image description

Ο διακαής πόθος και το αίτημα δεκαετιών κατοίκων και φορέων της πόλης της Πρέβεζας για κατασκευή σύγχρονης εισόδου, με την  παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης  από σήμερα αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά».

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης  η πράξη με τίτλο «Παράκαμψη Νικόπολης- Συγκοινωνιακά έργα ανάδειξης Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης» εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 17.592.815,32 ευρώ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων σε τρία χρόνια η πόλη θα αποκτήσει είσοδο αντάξια της ιστορίας και της μελλοντικής της προοπτικής, ενώ ο Αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης θα ενοποιηθεί επιτέλους δίνοντας νέα πολιτιστική και τουριστική διάσταση στην περιοχή.

Με την ένταξη του έργου, υλοποιείται και μια από τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της Περιφερειακής Αρχής, η οποία  απαίτησε πολύ χρόνο και μεγάλες προσπάθειες για να ωριμάσει καθώς απαιτούνταν  σύνθετες διαδικασίες και αλλεπάλληλες γνωμοδοτήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι η διέλευση του νέου οδικού άξονα διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο αυξημένης προστασίας, ενώ επιπλέον εμπόδια προέκυψαν από την υπόγεια διέλευση δικτύων ύδρευσης και από τις απαλλοτριώσεις.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος που ένα έργο με πολύ δύσκολες διαδικασίες, οι οποίες  προέκυψαν και από το γεγονός ότι απαιτούνταν συντονισμός πολλών υπηρεσιών σε στάδια  γνωμοδότησης και  έκδοσης αποφάσεων,  εισέρχεται πλέον στη φάση της υλοποίησης. «Οι κάτοικοι της Πρέβεζας, αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες της, θα μπορούν σε πολύ λίγο χρόνο να χαρούν, αλλά και να εξυπηρετούνται από μία σύγχρονη είσοδο την οποία δικαιούται η πόλη.  Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας από σήμερα – και παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού- αρχίζουν τη διαδικασία για το διαγωνισμό, ώστε να μη χαθεί ούτε μια ημέρα για την κατασκευή του έργου. Παράλληλα ανοίγει και ο «δρόμος» για την ένταξη της Αρχ. Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO.  Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για το έργο, τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, αλλά και τις Αρχαιολογικές υπηρεσίες που συνέβαλαν για την διεκπεραίωση των σύνθετων και πολύπλοκων διαδικασιών. Με τη σημερινή απόφαση ένταξης, αποδείχτηκε πως η Περιφέρεια Ηπείρου, μπορεί να ξεπερνά  δυσκολίες και να ωριμάζουν έργα μεγάλης σημασίας και αξίας και το ίδιο μπορεί να γίνει και με έργα που έχουμε ζητήσει να αναλάβουμε από το Υπ. Υποδομών».

Την ικανοποίηση και τη χαρά του εξέφρασε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου: «Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για τους κατοίκους της Πρέβεζας και όλους όσοι πιστέψαμε και εργαστήκαμε για το μεγάλο αυτό έργο. Μια διαδρομή, αρκετών χρόνων, στη διάρκεια της οποίας αρκετοί είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για την επιτυχή κατάληξη,  έφτασε σε αίσιο τέλος. Η παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, που για δεκαετίες αποτελούσε ένα όνειρο για την περιοχή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι μια πραγματικότητα. Μαζί με την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, θα μας δοθεί πλέον η δυνατότητα για να διεκδικήσουμε με καλύτερους όρους την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO, που θα προσδώσει άλλη δυναμική στον πολιτισμό και στον τουρισμό της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας».

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η πράξη που εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ηπειρος 2014-2020» έχει ως εξής:

Κατασκευή – βελτίωση οδικών τμημάτων στη περιοχή παρέμβασης:

– Του κύριου οδικού άξονα Ε02 της μελέτης που χωροθετείται από τον κόμβο Ακρίβη έως τον κόμβο Μονολιθίου με χιλιομέτρηση από ΧΘ. 0+000μ έως 1+843μ, ο οποίος είναι ενταγμένος στο Δευτερεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο (Ε.Ο 19 Πρέβεζα-Αρχάγγελος) και προβλέπεται η ανακατασκευή του (με κατηγορία κατάταξης ΑΙΙΙ κατά ΟΜΟΕ, τυπική διατομή τύπου β2 με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση). Κατά μήκος της οδού θα κατασκευαστούν και δύο ισόπεδοι κόμβοι (Ι/Κ), στη συμβολή της οδού με την Ε.Ο. Πρέβεζας – Ιωαννίνων και στη συμβολή με την Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας.

– Της κύριας οδικής Αρτηρίας ΒΙ.ΠΕ, που χωροθετείται ως οδικός άξονας βορείως της ΒΙ.ΠΕ Πρέβεζας από το Κυκλικό Κόμβο 1, επί της ΕΟ. 21 (Φιλιππιάδας (από Ε05) – Πρέβεζας) στο ύφος του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πρέβεζας, με ενδιάμεσους Κυκλικούς Κόμβους 2 & 3 και έως τον Κυκλικό Κόμβο 4 πλησίον του οικισμού Μύτικα, με την διαμόρφωση του Ανισόπεδου Κόμβου Μύτικα επί της Παραλιακής ΕΟ. (Ηγουμενίτσας-Μόρφη-Πρέβεζα-Άκτιο-Βόνιτσα), μετά των κλάδων σύνδεσης Α,Β,C,D και του παράπλευρου δικτύου ΑSR, ΔSR.

Με χιλιομέτρηση της κύριας αρτηρίας από Χ.Θ. 0+000μ (Κυκλικός Κόμβος 1) έως την Χ.Θ. 2+184μ (Κυκλικός Κόμβος 4), με κατηγορία κατάταξης ΑΙΙ ταχείας κυκλοφορίας κατά ΟΜΟΕ, τυπικής διατομής τύπου β4νσ τετράιχνης με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωριζόμενη νησίδα, με πρόβλεψη παράπλευρου δικτύου εξυπηρέτησης διπλής κατεύθυνσης, διατομής τύπου ζ2 με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, κατηγορίας Η1 και σύνδεσης επί των κυκλικών κόμβων.

– Των υφιστάμενων κυκλοφοριακών συστημάτων, ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη λειτουργικότητα του οδικού συστήματος της περιοχής. Θα εκτελεστούν επεμβάσεις ανακατασκευής και αποκατάστασης, όπου απαιτούνται για τη σύνδεση των ανωτέρω με τα υφιστάμενα οδικά δίκτυα, ήτοι: των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών, Συνδετήριας Οδού 1 (Ανατολική είσοδος Β΄) και Συνδετήριας Οδού 2 (Δυτική είσοδος Α΄), σε μήκος σύνδεσής τους, από τις ήδη χαρακτηρισμένες Ε.Ο.1 (ΕΟ.21 Φιλιππιάδα (από ΕΟ.5) – Πρέβεζα) και Ε.Ο.2 (ΕΟ.19 στο τμήμα Πρέβεζα – Αρχάγγελος) έως την οριζόμενη απόσταση της παρ. 2 του άρθρ. 25 κεφ. Δ του Ν. 1418/84 (ΦΕΚ 23/Α), καθώς και των τμημάτων των οδών που συμβάλουν στον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Μύτικα.

– Κατασκευάζονται όλα τα συνοδά έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης και διευθέτησης ομβρίων υδάτων, φωτισμού κόμβων και οδών, εγκατάστασης φωτεινής σηματοδότησης, σήμανσης και ασφάλισης οδών.

– Επίσης οι μετατοπίσεις των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ, οπτικών ινών και ΔΕΥΑΠ.

Ημερομηνία λήξης της πράξης είναι η 29η  Δεκεμβρίου 2023.