image description

Το Γιαννιώτικο  Φεστιβάλ Φωτογραφίας Φωτομετρία, υποστηρίζοντας το διεθνή του χαρακτήρα είχε την ευκαιρία να πετάξει πάνω από την Τρανσιλβανία για να συμμετάσχει στο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ της Ρουμανίας Photo Romania, στην πόλη της Κλουζ-Ναπόκα.

Πέρα από τη δυναμική συμμετοχή στα δρώμενα της διοργάνωσης, η Φωτομετρία πήρε μέρος σε συναντήσεις του Ευρωπαϊκού δικτύου Φωτογραφικών Φεστιβάλ (PHEN) που έλαβαν χώρα. Ο Παναγιώτης Παπουτσής και ο Παναγιώτης Παππάς, έφεραν πίσω σημαντικές συμφωνίες για το φεστιβάλ των Ιωαννίνων, που περιλαμβάνουν συμμετοχές, επισκέψεις, ανταλλαγές εκθέσεων και άλλες κοινές δράσεις με τα εξής φεστιβάλ: Photon (Βαλένθια – Ισπανία), Budapest photo festival (Βουδαπέστη – Ουγγαρία), Photoromania (Cluj – Ρουμανία), Manifesto (Toulouse – Γαλλία).

Το φεστιβάλ φωτογραφίας της Ρουμανίας είχε σαν σπίτι μια πόλη κουλτούρας με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα και μια ζωντανή πανεπιστημιακή κοινότητα, μια πόλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεότητας για το 2015. Στα παράλληλα προγράμματα της διοργάνωσης, στεκόμαστε στη συμμετοχή της Φωτομετρίας στο τμήμα Photostories με εκπρόσωπο το Μηνά Παπαδόπουλο που είχε παλιότερη συμμετοχή σε διοργάνωση στο διεθνές φεστιβάλ Φωτομετρία με ατομική έκθεση. Η παρουσία της Φωτομετρίας εκεί, είχε να κάνει με μια διάλεξη σχετικά με τον οπτικό γραμματισμό, απαραίτητο για τους φωτογράφους, στην εποχή των social media και της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής εικόνων. Στα πλαίσια του τμήματος Photostories, η κεφαλή του τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Κλουζ, Δρ. Ντόρελ Γκάινα, ξεκίνησε τις διαλέξεις και ακολούθως παρουσιάστηκαν διαφορετικές ματιές φωτογράφων από διάφορα φεστιβάλ της Ευρώπης που έδωσαν μια εικόνα στο κοινό για τα τρέχοντα πρότζεκτ τους. Ξεχωριστή παρουσία στο τμήμα αυτό αποτέλεσε και η διάλεξη ενός από τους σημαντικότερους curators στον τομέα των φωτογραφικών εκθέσεων, με μακρά θητεία στο National Portrait Gallery του Λονδίνου, Κόλιν Φορντ. Ως ειδικός στην ιστορία της φωτογραφίας, ο Φορντ παρουσίασε τη σχέση εμβληματικών φωτογράφων με την Ρουμανία και πώς αυτή έπλασε τη ματιά τους. Ακούστηκαν ονόματα κλασσικών όπως ο Brassai, Kertesz, Robert Capa, Moholy Nagy και η άμεση ή έμμεση σχέση με την ευρύτερη περιοχή της Ρουμανίας που συνορεύει με την Ουγγαρία.

Στο τέλος της ημέρας η Photo Romania είχε εξασφαλίσει ένα μικρό καταφύγιο για περαιτέρω συζητήσεις και χαλάρωση, μία ανακαινισμένη βίλα διακοσμημένη με ρετρό αισθητική, όπου πέρα από χώρος εκθέσεων, αποτελούσε και τον τόπο σερβιρίσματος της τοπικής Παλίνκα, ενός ποτού που συγγενεύει με το ηπειρώτικο τσίπουρο. Οι εκλεκτικές συγγένειες της πόλης της Ρουμανίας με τα Ιωάννινα, δείχνουν τους δρόμους συνεργασίας που ανοίγονται για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο PHEN και την καθιέρωση της Φωτομετρίας ως σημαντικό παράγοντα στο χάρτη των φωτογραφικών φεστιβάλ της Ευρώπης.

Μηνάς Παπαδόπουλος