image description

Αναλυτικά το πλάνο που κατέθεσε:

«Λόγω της πανδημίας ήταν μοιραίο να ανοίξει πάλι η συζήτηση για την επαναδιάρθρωση του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου μας και ουσιαστικά δια της βίας του coronavirus να συρθουμε στην αναγκαστική διόρθωση της διοργανωτικης στρέβλωσης που ελέω των ΕΡΤοδωρων, έμπνευσης του… τηλεδωροθέτη Βασιλειάδη, πραξικοπηματικά και κατά παράβαση του Αθλητικού Νόμου και των ποδοσφαιρικών κανονισμών επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ήδη τρεις σοβαρές προτάσεις, από τον κ. ΚΟΥΓΙΑ, τον κ. ΔΙΑΚΟΦΩΤΗ και την ΠΑΕ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ που μάλιστα την έχουν υπογράψει σχεδόν όλες οι ΠΑΕ της FOOTBALL LEAGUE , έχουν πέσει στο τραπέζι κι αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετές ακόμα.
Σε συνέχεια των διαφόρων προτάσεων που έχω υποβάλλει κατά καιρούς για την αναδιοργανωση του ποδοσφαίρου μας, αρχικά ως φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών με την πρόταση μου για την θεσμοθέτηση του Επαγγελματικου Κυπέλλου (που δημοσίευσε ο αείμνηστος συνάδελφος Γιώργος ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ, στην ιστορική εφημερίδα “ΜΠΑΛΛΑ” το 1982), κατόπιν ως ασκούμενος δικηγόρος κι ασκων την δημοσιογραφια στα επίσης ιστορικά “ΣΠΟΡ ΤΟΥ Βορρά” , (όπου ο Δημήτρης ΜΠΟΥΖΑΣ μου έκανε την τιμή να δημοσιεύσει τις προτάσεις μου για την επανατοποθέτηση του Επαγγελματικου ποδοσφαιρου που είχα υποβάλλει το 1988 στον έχοντα ευήκοα ώτα τότε πρόεδρο της ΕΠΑΕ επίσης αείμνηστο Βασίλη ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ) , στη συνέχεια ως εκδότης της ATHLOS-ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, αργότερα ως πληρεξούσιος δικηγόρος διαφόρων ΠΑΕ(ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ, ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ, με τελευταία την ΠΑΕ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ) επανέρχομαι σήμερα, φυσικά με την επιστημονική ιδιότητα του Αντιπροέδρου του ΙΔΕΑΔ, για να καταθέσω μία επικαιροποιημένη σύνθεση αυτών των εισηγήσεων, ευελπιστωντας οτι θα συμβάλλουν στην συνολική προσπάθεια για την άρση του υπάρχοντος θεσμικού αδιεξόδου:

1.Με δεδομένο, πέραν πάσης αμφισβήτησης, την προφανή αντίθεση της επιβληθείσης αναδιάρθρωσης τόσο με τον ισχύοντα Αθλητικό Νόμο, όσο και με τους Κανονισμούς, είναι πλέον αναγκαίο να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου και στα πλαίσια αρχικά μιας Μεταβατικής Συμφωνίας Κυρίων να καταλήξουν σε ένα Πλάνο Αναδιοργανωσης του Εσωτερικού Διοργανωτικου Πλαισίου του Επαγγελματικου Ποδοσφαιρου που θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση εξισορροπητικα και σταδιακά ριζοσπαστικα μέχρι να επιτευχθεί η τελική μεταρρύθμιση που θα θωρακισθει με την αντίστοιχη κανονιστικη και νομοθετική επικύρωση.

2.Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο μακρόπνοο πλάνο απαιτείται όχι μόνο η οικονομική διάσωση του Αστικού Συνεταιρισμού της SUPER LEAGUE αλλά και η θεσμική αναβάθμιση του, μέσω της μετεξέλιξης του σε Επαγγελματική Λίγκα όλων των ΠΑΕ δια της απορρόφησης της FOOTBALL LEAGUE και σύστασης αντίστοιχων εσωτερικών διευθύνσεων για την διοργάνωση των πρωταθλημάτων της SUPER LEAGUE 1 και της SUPER LEAGUE 2.
Σε αυτή την πραγματική ΥΠΕΡΛΙΓΚΑ θα πρέπει να εμπεριέχεται και Διεύθυνση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, και Διεύθυνση Επαγγελματιών Προπονητών, και Διεύθυνση Επαγγελματιών Διαιτητών (με υποδιεύθυνση VAR) και Διεύθυνση Δικαστικών και Διαιτητικών Οργάνων. (Όπου θα υπάγεται και θα λειτουργεί τόσο το Πειθαρχικό Δικαιοδοτικό Όργανο και η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Οικονομικών Διαφόρων) και Διεύθυνση Αδειοδότησης (όπου θα υπάγεται η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αδειοδότησης!)

3.Εκτος από την διοικητική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, η ΥΠΕΡΛΙΓΚΑ πρέπει να διαθέτει ακόμα έναν δικό της αγωνιστικό θεσμό, τον οποίο και θα διοργανώνει η ίδια, δηλαδή το ΛΙΓΚ ΚΑΠ, το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ!
Μία διοργάνωση που είναι απαραίτητη όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και γιατί θα λύσει διά παντός τον Γόρδιο Δεσμό των δανεικών ποδοσφαιριστών, καθώς οι ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ των ΠΑΕ της SUPER LEAGUE ΘΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ!!!

4.Στις δεύτερες ομάδες των ΠΑΕ που πρέπει να συσταθούν από τη νέα περίοδο θα μπορούν να εντάσσονται όλοι οι πρώην ποδοσφαιριστές της Κ19 που προωθήθηκαν, καθώς και όσοι επιστρέφουν από δανεισμό και δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη ομάδα. Επισης στους αγώνες του πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE 1,θα μπορούν να δηλώνονται από την δεύτερη ομάδα μέχρι 3 κάθε αγωνιστική.

5.Η Δεύτερη Ομάδα δηλαδή θα μετέχει μόνο στο ΛΙΓΚ ΚΑΠ κι όχι στο πρωτάθλημα της SUPER LEAGUE 2, όπως έχει προταθεί από αρκετούς μέχρι τώρα, επειδή τα πρωταθλήματα θα καταντούσαν αναξιόπιστα, αφερέγγυα και βορά των στοιχηματζήδων από το γεγονός της αλλοίωσης της βαθμολογίας από τα αποτελέσματα των δεύτερων ομάδων που έτσι κι αλλιώς δεν θα είχαν δικαίωμα προβιβασμου!

6.Στο Επαγγελματικό Κύπελλο εκτός από τις ΟΜΑΔΕΣ Β’, θα μετέχουν όλες οι ΠΑΕ της SUPER LEAGUE2.

7.Οι αγώνες θα γίνονται με διαδικασία ομίλων, ενώ η τελική φάση θα γίνεται με διαδικασία final four. 

8.Οι συμμετέχουσες ΠΑΕ θα απολαμβάνουν οικονομικών προνομίων από ειδικά χορηγικά και τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ η τροπαιουχος θα αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στο ΥΠΕΡΚΥΠΕΛΛΟ της νέας περιόδου!

9.Οσον αφορά τον θεσμό του δανεισμού, οι ΠΑΕ της SUPER LEAGUE 1θα μπορούν να δανείζουν απεριόριστα ποδοσφαιριστές στις ΟΜΑΔΕΣ Β’, στις ομάδες των άλλων κατηγοριών και στις ομάδες του εξωτερικού, ενώ στις ΠΑΕ της SUPER LEAGUE1 θα μπορούν να δανείζουν το πολύ 3 ποδοσφαιριστές σε 3 διαφορετικές ομάδες, χωρίς δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμού.

10.Η αγωνιστική περίοδος πρέπει να αρχίζει, όπως σε κάθε προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα, δηλαδή με το ΥΠΕΡΚΥΠΕΛΛΟ(ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ) που επιβάλλεται μετά από πολλά χρόνια να επαναδιοργανωθεί.
Δικαιωμα συμμετοχής θα έχουν οι πρωταθλητές της SUPER LEAGUE1 και της SUPER LEAGUE2 και οι Κυπελλούχοι του Κυπέλλου Ελλάδας και του Επαγγελματικού Κυπέλλου.
Θα αγωνίζονται μεταξύ τους οι 2 πρωταθλητές σε μόνο νοκ άουτ αγώνα στην έδρα του Πρωταθλητή της SUPER LEAGUE2 και οι Κυπελλούχοι στην έδρα του ασθενέστερου κατά κατηγορία ή κατόπιν κλήρωσης.
Ο τελικός θα γίνεται στην έδρα του κατώτερου κατά κατηγορία, αλλιώς με κλήρωση, ενώ οι αγώνες θα διεξάγονται το πρώτο και το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
Αν υπάρχει η δυνατότητα ο τελικός θα μπορεί να διεξάγεται σε μια πόλη της ομογένειας.

11.Ο τρίτος θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας με την συμμετοχή όλων των Κυπελλούχων των ΕΠΣ αλλά ΚΑΙ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ, πρέπει να έχει μονούς αγώνες στην έδρα του ασθενέστερου κατά κατηγορία, με διπλούς αγώνες μόνο στα ημιτελικά, ενώ για να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα της διοργάνωσης τελικού με κόσμο, αν δεν υπάρχει πραγματικά ουδέτερο γήπεδο που να διαθέτει τις προδιαγραφές, είτε θα πρέπει να γίνεται στο εξωτερικό, είτε το πιο ορθό και πρακτικό να ξαναγίνει ΔΙΠΛΟΣ! 

12.Και φυσικά ο κύριος θεσμός του Πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE1, αν τελικά δεχθούμε οτι θα διεξαχθεί παλι με 14 ομάδες και ίσως αργότερα με 12,πρέπει να ενισχυθεί μέσω της αναδιοργάνωσης των πλει οφς και πλει αουτ.
Με τον υποβιβασμό απευθείας της τελευταίας ομάδας και μέσω μπαράζ διπλών αγώνων μεταξύ του 13ου της sl1 και του 2ου της fl, οι ομάδες θα χωρίζονται σε 3 γκρουπ :
Από 1-4 που θα παίζουν για τον τίτλο και τις ευρωπαϊκές θέσεις σε Chl, Eurl1, από 5-8 που θα παίζουν για μία θέση στο europa League 2κι από 9-13 που θα παίζουν για να αποφύγουν την δεύτερη θέση για το μπαράζ του υποβιβασμού.

Τα πλειοφς της κορυφής δεν θα διεξάγονται με όμιλο αλλά με χιαστί αγώνες, δηλαδή ο 1ος της κανονικής περιόδου εναντίον του 4ου σε 3 αναμετρήσεις (2 στην έδρα του 1ου και 1 στην έδρα του 4ου) κι ο 2ος κατά του 3ου με τον ίδιο τρόπο.
Θα ισχύει το ίδιο βαθμολογικό σύστημα και οι βαθμοί θα προστίθενται στην κανονική βαθμολογία. 

Στο τέλος θα αναμετρώνται ο 1ος της κανονικής περιόδου με τον 2ο κι ο 3ος με τον 4ο πάλι σε 3 αγώνες με τα ίδια προνόμια έδρας και θα προστίθενται κι αυτοί οι βαθμοί. 

Η σειρά των αγώνων δεν θα διεξάγεται ή θα διακόπτεται, όταν οι απομένοντες προς διεκδίκηση βαθμοί δεν επαρκούν για την ανατροπή της διαμορφωθείσης βαθμολογίας.
Ομοίως θα διεξάγονται και οι αγώνες των άλλων 2 γκρουπ. 

Θεωρώ ότι μια τέτοια λύση ικανοποιεί και τις τηλεοπτικές απαιτήσεις, χωρίς να επιβαρύνει το αγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς maximum μια ομάδα θα μπορεί να φτάσει τους 32(26 στην κανονική περίοδο και 6 στην έξτρα διαδικασία) αγώνες πρωταθλήματος, ενώ δεν αδικεί τις ομάδες που κατέλαβαν καλύτερη βαθμολογική θέση στην κανονική περίοδο. 

Θεωρώ οτι έτσι δεν χρειάζονται οι συντελεστές και οι διαιρέτες των βαθμών της παλιάς διαδικασίας, καθώς οι προηγούμενες βαθμολογικά ομάδες της κανονικής περιόδου επιβραβεύονται με τα προνόμια του πιο ευνοϊκού αντιπάλου και του bonus των παραπάνω εντός έδρας αγώνων. 

Έχω την άποψη επίσης ότι αυτή η πρόταση ξεπερνάει και τις εγγενείς αδυναμίες του φετινού συστήματος των play offs, καθώς αυτό το μίνι πρωτάθλημα μεταξύ των 6 πρώτων ομάδων, ακόμα κι αν τελικά διεξαχθεί, ουσιαστικά δεν μπορεί να αλλάξει την ήδη διαμορφωθείσα βαθμολογία,λογω των βαθμολογικών αποστάσεων που σχεδόν πάντα δημιουργούνται στα ελληνικά πρωταθλήματα, εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνιστικότητας μεταξύ ΠΑΕ με διαφορετικές ποδοσφαιρικές ταχύτητες! 

13.Όσον αφορά την φετεινη αναγκαστική επαναδιάρθρωση, (που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ… ΑΥΓΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ!) είμαι πιο κοντά στην πρόταση του κ. ΔΙΑΚΟΦΩΤΗ (κυρίως γιατί ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ!) και προτείνω τα παρακάτω :
Α. Πριν αποφασισθεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση, πρέπει πρώτα να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για να ολοκληρωθούν στα γήπεδα οι φετινές διοργανώσεις, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΘΟΥΝ, ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ,
Β. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να γίνουν αγώνες,( ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ… ΠΑΥΛΑΣ ΚΙ ΑΣΤΕΡΙΣΚΩΝ, γιατί αφενός μεν έτσι δεν αποδίδεται ποδοσφαιρικη δικαιοσύνη, αφετέρου δε δεν θα είναι δυνατή η δήλωση των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! ) πρέπει να επικυρωθουν όλες οι βαθμολογίες, κατόπιν ετεροχρονισμενης τροποποίησης των προκηρύξεων, ΩΣ ΕΧΟΥΝ, να ανακηρυχθεί πρωταθλητής ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, να πάρει ως δευτεραθλητης το εισιτήριο για το CHL ο ΠΑΟΚ και να δηλωθούν για το Europa League οι ΑΕΚ, ΑΡΗΣ και ΟΦΗ υπό την αίρεση ενδεχόμενης άρσης της ποινής του ΠΑΟ από την FIFA,
Γ. Να υποβιβασθει ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ στη νεα  SUPER LEAGUE2,
Δ. Να προβιβασθει στην SL1 ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, 
Ε. Να συμπληρωθεί η 14η θέση της SL από τον νικητή του αγώνα κατάταξης μεταξύ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΜΥΡΝΗΣ, ο οποίος όμως πρέπει να διεξαχθεί μέχρι 10 Ιουλίου κατά τον ΚΑΠ,
ΣΤ.Οσον αφορά τον θεσμό του Κυπέλλου, κατ’αναλογια της πρόβλεψης για το πρωτάθλημα, ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΟΙ 2 ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΑΟΚ, ενώ ο μεταξύ τους Τελικός μπορεί να γίνει μέσα στον Αύγουστο, πριν την έναρξη της νέας περιόδου,
Ζ. Οσον αφορά τις 2 άλλες κατηγορίες, αναπόφευκτα πρέπει να καταργηθεί η FOOTBALL LEAGUE και να απορροφηθεί από την SUPER LEAGUE 2,
Η. Η νέα διευρυμένη SUPER LEAGUE 2 θα αποτελείται από τις εξής ΠΑΕ:
α. Την υποβιβασθεισα από την SL1 ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ,
β. Την ηττηθεισα από το μπαράζ ΠΑΕ, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ή ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ,
γ.Τις 8 ΠΑΕ της SL2, ΧΑΝΙΑ, ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ, ΑΕ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ, ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ, ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ και ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ,
δ. Τις 14 ΠΑΕ της FOOTBALL LEAGUE, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΙΩΝΙΚΟΣ, ΔΙΑΓΟΡΑΣ, ΟΦΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΚΑΒΑΛΑ, ΒΕΡΟΙΑ, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ, ΙΑΛΥΣΟΣ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, ΤΡΙΓΛΙΑ και ΚΑΛΑΜΑΤΑ.
ε.Τις 8 νέες ΠΑΕ που θα ανέλθουν από την Γ’εθνικη,
Στ. Σύνολο:32 ομάδες που θα χωρισθουν σε 2 ομίλους των 16 ομάδων.
Θ. ΠΡΙΝ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ SUPER LEAGUE 2,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟ, ΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΕΠΙ ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ 6 ΒΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Γ’ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ,
Ι. Εξυπακούεται οτι με αυτό το πνεύμα ήδη θεωρώ ως μη δικαιουμενες συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, τις ΠΑΕ ΚΕΡΚΥΡΑ και ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΟΥ, ΘΑ ΑΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΕ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ, ΕΛΕΩ ΕΕΑ, ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ!!! 

Κ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΑΝ(ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ) Η ΕΕΑ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΑΝ Η FIFA ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΑΕ, ΤΟΤΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΈΝΑ ΥΓΙΕΣ ΚΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ SUPER LEAGUE 2 ΜΕ 16,18 ή 20 ΠΑΕ! 

Λ.Συμπερασματικά με 34 το πολύ ΠΑΕ (14+20),μπορεί να αντέξει και να επιβιώσει στην… post c/v εποχή το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο, γιατί πρέπει να εκλάβουμε την Πανδημία του Κορωνα-ιού, όχι ως… δημιο της Κοινωνίας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού αλλά ως μία μοναδική ευκαιρία να απαλλαγούμε από τους κάθε είδους… ιούς και τις θεσμικές παθογένειες που ενδημούν όχι μόνο στο ποδόσφαιρο μας αλλά και μολύνουν επί δεκαετίες όλα τα κοινωνικά αγαθά μας,
14.Αν δεν κινηθούμε προς αυτή την μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, είναι προφανές οτι πολύ σύντομα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης η SUPER LEAGUE, όπως τώρα ΔΕΝ ΈΧΕΙ Η FL,και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μοιραία θα απορροφηθεί από την ΕΠΟ με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Αντίθετα, αν με εργαλείο το κουαρτέτο των ποδοσφαιρικών θεσμών του Υπερκυπελλου, του Επαγγελματικου Κυπέλλου, του Κυπέλλου Ελλάδας και των play-offs (ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥ VAR, ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, τουλάχιστον για ένα διάστημα ακόμα, ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ, φυσικά υπό άλλες συνθήκες διορισμού, λειτουργίας, στέγασης και αμοιβής!) μέσα από μια συνολική αναδιοργανωση όλου του θεσμικού πλαισίου κι από την αξιοποίηση μιας συστηματικής κι όχι κολοβης επαναδιάρθρωσης, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ, ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ (χωρίς… μπαρμπαδες στην Κορώνη της ΕΕΑ και της ΕΠΟ) ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, διαμορφωσουμε ένα μόνιμο διοργανωτικο μοντέλο, το οποίο μάλιστα δια νόμου θα απαγορεύεται να αλλάξει αν δεν παρελθουν τουλάχιστον 4 χρόνια, είναι σίγουρο οτι σύντομα θα ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΙΟΓΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ και μετά βεβαιότητας θα απολαύσουμε τους καρπούς του και σε αγωνιστικό, και σε οικονομικό επίπεδο.

Θεωρώ οτι η παρούσα εισήγηση αποτελεί μια ιδανική λύση, χωρίς να ανατρέπει την ποδοσφαιρικη πραγματικότητα, αφού αφενός μεν εμπεριέχει PLAN A και PLAN B επι χάρτου, είτε κυλήσει, είτε όχι η μπάλα επί χόρτου, αφετέρου δε δεν κινείται υπερβολικά εκτός της κανονιστικης σφαίρας.

Άλλωστε πλέον δεν βρισκόμαστε ενώπιον ψευτοδιλημματων τύπου “ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ FIFA-ΕΠΟ Ή ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”, “ΝΟΜΙΚΟΙ Ή ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ”, “ΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ”, “VAR Ή… ΒΑΡΟΥΧΑΣ” αλλά μπροστά σε μία επιλογή επιβίωσης, πετώντας το… νόμισμα στον αέρα : “CORONA(virus) ή ΓΡΑΜΜΑΤΑ” (όπου κορώνα ίσον το πνεύμα, η ratio του Νόμου, των Κανονισμών και του Αθλήματος του Ποδοσφαίρου και γράμματα, το ξερό και τυπικό γράμμα των ούτως ή άλλων ψευτοεφαρμοζομενων διατάξεων!).
Τώρα είναι η στιγμή των πραγματικών και μεγάλων ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ σε όλους τους τομείς και φυσικά στην κοινωνία του ποδοσφαίρου!!!
Διαλέγετε και παίρνετε… 

          ΑΘΗΝΑ 30.3.2020

  Με ποδοσφαιρικούς χαιρετισμούς 

          Γιώργος Παναγοπουλος 

Υ. Γ. Επειδή πάνω από το ποδόσφαιρο που όλοι μας τόσο αγαπάμε, βρίσκεται η ΖΩΗ και η ΥΓΕΙΑ μας, εύχομαι σε όλους και φυσικά στην ποδοσφαιρικη κοινωνία ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ για να αντέξουμε εμείς, οι οικογένειες μας και η πατρίδα μας και να επιστρέψουμε σε ένα ηθικά, πνευματικά και κοινωνικά ΥΓΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, έχοντας άλλη φιλοσοφία για τα πάντα με άξονα τον άνθρωπο κι όχι το νόμισμα.
Είμαι βέβαιος οτι θα τα καταφέρουμε, όπως με την βοήθεια του Θεού τα κατάφερα κι εγώ,μετά την ΟΞΕΙΑ ΙΟΓΕΝΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ που υπέστην την 31.12.2013(απο έναν “ΆΓΝΩΣΤΟ ΙΟ”) βγαίνοντας από την Εντατική του “ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”, γερός και δυνατός!!!»