Προτάσεις για τον τουριστικό κλάδο που πλήττεται ανεπανόρθωτα από τα μέτρα για τον κορωνοϊό καταθέτει η Ένωση ξενοδόχων Ιωαννίνων. Η Ένωση προτείνει αφενός την παράταση της περιόδου των σχολικών εκδρομών και αφετέρου οικονομικά μέτρα στήριξης του κλάδου.

Αναλυτικά:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις μας υφίστανται δραματική μείωση του κύκλου εργασιών τους λόγω της εξάπλωσης του κορωνοιού και των μέτρων που έχουν παρθεί για την ανάσχεση της επιδημίας.

Τόσο οι μεμονωμένες κρατήσεις όσο και οι σχολικές εκδρομές που για την περιοχή μας είναι πολύ σημαντικές, ακυρώνονται μαζικά, πολύ περισσότερο μετά και την τελευταία απόφαση για απαγόρευση τους για τις δύο προσεχείς εβδομάδες.

Επιπροσθέτως, τα συνέδρια και πλήθος άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις επιχειρήσεις μας ακυρώνονται ή αναστέλλονται με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, προτείνοντας τα εξής:

  • Την οικονομική στήριξη όλων των επιχειρήσεων που θα υποστούν πτώση του τζίρου τους στους επόμενους μήνες.
  • Την παράταση των σχολικών εκδρομών για το τρέχον έτος, ώστε να πραγματοποιούνται και τον μήνα Μάιο.
  • Να δοθούν κίνητρα για την πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών όταν αυτές θα επιτραπούν και κατά τις καθημερινές ημέρες της εβδομάδας ( άφιξη Κυριακή ή Δευτέρα με αναχώρηση Τετάρτη ή Πέμπτη).
  • Να δοθούν κίνητρα στη μέση ελληνική οικογένεια, σε σωματεία και συλλόγους να επισκεφθούν τις περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδος ώστε να δημιουργηθεί έστω και τεχνητή ζήτηση, αυξάνοντας τις πληρότητες και τα έσοδα.
  • Την αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ, βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΥΟ καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες των υπουργείων για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις του τουρισμού, ώστε να προστατευθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας καθώς και πληθώρα εταιριών που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές.