Συμπληρώθηκε ένα δεκαήμερο σχεδόν απ’ όταν παίχτηκε το τελευταίο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα με αντίπαλο την Κασσιόπη (8/3) και δυστυχώς ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της σεζόν δεν είναι ξεκάθαρος, αφού η κατάσταση με τον κορωνοϊό επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλον τον κόσμο και δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τα πρωταθλήματα.

Κάποιες ασκήσεις επί χάρτου στις ελληνικές Λίγκες κάνουν λόγο για επιστροφή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ενώ η UEFA είναι διατεθειμένη να δώσει παράταση της σεζόν και πέραν της 30ης Ιουνίου που λήγουν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και να τα παρατείνει ως τις 15 Ιουλίου, προκειμένου να τελειώσουν ομαλά όλα τα πρωταθλήματα. Επίσης εξετάζεται και το ενδεχόμενο, όπου υπάρχουν play-offs, να ολοκληρωθούν σ’ έναν γύρο και όχι σε δύο, αν ο χρόνος δεν επαρκεί.

Η πιο δύσκολη εξίσωση, πάντως, είναι το πώς θα γίνει η διαχείριση των παικτών, που δεν είναι ρομπότ να τα κλείνεις και να τα ανοίγεις όποτε θες. Οι προπονήσεις τους τερματίστηκαν απότομα και η επιστροφή μετά από 1,5 ή 2 μήνες απραξίας θα απαιτεί συνθήκες δουλειάς παρόμοιες μ’ εκείνες που γίνονται σε περίοδο καλοκαιρινής προετοιμασίας. Οι περισσότεροι γυμναστές θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15-20 μέρες μίνι προετοιμασίας για να αντεπεξέλθουν οι παίκτες στις υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στο τελευταίο 1/3 της σεζόν. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αρχίσουν να προπονούνται τουλάχιστον στα μέσα Απριλίου και πάντα με τις απαραίτητες προφυλάξεις, έστω και σε γκρουπάκια των 4-5 παικτών, αν όχι ταυτόχρονα όλη η ομάδα.

Έχει χαθεί, πάντως, ήδη ένα σοβαρό πλεονέκτημα που είχαν οι πιο οργανωμένες ομάδες του περασμένου καλοκαιριού, όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα, που δούλευε με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορέσει να τερματίσει δυνατά τη σεζόν, ενώ τώρα η αφετηρία του τελευταίου κομματιού της σεζόν θα είναι σχεδόν ίδια για όλους. Αυτό όμως είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων και από εκεί και μετά τα υπόλοιπα έπονται.

Οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν, πάντως σχετικά με το πόσες μέρες προετοιμασίας θα έχουν στη διάθεσή τους οι ομάδες πριν ξεκινήσουν και πάλι τα πρωταθλήματα, ίσως πρέπει να κάνουν την UEFA να σκεφτεί και το ενδεχόμενο αλλαγής κανονισμού ως προς τον αριθμό  αλλαγών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις ομάδες να κάνουν περισσότερες από 3 αλλαγές για να μην κινδυνεύουν οι παίκτες με σοβαρούς τραυματισμούς από την απότομη επιβάρυνση.

Κατά τα λοιπά, η καθημερινότητα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα είναι γνωστή. Έχουν παραλάβει ατομικά προγράμματα εκγύμνασης, ενδυνάμωσης και διατροφής, τα οποία κατά διαστήματα αλλάζουν και όλα τα στοιχεία που συλλέγονται  στα sportwatches που διαθέτουν αποστέλλονται στον κ. Ντουρουντό για ανάλυση και επιβεβαίωση ότι ακολουθούν στο σπίτι τους το πρόγραμμα που πρέπει.