Πρόταση να σταματήσουν τα πρωταθλήματα και να επικυρωθούν ως έχουν οι βαθμολογίες κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και παράλληλα -προκειμένου να μην υπάρξουν «αδικημένοι» από το βίαιο σταμάτημα των αγώνων- πρότεινε αναδιαρθρώσεις των κατηγοριών με 16 ομάδες σε Super League 1, Super League 2 και Football League.

Πρόκειται για μία πρόταση που ξεκινάει από μία λογική βάση, αφού με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα όπου τα κρούσματα του νέο κορωνοϊού συνεχώς αυξάνονται, πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν προπονήσεις παικτών στις 27 Μαρτίου που τελειώνει η απαγόρευση. Αν, μάλιστα, η απαγόρευση επεκταθεί πέραν τις 27 Μαρτίου, θα αρχίσει πλέον να υπάρχει πρόβλημα αγωνιστικής ετοιμότητας των ποδοσφαιριστών που θα χρειαστούν ένα αρκετά μεγάλο διάστημα προκειμένου να βρεθούν και πάλι σε ρυθμό. Ουσιαστικά μιλάμε για «αχαρτογράφητα» νερά, αφού δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν τόσο απότομη παύση οργανωμένων προπονήσεων για διάστημα που ίσως αγγίξει  ή ξεπεράσει τον έναν μήνα. Επομένως, δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει πως θα αντιδράσουν οι οργανισμοί των παικτών που θα κληθούν Μάιο και Ιούνιο να «φορτσάρουν» για το τελευταίο 1/3 των πρωταθλημάτων, έχοντας μείνει, όμως, για καιρό σε απραξία.

Από την άλλη μεριά, οι ΠΑΕ σκέφτονται τη δικές τους τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις αν δεν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, ειδικά όσες δεν έχουν… εφοπλιστές στο «τιμόνι» τους, αφού προφανώς NOVA και ΕΡΤ δεν θα καταβάλουν ποσά για παιχνίδια που δεν πρόκειται να μεταδώσουν. Προσθέστε και οποιαδήποτε άλλα έσοδα που δεν θα υπάρχουν από εισιτήρια, χορηγίες κτλ, οπότε θα μιλάμε για ολοκληρωτική οικονομική ασφυξία. Άρα το οριστικό «λουκέτο» στο ποδόσφαιρο θα τους επιφέρει σοβαρές παρενέργειες, όπως και σε όλη την αγορά, όμως, για να είμαστε ειλικρινείς.

Οι αποφάσεις της UEFA σήμερα, που μάλλον θα αναβάλει το EURO για να δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων και των μεγάλων διοργανώσεων του Champions League και του Europa League, αλλά και το τι θα κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές λίγκες, θα είναι ο βασικός “μπούσουλας” και για την Ελλάδα, ανεξάρτητα από άλλες σκέψεις ή προτάσεις τύπου Κούγια. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε κάτι περισσότερο πρωτοποριακό από τους άλλους. Θα ακολουθήσουμε το δικό τους παράδειγμα, έστω κι αν χρειαστεί τα παιχνίδια να γίνουν όλα κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως φυσήξει ο άνεμος ο άνεμος, λοιπόν, για μία κατάσταση που είναι αδύνατον να χωρέσει πολλές προβλέψεις, πόσο μάλλον όταν εμπλέκεται όλος ο πλανήτης σ’ αυτήν τη δύσκολη εξίσωση.