image description

Το Δ.Σ. της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων μετά από έκτακτη συνεδρίασή του σχετικά με το θέμα της δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων στους Δήμους των ακινήτων σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 2 του αρ. 51 του ν. 4647/2019 γνωστοποιεί ότι δεν είναι αρμοδιότητα των λογιστών η εν λόγω δήλωση στους Δήμους.

Το γεγονός  ότι η εισαγωγή στην διαδικτυακή πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr/ γίνεται με τους κωδικούς taxisnet δεν υποδηλώνει υποχρέωση των λογιστών για την εν λόγω δήλωση.  Θυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι  οι κωδικοί taxisnet είναι προσωπικοί του κάθε πολίτη και όχι του λογιστή. Ο πολίτης είτε ενεργεί μόνος του είτε εξουσιοδοτεί τρίτα πρόσωπα για την διεκπεραίωση ενεργειών και εργασιών  στις διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες  που λειτουργούν (πχ taxisnet, κτηματολόγιο, επίδομα τέκνων Α21 κ.ο.κ ).

Συμπερασματικά λοιπόν ο κάθε πολίτης μπορεί είτε μόνος του είτε να εξουσιοδοτήσει τρίτα πρόσωπα για την εν λόγω εργασία, αλλά και κάθε εργασία που η είσοδος στις διαδικτυακές πλατφόρμες γίνεται με διαπιστευτήρια κωδικών taxisnet . Στα τρίτα πρόσωπα μπορεί να είναι και συνάδελφοι λογιστές που έχουν το χρόνο και τη γνώση να κάνουν τη σχετική δήλωση αλλά αυτό εναπόκεινται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και όχι της υποχρέωσης.