Την εντελώς διαφορετική προσέγγιση στις ανάγκες που δημιουργεί για την Ήπειρο αλλά και τη χώρα ευρύτερα, η κρίση του κορωνοϊού, υπογράμμισε κατά την εισαγωγική συζήτηση στην δια τηλεδιασκέψεως συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.

Αυτό που τόνισε ο κ. Ριζόπουλος απευθυνόμενος τόσο προς την Περιφερειακή Αρχή όσο και προς τις οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ήταν πως καταρτίζοντας σήμερα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 ή αναμορφώνοντας τον προϋπολογισμό του 2020, φαίνεται σα να μην αντιλαμβάνονται οι δύο μηχανισμοί διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου, πολιτικός και υπηρεσιακός, πως το περιβάλλον στη χώρα και στην περιοχή μας, μετά την επέλαση του κορωνοϊού, θα είναι εντελώς διαφορετικό από τη σημερινή πραγματικότητα.

Στη βάση αυτή, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» καταψήφισαν τόσο την «Αναμόρφωση πίνακα Οικονομικής Στοχοθεσίας προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2020» όσο και την «Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 της Περιφέρειας Ηπείρου».

Σε σχέση με τις παρεμβάσεις που έκανε και τις χρηματοδοτήσεις που ως σήμερα παρείχε η Περιφέρεια Ηπείρου προς Νοσοκομεία και άλλους φορείς, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί ο κορωνοϊός, ο κ. Ριζόπουλος επέμεινε στην πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος εδώ και μερικές εβδομάδες για την σύσταση ειδικού ταμείου για τον κορωνοϊό, πρόταση με την οποία έχει συμφωνήσει όλη η αντιπολίτευση και που ωστόσο, εξακολούθησε και σήμερα να αρνείται ο Περιφερειάρχης. Η δυνατότητα παρέμβασης της Περιφέρειας στις δομές υγείας της περιοχής και στην αντιμετώπιση των κινδύνων του κορωνοϊού θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, με την αξιοποίηση του εν λόγω ταμείου, τονίστηκε από τον κ. Ριζόπουλο, ενώ αντίθετα σήμερα, η Περιφέρεια παραμένει απλός θεατής.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Καχριμάνης για πρώτη φορά ομολόγησε σήμερα, ενδεχομένως άθελά του, πως γνώριζε εδώ και μήνες για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλειστές δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, κάτι που αρνούνταν επί μήνες. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» άνοιγαν το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο κ. Καχριμάνης έλεγε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας το συγκεκριμένο θέμα!

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατά 50% απόδοση στον εθνικό λογαριασμό για τον covid19, των μηνιαίων αποδοχών του.

Τη σχετική εισήγηση έκανε ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος ζητώντας από τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες να συνετιστούν με την προτροπή του Πρωθυπουργού, διαθέτοντας στο κράτος, ο καθένας από μία αντιμισθία για τους επόμενους δύο μήνες.

Απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για ζητήματα που τέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» παραποιεί την πραγματικότητα και αποδίδει στον Περιφερειάρχη προθέσεις ή θέσεις που ανήκουν στη δική του φαντασία. Αυτό συμβαίνει και με τη   ανακοίνωσή του, στην οποία υποστηρίζει πως στη σημερινή συνεδρίαση -δια τηλεδιάσκεψης του Περιφερειακού Συμβουλίου- «ο κ. Καχριμάνης για πρώτη φορά ομολόγησε, ενδεχομένως άθελά του, πως γνώριζε εδώ και μήνες το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλειστές δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών κάτι που αρνούνταν επί μήνες». 

Η μόνη αλήθεια είναι ότι ο Περιφερειάρχης σε όλα τα προηγηθέντα Περιφερειακά συμβούλια, στα οποία τέθηκε ως θέμα το προσφυγικό, γνωστοποιούσε  ότι οι αρμόδιοι υπουργοί ενημέρωναν για την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν κλειστές δομές, εξηγώντας μάλιστα και τους λόγους. Κλειστή δομή άλλωστε αναζητούνταν και στην Άρτα.

Τώρα αν ο επικεφαλής της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» το έχει ξεχάσει, δεν σημαίνει ότι μπορεί να το χρησιμοποιεί και ως επιχείρημα και μάλιστα κατόπιν συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι θα πρέπει οι δομές των Μεταναστών να γίνουν κλειστές και να ισχύει ο, τι ισχύει για τους Έλληνες: Να ισχύουν δηλαδή τα ίδια περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό: Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπ. Ριζόπουλος παραποιεί επίσης και τη δική του τοποθέτηση, αλλά και την απάντηση του Περιφερειάρχη, ως προς την απόδοση του 50% των αποδοχών του στο Εθνικό λογαριασμό για τον κορωνοϊό.  Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά ή ερώτηση στους Αντιπεριφερειάρχες και φυσικά δεν έλαβε καμία απάντηση, την οποία σπεύδει ωστόσο να την προκαταλάβει.

Επιχειρεί όμως να  δημιουργήσει και ψευδή εντύπωση ως προς την τοποθέτηση- απάντηση του Περιφερειάρχη, ο οποίος επικρότησε την πρόταση του Πρωθυπουργού, εξήγησε όμως πως την τρέχουσα περίοδο,  η μηνιαία αποζημίωση του των 2.200 ευρώ είναι ήδη δεσμευμένη σε ανειλημμένες υποχρεώσεις και επιπλέον είναι γνωστό ότι έχει ανοιχτή καθημερινά την πόρτα του σε ευπαθή άτομα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι γεγονός πως αν κάποιος μάθει να «παίζει με τις εντυπώσεις» είναι δύσκολο να αλλάξει συμπεριφορά και χαρακτήρα ακόμη και σε κρίσιμες περιόδους που διέρχεται ο τόπος μας. Και εν πάση περιπτώσει ο «σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα».