image description

Από τον «βραχνά» του ενδεχόμενου υποβιβασμού απαλλάχθηκαν οριστικά πλέον ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη.

Όπως αναμενόταν, το μεσημέρι της Τετάρτης πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και προβλέπει την κατάργηση της συγκεκριμένης ποινής σε περίπτωση πολυιδιοκτησίας ομάδων.

Το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβανόταν η σχετική διάταξη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές, με 156 «ναι» και 90 «όχι».

Η ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκίνησε στις 13:15 και πυροδότησε κινητοποίηση στα κομματικά επιτελεία, αλλά και στην κυβερνώσα πλειοψηφία, για αποφυγή του κινδύνου των διαρροών.

Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βαγιωνάς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου. Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν.

Εξηγώντας την αποχή των βουλευτών του ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Μπακαδήμα δήωσε ότι «οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τις ομάδες για να ασκούν πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία μέσω των οπαδικων στρατών» τονίζοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε ποδοσφαιρική αρένα, εγκλωβίζοντας το νομοθετικό σώμα μέσα στη διαμάχη αντίπαλων ολιγαρχών».

Με την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης».