Τον προπονητή της ΤΣΣΚΑ, Δημήτρη Ιτούδη, φιλοξένησαν στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM η εκπομπή «Στη Λακούβα» και ο Μιχάλης Μερτζιανίδης. Ο καταξιωμένος Έλληνας κόουτς και μοναδικός με 2 κατακτήσεις ευρωλίγκας και κορυφαίος κόουτς της χρονιάς, αναφέρθηκε τόσο στις δύσκολες στιγμές που περνάνε όλες οι χώρες λόγω κορωνοϊού καθώς επίσης και στην πορεία της ΤΣΣΚΑ.

Αρχικά ο Δημήτρης Ιτούδης αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών, που δεν ήταν άλλο από τον Covid-19: «Θα πρέπει να ακούμε πιστά και ευλαβικά τους επιστήμονες, τους ειδικούς και την κυβέρνηση. Όπως είπε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως προσβεβλημένους από τον ιό, ώστε να μην κολλήσουμε τους άλλους.

Τα πράγματα στη Ρωσία είναι λίγο πιο διαφορετικά από την Ελλάδα ή άλλες χώρες. Δεν υπάρχει ο περιορισμός στο εύρος που υπάρχει αλλού. Όμως έκλεισαν τα σχολεία και θα κάνουν μέσω internet μαθήματα τα παιδιά και απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων. Ο κόσμος μετακόμισε στα εξοχικά του στα περίχωρα της Ρωσίας. Εμείς συνεχίζουμε να προπονούμαστε σε κανονικούς ρυθμούς χωρίς να ξέρουμε πότε θα ξαναπαίξουμε, αλλά ελπίζουμε ότι θα νικηθεί ο ιός γρήγορα.

Η προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η υγεία, αυτή έχουμε θέσει κι εμείς ως προτεραιότητα στην ΤΣΣΚΑ και έχουμε δώσει σύσταση σε όλους να είμαστε σπίτι και προπόνηση μόνο. Εστιατόρια, κινηματογράφοι κτλ είναι κομμένα. Οι προπονήσεις αποτελούν και μια διέξοδο από τη ρουτίνα για τα παιδιά γι’ αυτό και είναι σε υψηλό επίπεδο».

Για το γεγονός ότι πολύ πρόσφατα έγινε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της παγκόσμιας ένωσης προπονητών  μετά από πρόταση της FIBA: «Προφανώς είναι πολύ τιμητικό για ‘μενα. Είναι τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε ισχυρά ονόματα του μπάσκετ. Αν μπορώ να βοηθήσω με τις εμπειρίες μου από το μπάσκετ θα είναι ευχής έργο».

Για τη διαμάχη FIBA και Euroleague: «Προφανώς θα έπρεπε να σταματήσει αυτή η διαμάχη, το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτό. Πρέπει να έχουμε ίδιους κανονισμούς σε όλες τις διοργανώσεις σε όλες τις χώρες είτε παίζεται το μπάσκετ στην Κίνα, στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στο κολεγιακό της Αμερικής κτλ».

Για τον 6ο χρόνο που διανύει στην ΤΣΣΚΑ και αν το πίστευε ότι θα μείνει τόσα χρόνια: «Δεν μπαίνω στη διαδικασία πόσο θα μείνω, αλλά κατά τη διάρκεια των ετών ωριμάζουμε ο καθένας από το μετερίζι του. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. Τα αποτελέσματα βοηθούν πάντα μια συνεργασία να συνεχίζεται. Ειδικά αυτές που μακροπρόθεσμα εξελίσσονται και σε άλλο επίπεδο. Γίνεται κάθε χρόνο αγώνας να επανδρώσουμε την ομάδα με τους καλύτερους είτε παίκτες είτε ανθρώπους που συνεργάζονται, είτε πρόκειται για το γυμναστήριό μας και οτιδήποτε άλλο. Είμαι υπερήφανος γιατί εξελισσόμαστε κάθε χρόνο ως κλαμπ».

Για το αν είναι μεταβατική η φετινή χρονιά για την ΤΣΣΚΑ: «Οι ομάδες δεν χτίζονται σε μια μέρα ή μια νύχτα. Μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην 3η γενιά πλέον απ’ όταν πήγα εγώ. Η 1η έστεψε 8 παίκτες πρωταθλητές Ευρώπης, η 2η γενιά 9 παίκτες και τώρα είμαστε στην 3η γενιά.  Έφυγαν σημαντικοί αθλητές πέρυσι, αλλά είχαμε και σημαντικούς τραυματισμούς. Θεωρώ ότι είχαμε κάνει το καλύτερο στον σχεδιασμό μας με βάση την περιορισμένη αγορά που υπήρχε το καλοκαίρι. Ξεκινήσαμε να γνωριζόμαστε με τα παιδιά και να φτιάχνουμε κάτι καλό, αλλά ήρθαν οι τραυματισμοί που μας έβαλαν σε μια διαδικασία εύρεσης ταυτότητας κάθε φορά. Έπρεπε να κερδίζουμε, αλλά να γινόμαστε και ομάδα ταυτόχρονα. Βγάλαμε τελικά μία ταυτότητα παρά τις αντιξοότητες και την απώλεια ενός παίκτη που ήταν MVP».

Για το ποιος είναι ο πιο δύσκολος ρόλος του προπονητή σε τέτοιες καταστάσεις: «Δεν ξέρω τι είναι πιο δύσκολο, όλα έχουν έναν βαθμό δυσκολίας. Δεν υπάρχει κάποια πεπατημένη που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τώρα θα κοιτάμε μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα και θα είναι καθημερινά μία πρόκληση».

Για τη φετινή πορεία της ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκα: «Είμαστε στην 4η θέση, αλλά το καίριο δεν είναι αυτό στην Ευρωλίγκα. Παλεύουμε για μία εκ των θέσεων που μπορεί να μας δώσει το πλεονέκτημα έδρας. Δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Προφανώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το κίνητρο των άλλων ομάδων να κερδίσουν τον πρωταθλητή Ευρώπης και μια από τις πιο δυνατές και οργανωμένες ομάδες».

Για το αν το μέλλον του μπάσκετ είναι μια κλειστή λίγκα: «Είναι μεγάλη η συζήτηση. Θεωρώ ότι θα οδηγηθεί εκεί χωρίς να υποβαθμίζει τα πρωταθλήματα των χωρών. Αν κάποιες ομάδες δεν πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει να χάνουν τη θέση από την ευρωλίγκα».

Για το αν είναι δυνατό το πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας φέτος: «Κάθε χρονιά είναι πολύ ανταγωνιστική και ιδιαίτερη».

Για τις ελληνικές ομάδες της ευρωλίγκας: «Ως άνθρωπος του μπάσκετ αναλύω τους αντιπάλους και δεν ξέρω από εκεί και πέρα λεπτομέρειες για το τι έχει συμβεί. Θεωρώ ότι έχουμε να κάνουμε μ’ ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και θα πρέπει κάθε ομάδα να έχει ανοιχτά μάτια και αυτιά για να βρει τους κατάλληλους παίκτες πολύ νωρίς».

Για τον Παναθηναϊκό και τα συναισθήματά του: «Από το 1999 ως το 2012 υπηρέτησα την ομάδα. Τα χρόνια αυτά έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Είναι γνωστά και δεδομένα αυτά».

Για το πρωτάθλημα της VTB Λίγκας: «Δεν είναι ακριβώς πρωτάθλημα Ρωσίας μόνο, γιατί έχει ομάδες από Πολωνία, Λετονία, Καζακστάν και Λευκορωσία. Παλιότερα είχε και από τη Λιθουανία. Είναι ένα διεθνές πρωτάθλημα ουσιαστικά. Ακόμα και εντός Ρωσίας υπάρχουν διαφορές 4-5 ωρών από πόλη σε πόλη και αν μιλάμε και για τα ματς στην ευρωλίγκα υπάρχει και το τζετ λαγκ όταν έχεις να ταξιδέψεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Για την πρόταση που είχε από την Εθνική Σλοβενίας: «Υπάρχει η πρόταση και όντως συζητήσαμε επί 2 μέρες με την Ομοσπονδία, αλλά με τις εξελίξεις που υπάρχουν με τις αναβολές πρωταθλημάτων δεν μπορούμε να είμαστε συγκεκριμένοι. Τη σκέφτομαι την πρόταση αυτή και ο χρόνος θα δείξει. Υπάρχει και το συζητάμε ακόμα».

Για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόσφατα πρόταση από την Εθνική Ελλάδος: «Η συζήτηση δεν έχει να κάνει ατομικά μ’ εμένα. Υπάρχει ο Πιτίνο που δεσμεύτηκε να βρίσκεται στην Εθνική. Έχει να κάνει και με τις συγκυρίες το ότι δεν υπήρξε κάποια πρόταση. Δεν το βλέπω ως κάτι μεμπτό».

Για τον επόμενο στόχο μετά την κατάκτηση 2 πρωταθλημάτων ευρωλίγκας και το ότι είναι ρέκορντμαν νικών με την ΤΣΣΚΑ: «Η δουλειά συνεχίζεται, οι τίτλοι σίγουρα βοηθούν σε μια σχέση. Είναι μια καλή βάση οι τίτλοι. Δεν μπορείς να είσαι κάθε χρόνο πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά το γεγονός ότι δίνουμε το παρών πάντα κάτι σημαίνει».

 

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης