image description

Τη διαμαρτυρία του για το μεγάλο κόστος που θα επωμιστούν οι δημότες Ιωαννίνων με την εφαρμογή ενιαίου τέλους μεταφοράς και διαχείρισης απορριμάτων για όλους τους δήμους της Ηπείρου, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ιωαννιτών που επιτίθεται και κατά τους τέως δημάρχου, Θωμά Μπέγκα, που ως αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ τάχθηκε υπέρ του ενιαίου τέλους.

Αναλυτικά:

Κακή πρεμιέρα έκανε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Ηπείρου με την απόφασή του να επιβάλλει ενιαίο τέλος μεταφοράς και διαχείρισης απορριμμάτων και υπολείμματος σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου.

Πρόκειται για μία απόφαση που στρέφεται ευθέως εναντίον του Δήμου Ιωαννιτών και κατ’ επέκταση των δημοτών, αφού με την συγκεκριμένη απόφαση η αύξηση του κόστους για τους Γιαννιώτες προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο.

Έτσι το ενιαίο τέλος για όλους τους Δήμους της Ηπείρου θίγει αποκλειστικά και κύρια τον Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο παραγωγό απορριμμάτων και τους δημότες που θα κληθούν να επωμιστούν βάρη τα οποία αναλογούν σε άλλους δήμους.

Ο Δήμος Ιωαννιτών πρότεινε την ισοκατανομή ανά Νομό δείχνοντας ότι μπορεί να αναλάβει ένα μέρος του επιπλέον κόστους, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σηκώσει βάρη που αναλογούν και στους 18 Δήμους της Ηπείρου.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που επικαλείται η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ για τον καθορισμό των ενιαίων τελών είναι προγενέστερη της ίδρυσής του και αφορά στις προϋπάρχουσες διαχειριστικές ενότητες.

Ο Δήμος Ιωαννιτών θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να ανατρέψει την απόφαση και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα των δημοτών. Δεν μπορεί να αποδεχθεί την τεράστια επιβάρυνση που αποφάσισε η Διοίκηση του Φορέα πριν ακόμη καλά καλά αναλάβει καθήκοντα.

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει την βαθιά της λύπη για την στάση που κράτησε ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας ο οποίος υπεραμύνθηκε του ενιαίου τέλους γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα το κόστος που συνεπάγεται για τον Δήμο Ιωαννιτών.

Με τη στάση του δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των Γιαννιωτών, τους οποίους άλλωστε εκπροσωπεί στον ΦΟΔΣΑ.

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων θεωρεί ότι η Διοίκηση του Φορέα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το σύνολο των στοιχείων για την τιμολογιακή του πολιτική και έτσι να εξηγήσει στους Γιαννιώτες τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να καταβάλουν ένα βαρύ χαράτσι.