Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων και παρατάξεων για τον υποβιβασμό του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά σε δίιχνο δρόμο.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων

Η συνέχιση της Ιόνιας οδού στα δυτικά Βαλκάνια ονομάζεται δυτικός άξονας των Βαλκανίων ή Παρά-Αδριατικός άξονας, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί  αναμένεται να  ενώσει την Κεντρική Ευρώπη με την Καλαμάτα.

O άξονας αυτός ξεκινάει από την Τεργέστη, διέρχεται από την Σλοβενία, την Κροατία ( κατά μήκος των Δαλματικών ακτών ) διασχίζει το Μαυροβούνιο και την Αλβανία και φθάνει στην Κακαβιά.

Η μοναδική χώρα που δεν έχει συνδεθεί με αυτόν τον διευρωπαϊκό άξονα είναι η Ελλάδα.

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων ζητά να υπάρξει άμεση σύνδεση έτσι ώστε όλοι αυτοί που θα διέρχονται οδικός από τον προαναφερόμενο άξονα, να μπορούν γρήγορα και με ασφάλεια να φτάσουν στον Νομό Ιωαννίνων και στην Ήπειρο.

Η αναγκαιότητα κατασκευής του συγκεκριμένου έργου προκύπτει από :

 • Το κόστος διέλευσης και η χρονική απόσταση από τον συγκεκριμένο δρόμο θα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ιταλία.
 • Διασχίζει 5 πανέμορφες χώρες με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αυτών των χωρών.
 • Τα διεθνή αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς και το οδικό δίκτυο της Εγνατίας και της Ιόνιας θα αποκτήσουν αμέσως προστιθέμενη αξία.
 • Οι χρονικές αποστάσεις από τα Ιωάννινα προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη θα μειωθούν ως εξής :
 • Ιωάννινα – Τίρανα 3.5 ώρες
 • Ιωάννινα – Μαυροβούνιο 5,5 ώρες
 • Ιωάννινα – Ντουμπρόβνικ 7 ώρες
 • Ιωάννινα – Τεργέστη 12 ώρες

Με την ολοκλήρωση του δυτικού άξονα των Βαλκανίων θα έχουμε την δυνατότητα:

 1. Της δημιουργία συνδυαστικών τουριστικών πακέτων που θα αρχίζουν από τις  Δαλματικές ακτές και θα ολοκληρώνονται στην περιοχή μας.
 2. Της δημιουργία clusters ( Networks)  κατά μήκος των προαναφερόμενων αξόνων σε σχέση με τα επισκέψιμα σημεία, τα εθνικά πάρκα, τις προστατευμένες περιοχές της UNESCO, τους αρχαιολογικούς χώρους κ.αλ.
 3. Της δημιουργία πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή  Ένωση, μέσω της Ε1 Δ/ νσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
 4. Της δημιουργία διακρατικών, διαπεριφερειακών και διαδημοτικών σχέσεων με  χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε από τους βουλευτές του νομού να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να επιμείνουν στην αναγκαιότητα της σύνδεσης του συγκεκριμένου οδικού άξονα με την Ιόνια οδός, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί, θα επιφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλη τουριστική και εμπορική αξία στην περιοχή μας.

 

Ανακοίνωση της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” του Γ. Ζάψα

Υποβιβασμός του Οδικού Άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.

Ανεξεταστέα η Ήπειρος στις οδικές υποδομές!

«Κουτσουρεμένος και με καθυστέρηση ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά»!

«Νέα μελέτη με δίιχνη διατομή»!

«Εγκαταλείπεται η τετράιχνη χάραξη»!

«Συρρίκνωση λόγω κόστους»!

«Αρνητική εξέλιξη για την Ήπειρο»!

Είναι κάποιοι από τους τίτλους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, έντυπων κ’ ηλεκτρονικών.

Τόσο μας υπολογίζουν. Έτσι μεταχειρίζονται την Ήπειρο! Δεν μας ρωτούν πριν αποφασίσουν. Μας αποκλείουν από την συζήτηση, όπως αποκλείουν οι μεγάλοι του κόσμου την Ελλάδα από τις διεθνείς διασκέψεις (επίκαιρο το Λιβυκό ζήτημα).

Αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν διεκδικήσαμε με σχέδιο. Η περιφέρεια κάνει μυστική διπλωματία, όπως συνηθίζει και εισπράττουμε τα αποτελέσματα.

Αυτά δεν τολμούν να τα κάνουν στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Ελλάδα, στην Μακεδονία, στην Κρήτη και αλλού. Εκείνοι διεκδικούν. Δεν παίρνουν ότι τους δώσουν. Δεν αρκούνται στα λίγα.

Κι όμως δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση η Περιφέρεια μας! Να αντιδράσουμε. Δήμαρχοι και περιφέρεια, Επιμελητήρια και Φορείς να οργανωθούμε γιατί διαφορετικά θα ακολουθήσουν κι άλλες πολλές ήττες.

Αρνούμαστε να δεχθούμε τον υποβιβασμό ενός τέτοιας σημασίας και αξίας οδικού άξονα, όπως η σύνδεση της Ελλάδας με την γείτονα Αλβανία! Δεν πρόκειται για ενδοπεριφερειακό έργο αλλά για έργο εθνικής σημασίας, το οποίο έπρεπε από καιρού οι κυβερνήσεις να είχαν χρηματοδοτήσει.

Αν αυτή την τύχη επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, τότε τι να περιμένουμε για την σύνδεση της Πρέβεζας με Ιόνια οδό και την Εγνατία;

Η Ήπειρος χρειάζεται μεγάλα έργα για να έχει προοπτική. Έστω και τώρα να παραδεχθούμε τα λάθη και να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν:

 • Τετράιχνο οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά
 • Χρηματοδότηση του συνόλου της σύνδεσης Ιόνιας οδού με Πρέβεζα
 • Ολοκλήρωση οδικού άξονα Ακτίου – Αμβρακίας
 • Ολοκλήρωση των υποδομών λιμένος Ηγουμενίτσας
 • Ωρίμανση μελετών σιδηροδρομικής σύνδεσης «Καλαμπάκας – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα»
 • Αναγνωριστική μελέτη για φυσικό αέριο στην Ήπειρο.

Ιωάννινα, 16/01/2020