image description

«Το ημερολόγιο ενός έγκλειστου» συντάσσουν οι περισσότεροι απ’ όσους μένουν σπίτι και προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες που δημιουργεί ο αόρατος εχθρός του νέου κορωνοϊού. Κάθε μέρα μοιάζει ίδια με την προηγούμενη και πιθανόν και την επόμενη και αναγκαστικά το μυαλό για να ξεφύγει προσπαθεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα.

Ασκήσεις επί χάρτου σ’ ένα σκηνικό παντελώς άγνωστο, όμως, αφού κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει ο εγκλεισμός, αν θα γίνει πιο αυστηρός, αν θα είναι σταδιακή η επιστροφή στην κανονικότητα ή απότομη, κάτι που πολύ πιθανόν να εξαρτηθεί και από το αν θα υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον covid-19. Και εν πάση περιπτώσει, σε ποια “κανονικότητα” θα επιστρέψουμε; Αυτή που ξέραμε; Είμαστε τόσο σίγουροι ότι όλα θα επιστρέψουν εκεί που τα αφήσαμε πριν 15-20 μέρες;

Μέσα σε όλο το σκηνικό της αβεβαιότητας ήδη αναβλήθηκαν μεγάλες διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο και το Euro και σε εκκρεμότητα παραμένουν όλες οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αλλά και οι εγχώριες διοργανώσεις.

Αυτό που διαφαίνεται ως τάση είναι να παραταθεί η σεζόν και κατ’ επέκταση όλα τα συμβόλαια των επαγγελματιών αθλητών ως τα τέλη Ιουλίου ή και Αυγούστου ακόμα, ανάλογα με το πότε θα αρχίσει να υπάρχει μία ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη. Η UEFA θεωρεί ότι πρέπει να τελειώσουν κανονικά τα πρωταθλήματα και να μην ανακηρυχθούν αυτομάτως οι πρωταθλητές. Άλλο όμως οι προσδοκίες και οι επιθυμίες και άλλο η πραγματικότητα. Κάθε μέρα προκύπτουν νέα δεδομένα, που εύκολα μπορεί να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων τους προηγούμενους σχεδιασμούς.

Στην αβεβαιότητα έρχεται να προστεθεί και η οικονομική παράμετρος. Όσο οι ομάδες δεν παίζουν, δεν πληρώνονται κιόλας και το ερώτημα είναι από τη στιγμή που δεν έχουν έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, δεν έχουν έσοδα από εισιτήρια και χορηγούς, πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν τους αθλητές τους;

Ήδη έχει ξεκινήσει και μία μεγάλη συζήτηση στην ομοσπονδία ευρωπαϊκών συλλόγων για μειώσεις συμβολαίων στους ποδοσφαιριστές, ενώ κάποιες ομάδες στο εξωτερικό, όπως η Μπαρτσελόνα, ήδη έχουν καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για περικοπές στους παίκτες τους.

Στην Ελλάδα προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη προστασίας των ΠΑΕ όπως για άλλες επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση. Σ’ ένα πακέτο μέτρων που ζήτησε ο Αυγενάκης και εγκρίθηκε, ναι μεν συμπεριελήφθησαν ομοσπονδίες και αθλητικά σωματεία, αλλά όχι οι ΠΑΕ. Το πρόβλημα μπορεί να μην αγγίζει ιδιαίτερα εκείνες που έχουν ιδιοκτήτες  τους Μαρινάκη, Σαββίδη, Μελισσανίδη, Αλαφούζο, αλλά οι υπόλοιπες στις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες εξαρτώνται σε ποσοστό από 70% ως και 100% από τα λεφτά της NOVA και της ΕΡΤ.

Υπό το πρίσμα να χαθούν τα λεφτά αυτά και να πληγούν ΠΑΕ, εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες αθλητές τους, η συνέχιση των πρωταθλημάτων, έστω και από Ιούνιο, είναι μονόδρομος. Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να συμπληρώνουμε το… «ημερολόγιο ενός έγκλειστου» και να παρακολουθούμε το πως θα διαμορφώνεται η κάθε μέρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.