«Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν άλλες ανοικτές δομές φιλοξενίας προσφύγων, γιατί όπως διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται αποσταθεροποίηση της χώρας μας. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να λέει ανοίξτε τα σύνορα, αυτό είναι ανθελληνικό», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  στη συζήτηση που έγινε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο για το «Μεταναστευτικό- Προσφυγικό ζήτημα» που είχαν θέσει παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκ νέου στις συναντήσεις που έγιναν προ καιρού  με τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς για το συγκεκριμένο θέμα, κατά τις οποίες τονίστηκε πως πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα και πρέπει να συμβάλλουν όλοι ώστε να βρεθούν χώροι για κλειστά κέντρα. «Μας ειπώθηκε πως αν δουν ότι αυτά τα κέντρα είναι κλειστά, δεν θα έλθει κανένας στην Ελλάδα από απέναντι», σημείωσε και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε:

«Στην τελευταία συνάντηση διαφώνησα με δημάρχους. Ό, τι έκανα με την προηγούμενη Κυβέρνηση το ίδιο θα κάνω και τώρα αν χρειαστεί. Δεν πρότεινα κανένα κέντρο, ούτε να πάμε στο Βιοτεχνικό Πάρκο, ούτε αλλού, παρά μόνο έδωσα τα στοιχεία για έκταση στο Καλόβατο (Άρτας) που είχε ζητηθεί από το Υπουργείο. Την άλλη μέρα άρχισαν να πυροβολούν τον Περιφερειάρχη λες και έφταιγε αυτός. Εγώ έχω μάθει να παίρνω και αποφάσεις και ρίσκα. Αν δεν είχα πάρει ρίσκα δεν θα  είχαμε  ΧΥΤΑ και θα “έτρωγε” ο κόσμος πρόστιμα, όπως και για το εργοστάσιο ΑΣΑ που με όλες τις δυσκολίες, η ανακύκλωση γίνεται στο 50% και μακάρι να το είχαν πετύχει και άλλες περιφέρειες. Κάποια στιγμή στα δύσκολα, παίρνουμε και δύσκολες αποφάσεις. Δεν πυροβολούμε αυτούς που έχουν μάθει να κάνουν το καθήκον τους»,  για να  προσθέσει  ότι  κανείς δεν είναι σε θέση πλέον να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα, ο Περιφερειάρχης ανάφερε πως δεν του έγινε καμία αναφορά για χώρο στον οποίο  σχεδιάζεται η δημιουργία Δομής Φιλοξενίας.

Ο Περιφερειάρχης μετά τη λήξη της συνεδρίασης επεσήμανε ότι αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως το συγκεκριμένο θέμα χρησιμοποιείται ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», καθώς ο κύριος εισηγητής που πρότασσε  την ανάγκη   -δήθεν –  «προετοιμασίας» της Περιφέρειας για την  υποδοχή μεταναστών, μετά την τοποθέτησή του εγκατέλειψε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου …

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Εκτενής συζήτηση έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 4 Μαρτίου και για τον κορωνοϊό. Η ενημέρωση έγινε από ιατρούς – περιφερειακούς συμβούλους που  αναφέρθηκαν στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται, υπογραμμίζοντας πως οι κατευθύνσεις και οδηγίες δίνονται από τον Ε.Ο.Δ.Υ..  Οι  Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως αναφέρθηκε,  στο πλαίσιο αυτό έχουν προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού, ενώ η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει τη μεταφορά δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα. Η Περιφερειακή Σύμβουλος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Σταυρούλα Τσιάρα, ανάφερε πως δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός, ζήτησε να εφαρμόζονται στο ακέραιο τα προληπτικά μέτρα,  λέγοντας  πως για αυτό υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) κ. Μαργαρίτα Κιτσανού αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που έχει οριστεί ως «αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς» για κρούσματα κορωνοϊού,  σημειώνοτνας  ότι απαιτείται ενίσχυση σε προσωπικό, υλικά και χρηματοδότηση, ενώ επιμέρους ζητήματα σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ανέπτυξαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρ. Ματσίρας, Ευ. Νάνος. Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο λιμένα Ηγουμενίτσας ενημέρωσαν το Σώμα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης και η Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. Ρεγγίνα Δηλαβέρη.