control Body), η οποία λογικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την απόφασή της, σχετικά με το αν η ΠΑΕ Πανιώνιος πληροί τα κριτήρια του financial fair play ή όχι. Σε περίπτωση βέβαια που δεν τα πληροί, τότε ο ΠΑΣ «φοράει» ευρωπαϊκό κοστούμι για πρώτη φορά στην 50χρονη ιστορία του και εκπληρώνει έτσι το μεγάλο όνειρο των οπαδών του, που το στερήθηκαν δύο φορές, το 2013 και το 2015.
Από το ρεπορτάζ του Πανιωνίου προκύπτει ότι το τελευταίο παιχνίδι των play-offs θα είναι φιέστα για την επιστροφή της ομάδας στην Ευρώπη, καθώς διατυμπανίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον φάκελο και δεν προκύπτει καμία ανησυχία. Όταν ερωτώνται, «τότε γιατί ήρθε η UEFA», ακολουθεί το αστείο επιχείρημα, ότι ελέγχεται και ο ΠΑΣ Γιάννινα, που έχει προβλήματα και κακώς του δόθηκε η άδεια. Τέτοιες αστειότητες, βέβαια, ούτε… ιθαγενείς δεν μπορούν να τις πιστέψουν…
Όσον αφορά την πλευρά του ΠΑΣ, ό,τι ήταν να γίνει και να ειπωθεί ή σχολιαστεί, έγινε αμέσως μετά την άδεια που δόθηκε στον Πανιώνιο από τη δευτεροβάθμια. Από εκεί και μετά κανείς δεν πήρε επισήμως θέση, ωστόσο ανεπίσημα εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και όπως έχασε η «κυανόλευκη» ομάδα το ευρωπαϊκό εισιτήριο το 2013, έτσι θα το πάρει πίσω τώρα.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η UEFA «κόψει» τον Πανιώνιο, οι «κυανέρυθροι» θα έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο CAS, αλλά είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να το κάνουν, αν πράγματι πιστεύουν τα όσα λένε περί πεντακάθαρου φακέλου. Αντιθέτως ο ΠΑΣ δεν έχει άλλη δυνατότητα να κυνηγήσει την υπόθεση και θα αποδεχτεί την όποια απόφαση ανακοινωθεί.
Πιο ενεργά μετά την απόφαση
Η απόφαση της UEFA θα κρίνει ως ένα βαθμό και το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Όχι ότι θα αλλάξει κάτι δραματικά, αφού είναι δεδομένο ότι πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια εξυγίανσης η ΠΑΕ, απλώς θα υπάρχει η δυνατότητα μίας ή το πολύ δύο μεταγραφών σε ποσά κοντά στα 120-150 χιλιάδες ευρώ.
Η ΠΑΕ έχει ήδη έτοιμες προς ανακοίνωση 2-3μεταγραφές νεαρών παικτών και μπορεί να τις ανακοινώσει από μέρα σε μέρα, ενώ υπάρχουν αρκετές προτάσεις από Αργεντινή, Σερβία και Ιταλία για παίκτες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.
Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσεις, ο Ίλιτς είναι κοντά στο «ναι», ενώ του Μανιά παίζεται ακόμα, αρκεί να κατέβει σε φυσιολογικά επίπεδα, γιατί οι απαιτήσεις του κυμαίνονται στα 150.000 ευρώ. Ο δε Ηλιάδης φαίνεται πλέον να αναζητά αλλού την τύχη του, αφού ο ΠΑΣ δεν είναι διατεθειμένος να του προσφέρει έστω ένα μεσαίο συμβόλαιο.
Ενδεχομένως να προκύψουν και 1-2 ακόμα αποχωρήσεις παικτών που έχουν συμβόλαιο, είτε γιατί θα προκύψει πρόταση για μεταγραφή (Τσουκαλάς ή Λίλα θεωρητικά είναι οι υποψήφιοι να συμβεί κάτι τέτοιο) είτε γιατί δεν είναι πολύ πιθανό να έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής τη νέα σεζόν, όπως ο Φερφελής, που εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι στο β’ γύρο τις περισσότερες φορές έμενε εκτός αποστολής.