Με ενημερωτικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων δίνονται λεπτομέρειες για το περιστατικό της ειδικευόμενης γιατρού που βρέθηκε θετική στον Covid-19. Η ίδια παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία, ενώ δεν βρέθηκε ο ασθενής “0” που της μετέδωσε τον ιό. Ωστόσο ελήφθησαν όλα τα μέτρα που συστήνονται σε αυτές τις περιπτώσεις:

Αναλυτικά:

Στις 11/3/2020 ειδικευόμενη ιατρός της Χειρουργικής Κλινικής παρουσίασε συμπτωματολογία
ιογενούς λοίμωξης (παροξυσμικό βήχα) και για τον λόγο αυτό έλαβε τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες και τέθηκε σε αναγκαστική αποχή από την εργασία της. Την επομένη 12/3/2020 λόγω εμμονής των συμπτωμάτων, εξετάσθηκε από Παθολόγο Ιατρό του Π.Γ.Ν.Ι., ελήφθη ρινοφαρυγγικό επίχρισμα για εκτίμηση μόλυνσης από τον ιό COVID-19 και συστήθηκε η συνέχιση της αποχή της από την εργασία. Το βράδυ της 13ης/3/2020 γνωστοποιήθηκε η θετικότητα του δείγματος, με αποτέλεσμα την άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση των αρμοδίων (Διοίκηση Νοσοκομείου, Γενικός Εφημερεύων, Διευθυντής Ιατρικής
Υπηρεσίας, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19) και κατόπιν σύσκεψης ελήφθησαν τα κάτωθι μέτρα:

1. Η Κλινική να συνεχίσει το έργο της, με προσωπικό που δεν είχε ιστορικό “επαφής” υψηλού κινδύνου με την πάσχουσα, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα προστατευτικά μέτρα. Παράλληλα, , η Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Χατζηκώστα να επιφορτιστεί με την γενική εφημερία της 15ης/3/2020, πράγμα που επετεύχθη και την ευχαριστούμε θερμά για αυτό.

2. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με “έκθεση” υψηλής επικινδυνότητας με την πάσχουσα συνάδελφο, να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό (“καραντίνα”). Το προσωπικό αυτό, στις 16/3/2020 και 17/3/2020, υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο για τυχόν λοίμωξη από τον ιό COVID -19 και θα επανέλθει στην εργασία μόνο επί αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμοδίων.

Από τις 13/3/2020 έως και σήμερα η Κλινική συνεχίζει το έργο της, με το ελάχιστο μη “εκτεθειμένο” ιατρικό προσωπικό, που καταβάλει προσπάθειες στα όρια της σωματικής και πνευματικής αντοχής, επιστρατεύοντας το αίσθημα της αυτοθυσίας , που δεοντολογικά χαρακτηρίζει την πλειονότητα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας μας.

3. Να πραγματοποιηθεί απολύμανση όλων των χώρων της Κλινικής, η οποία διεκπεραιώθηκε
ταχύτατα, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες οδηγίες.

4. Οι ασθενείς “ευπαθών ομάδων” να απομονωθούν ανά ένας σε κάθε θάλαμο και οι υπόλοιποι σε αποστάσεις ασφαλείας. Όλοι οι ασθενείς να φορούν μάσκα προσώπου, ενώ παράλληλα να απαγορευθεί το επισκεπτήριο, μέτρα που άμεσα εφαρμόσθηκαν.

5. Για ασθενείς για τους οποίους δεν απαιτείται περαιτέρω νοσηλεία, να δίνεται εξιτήριο, με
προϋπόθεση την αυστηρή σύσταση για “καραντίνα” 2 εβδομάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ανάλογη διαδικασία να ακολουθείται και για τους συνοδούς τους.

6. Να πραγματοποιούνται χειρουργεία που αφορούν μόνο σε επείγοντα περιστατικά, που δεν
μπορούν να αναβληθούν.

Θεωρούμε, πως με τα ανωτέρω μέτρα, που ελήφθησαν από την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19, κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας, διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η προστασία των ασθενών μας. Το στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής, με πλήρη αντίληψη των ειδικών συνθηκών της εξελισσόμενης πανδημίας και απόλυτη προσήλωση στο έργο του, κατέβαλε, καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την άρτια αντιμετώπιση των περιστατικών που καλείται να διαχειρισθεί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Η άξια συνάδελφός μας, που αποτέλεσε το πρώτο θύμα της πανδημίας στην Κλινική μας, συνεχίζει να βρίσκεται σε “καραντίνα”, με εντελώς ήπια συμπτωματολογία και πολύ καλή γενική κατάσταση. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια “ιχνηλάτησης” δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του ασθενούς 0 και ως εκ τούτου το κρούσμα θεωρείται “ορφανό”, πράγμα που, για την ώρα, ισχύει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των κρουσμάτων.

Επισημαίνουμε, πως στη χώρα μας η γενικότερη πορεία της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις πιθανές επιπτώσεις της να μην έχουν ακόμη εκδηλωθεί πλήρως. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό ανθρώπινο δυναμικό της Χειρουργικής Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι., σε στενή συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19, κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν με στόχο τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών νοσηλείας των ασθενών και την συνέχιση παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Σύσσωμο το στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι.