image description

Έτοιμος να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην τοποθέτηση του για όσα συμβαίνουν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους παράγοντες του ποδοσφαίρου να αλλάξουν στάση, να σταματήσουν την πόλωση και δυναμιτίζουν το κλίμα που μετατρέπει την κοινωνική ζωή σε ποδοσφαιρική αρένα, απειλώντας πως αν δεν το κάνουν άμεσα, θα αποκλείσει με κυβερνητική πρωτοβουλία τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργάνωσης.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας όσα είχε αποκαλύψει ο ΣΠΟΡ FM, δεν εξέφρασε διάθεση να διακόψει το πρωτάθλημα επί της παρούσης, αλλά το άφησε ανοικτό ως ενδεχόμενο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση και αυτοκάθαρση από τους ίδιους τους παράγοντες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «καλύτερα να μην έχουμε πρωτάθλημα, παρά να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως θα καλέσει τους προέδρους της FIFA και της UEFA να δημιουργήσουν μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ποδοσφαίρου με στόχο να αλλάξει άμεσα η σαθρή κατάσταση που επικρατεί.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως θα καλέσει τους προέδρους της FIFA και της UEFA να δημιουργήσουν μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ποδοσφαίρου με στόχο να αλλάξει άμεσα η σαθρή κατάσταση που επικρατεί.

Ξεκινώντας δε την ομιλία του, αναφέρθηκε στην θέληση της κυβέρνησης να μην μετατραπεί η κοινωνική ζωή σε ποδοσφαιρική αρένα, ενώ αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι ήταν παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι και πως για όλα τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα θα αποφανθεί η αθλητική δικαιοσύνη.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί. Μια μίζερη εικόνα βγήκε στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες. Την ώρα που η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη της στο εξωτερικό, πληγώνεται από μια ποδοσφαιρική και προσωπική βεντέτα. Διχάζει τους πολίτες ακόμη και με γεωγραφικά κριτήρια. Καμία κυβέρνηση εδώ και 20 χρόνια δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει με θάρρος και αποτελεσματικότητα. Δεν θέλω να θυμηθώ και όταν εσείς ήσασταν στην Κυβέρνηση, δηλώσεις παραγόντων και ποιος έκανε παρέα με ποιον. Χρέος να μην μετατραπεί η ζωή μας σε ποδοσφαιρική αρένα και να μην σκεπάσει η κόντρα αυτή την μάχη του πολίτη για να προκόψει. Η Κυβέρνηση ψήφισε μια ρύθμιση με σκοπό να καταλαγιάσει η κόντρα από μια γνωμοδότηση. Ρωτώ συμφωνείτε η διαφωνείτε από την διάταξη αυτή; Να τιμωρείτε μια ομάδα, αλλά όχι να φτάνει στην εξόντωσή της. Μιλάμε για μια παρέμβαση να πέσουν οι τόνοι. Εξάλλου για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη. Πρώτος εγώ τόλμησα να απομακρύνω ένα ευρωβουλευτή μας που συμπεριφέρθηκε όχι ως εκπρόσωπος του ελληνικού λαού αλλά ως οπαδός συλλόγου. Η κυβέρνηση απέκρουσε διχαστικές κραυγές όπως θα χυθεί αίμα και θα χωριστεί η Ελλάδα στα δύο. Εσείς διαλέξατε την σιωπή και τα άλλα κόμματα την αποχή μη έχοντας τι να πουν. Κάποιοι επιμένουν να χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς κόντρα σε βουλευτές και να χρησιμοποιούν φερέφωνα μέσα ενημέρωσης για να δηλητηριάζουν την κοινωνία. Γνωστή και η ευθύνη της πολιτείας για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σήμερα προειδοποιώ να ξεχάσουν τα σχέδιά τους όσους δεν έχουν στόχο την κοινωνική ομαλότητα. Πίσω από ένα πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία που θέλουν να την εκμεταλλευτούν όλοι οι εκπρόσωποι των ομάδων. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες θα χάσουν έσοδα. Σε περίπτωση που θα συνεχιστεί το νοσηρό κλίμα θα διακόψουμε αμέσως το ελληνικό πρωτάθλημα. Καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά το σημερινό. Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά να συντάξουν μαζί μας μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνή παρακολούθηση. Με διεθνή υποστήριξη και τεχνική βοήθεια ξεκινά η ανασύνταξη του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν στην διαδικασία αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν το βάρος από χάσιμο εσόδων και κύρους. Αυτή η πρωτοβουλία θα χτίσει πάνω σε μια σειρά από μέτρα που είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως οι ξένοι διαιτητέςς και το VAR. Θα έχουμε ευκαιρία όταν μας επισκεφτούν οι ιθύνοντες ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ να πούμε περισσότερα».

Τσίπρας: «Τα κάνατε μπάχαλο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε σε κριτικό ύφος, ότι η κυβέρνηση τα έκανε μπάχαλο.

«Να πω και κάτι για τα τραγελαφικά των τελευταίων ημερών. Ξέρετε τι λέει ο ελληνικός λαός; Εσείς δεν μπορείτε να χωρίσετε δύο γαϊδάρων άχυρα. Δεν μπορέσατε να διαχειριστείτε την κόντρα των ισχυρών στο ποδόσφαιρο και στα μίντια. Τα κάνατε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος, θα διαχειριστείτε μια κρίση στα εθνικά ζητήματα; Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ποδοσφαιρικούς παράγοντες, θα μπορέσετε τον Ερντογάν;» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ στη συνέχεια της τοποθέτησης του πρόσθεσε.

«Θα πάω λίγο κόντρα στο ρεύμα των τελευταίων ημερών. Δεν βλέπω και τον Αυγενάκη, το φάντασμα των ημερών. Εκφράζω την αλληλλεγγύη μου στον κύριο Αυγενάκη, γιατί την ευθύνη για τους άθλιους χειρισμούς τους έχει μόνο ο Μητσοτάκης. Την ευθύνη την έχει ο Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος. Εσείς είστε υπεύθυνος για το χάος. Η διαπλοκή με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν για να εκλεγείτε σας οδήγησαν στους ακροβατισμούς αυτούς. Μεγάλο το κόστος και για το ποδόσφαιρο και για την κοινωνία αυτό. Ο κ. Αυγενάκης αντικατέστησε 2 μέλη της επιτροπής χωρίς όπως προβλέπει ο νόμος την έγκριση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων. Τα αντικατέστησε ενώ ήξερε ότι είναι μια κρίση. Σαν αλλάζεις τον διαιτήτη στο 90′ και ο νέος διαιτητής να σφυρίξει πέναλτι στο 93′. Είτε το σφυρίξει, είτε όχι ξύλο θα φάτε. Και καλά θα φάτε. Δική σας ιδέα και η τροπολογία που υπό το κράτος του πανικού σκαρώσατε μέσα σε λίγα λεπτά. Ανίκανη και ανήμπορη η κυβέρνησή σας. Το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο φανερώνει ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτεια που υπογράψετε με την διαπλοκή προεκλογικά. Και είναι πολλά και προς πολλές κατευθύνσεις. Παλιότερα οι Πρωθυπουργοί περνούσαν δύσκολα με τα μνημόνια και τους δανειστές. Εσείς περνάτε για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο καθείς και η μοίρα του ανάλογα με τις ικανότητές του».