Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις συζητήσεις με τους επαγγελματίες του τουρισμού της Ρουμανίας, την ώρα που οι αφίξεις από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αντισταθμίζουν τις απώλειες από τη μεγάλη πτώση των Ελλήνων επισκεπτών στην Ήπειρο σε περιόδους χαμηλής πληρότητας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων από τη συμμετοχή της στο «Ελληνο – Ρουμανικό Parteneriat» ως βασικός εταίρος της Περιφέρειας Ηπείρου στο Βουκουρέστι την Τρίτη 17 Μαΐου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Π.Η. για την κοινή προώθηση του τουρισμού και των τοπικών της προϊόντων.

Βροντερό παρόν και μεγάλη στήριξη παρείχαν το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, και το Γραφείο ΕΟΤ στο Βουκουρέστι με την υποστήριξη του Διμερούς Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Οι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα, αμέσως μετά την παρουσίαση της Ηπείρου, να πραγματοποιήσουν Β2Β συναντήσεις με tour operators και με τους μεγαλύτερους ομίλους εταιριών, κατά τις οποίες εκδηλώθηκε στοχευόμενο ενδιαφέρον για σύναψη συμφωνιών διακίνησης τουριστών, όσο και για εμπορικές συναλλαγές.

Παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συναντήσεις που είχε με θεσμικούς παράγοντες της Ρουμανίας, συζήτησε τρόπους ευρύτερης συνεργασίας στον τουρισμό και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ποιότητα και την ταυτότητά τους.

Σκοπός της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων για το άμεσο μέλλον, είναι να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στη ρουμανική αγορά, καθώς πιστεύει πως η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μπορεί να αποτελέσει «συμπληρωματική αξία» σε περιόδους χαμηλής πληρότητας, οργανώνοντας & προωθώντας συγκεκριμένα συνδυαστικά προγράμματα & πακέτα διακοπών.

Η μεγάλη προσέλευση επαγγελματιών του τουρισμού, δημοσιογράφων, αλλά και του κοινού ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης στο Βουκουρέστι, καθώς το ενδιαφέρον για έναν νέο – ανερχόμενο κοντινό προορισμό ήταν εντυπωσιακά υψηλό.

Την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων εκπροσώπησε ο κ. Σαμ Κουδούνης – Υπ. Ανάπτυξης & Σχεδιασμού, ο οποίος είχε σειρά επαφών με φορείς και επαγγελματίες του Βουκουρεστίου, με στόχο την άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Η επόμενη δράση της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με την συγκεκριμένη αγορά, θα είναι η πρόσκληση και ο συντονισμός ταξιδίου εξοικείωσης τουριστικών πρακτόρων & δημοσιογράφων ώστε να ξεναγηθούν στην περιοχή, να αποτυπώσουν το τουριστικό προϊόν και να συναντηθούν με επαγγελματίες του τουρισμού.