image description

Ο Χρήστος Ασημακόπουλος, εδώ και τριάντα χρόνια ασχολείται με τις μικρές ηλικίες ως προπονητής μπάσκετ. Κι ασφαλώς έχει μεγάλη σημασία η άποψή του, όταν του ζητήσαμε να μας βρει εναλλακτικούς τρόπους προπόνησης για τα παιδιά που είναι σπίτι…

Ο έμπειρος προπονητής, ανέλυσε έναν τρόπο… σωματικής και πνευματικής προπόνησης. Κι αυτός ο συνδυασμός είναι εξαιρετικός. Και χρήσιμος.

Ας δούμε λοιπόν, τι λέει ο Χρήστος Ασημακόπουλος:

«Το σημαντικότερο για τα παιδιά αυτή την περίοδο είναι τα εξής:

Πρώτο, η σωματική άσκηση. Είναι κατανοητό, αναφερόμαστε σε ασκήσεις για το σώμα που μπορούν να γίνουν μέσα στο σπίτι. Όπως κάμψεις, ραχιαίους, κοιλιακούς και άλλες αντίστοιχες.

Επιδεξιότητα με τις μπάλες και χωρίς ντρίμπλα. Δηλαδή την μπάλα κάτω από τα πόδια, γύρω από τη μέση ή το κεφάλι. Εφόσον το επιτρέπει ο χώρος και φυσικά δεν ενοχλούν, μπορούν να κάνουν και ασκήσεις με ντρίμπλα.

Σίγουρα, για τις μικρές ηλικίες, υπάρχουν διασκεδαστικά παιχνίδια. Είναι κάτι που δεν αφορά επιδεξιότητα ή πνευματικό παιχνίδι, αλλά να περνά η ώρα τους. Αναφέρομαι στις μικρές μπασκέτες που κρεμάμε παντού. Δεν βελτιώνει πράγματα αλλά σίγουρα βοηθά να διασκεδάσουν και να καθαρίσει το μυαλό τους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η ανάπαυση. Έχουν το χρόνο να ξεκουραστούν. Μπορούν να δουν ταινίες με θέμα το μπάσκετ. Υπάρχουν τόσες ωραίες ταινίες και τόσα ωραία ντοκιμαντέρ που προάγουν αξίες του αθλητισμού.

Θα πρότεινα τις εξής ταινίες

Glory road… 

Hoosiers

 

 

 

 

 

Space Jam

 

 

 

 

 

 

Coach Carter

 

 

 

 

 

 

 

 

White men can’t jump

Αλλά σίγουρα ξέρουν ακόμα περισσότερες από εμένα…

Βιογραφικές ταινίες και βιβλία

Υπάρχουν εξαιρετικές βιογραφικές ταινίες. Όπως το Once Brothers, με τον Ντίβατς και τον Πέτροβιτς. Ντοκιμαντέρ για το μπάσκετ ή για τον αθλητισμό. Ή το basketball legend του Λάρι Μπερντ. Ή το the doctor του Τζούλιους Έρβινγκ

Είναι ευκαιρία να δουν τις διαχρονικές αξίες που παράγει ο αθλητισμός: Δικαιοσύνη, συνεργασία, κίνητρο, φιλία, ευγενής άμιλλα. Να είναι καλοί συμπαίκτες. Αυτ

Και το βιβλίο… Μπορούν να διαβάσουν πολλά όπως του Ντράζεν, του Κόμπι, του Τζόρνταν. Είναι αθλητές που οι περισσότεροι τους έχουν ως πρότυπο. Αξίζει να δουν τι έκαναν για να φτάσουν ψηλά.

Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους σε όλα τα παραπάνω. Να εκμεταλλευτούν δημιουργικά τον χρόνο που έχουν στο σπίτι. Είναι μεγάλη ευκαιρία πλέον να δουλέψει δημιουργικά και το μυαλό των παικτών. Εκτός από τη σωματική παίζει ρόλο και η πνευματική υγεία».

*O Χρήστος Ασημακόπουλος είναι προπονητής μπάσκετ και για πολλά χρόνια δουλεύει με μικρές ηλικίες. Εχει εργαστεί μεταξύ άλλων στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου, της Δάφνης, του Παπάγου, του Απόλλωνα, του Κρόνου Αγίου Δημητρίου, του Αμύντα και σε αρκετές άλλες ομάδες για περίπου 30 χρόνια.