image description

Να έχεις μείνεις χωρίς άδεια, να έχεις δικαίωμα μεταγραφών κυρίως για παίκτες κάτω των 24 ετών και να πέφτεις στην περίπτωση του Σταύρου Τσουκαλά, όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα το καλοκαίρι του 2012, δεν είναι απλά λαχείο, αλλά ο πρώτος αριθμός μετά από τζακ-ποτ! Ο οσονούπω 32 Μαΐων μέσος είχε μείνει ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ, ενώ την ίδια περίοδο είχε στα χέρια του και πρόταση από την ΑΕΚ! Παρ’ όλα αυτά ο Τσουκαλάς προτίμησε τον ΠΑΣ Γιάννινα και το ένστικτό του τον δικαίωσε, αφού ο «Άγιαξ της Ηπείρου» κατέγραψε εκείνες τις περιόδους εντυπωσιακές πορείες στη Super League, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που οδηγήθηκε ως τη Γ’ Εθνική.

Ιδιαίτερα ποιοτικός παίκτης, απίστευτα αθλητικός τύπος, αθόρυβος πολλές φορές στο γήπεδο, αλλά με πολλή δουλειά στη μεσαία γραμμή. Χαρακτηρίστηκε «βιονικός», αφού δεν έβγαινε εύκολα από την ενδεκάδα ούτε καν σε φιλικά. Μάλιστα κατέγραψε το απίστευτο σερί 82 συνεχόμενων αγώνων πρωταθλήματος, ρεκόρ που του έσπασε το 2019 ένας τερματοφύλακας, ο Ζίβκοβιτς, όταν αγωνιζόταν στην Ξάνθη. Για παίκτη της μεσαίας γραμμής όμως, που συνήθως υπάρχει η φθορά λόγω καρτών, η σωματική κόπωση, αλλά και οι συχνοί τραυματισμοί, είναι  ένα ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επαναλάβει άλλος μέσος.

Για τρία πράγματα μένει σίγουρα στη μνήμη μας ο Σταύρος Τσουκαλάς που έπαιξε 4 χρόνια στους «κυανόλευκους» από το καλοκαίρι του 2012 ως το καλοκαίρι του 2016. Πρώτον για το ότι ήταν «βιονικός», δεύτερον γιατί πέτυχε το ιστορικής σημασίας γκολ στην Ξάνθη, με το οποίο «σφραγίστηκε» η πρώτη έξοδος του ΠΑΣ Γιάννινα στην Ευρώπη και τρίτον για το άδοξο φινάλε της συνεργασίας με την ομάδα, καθώς αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία του με τους Ηπειρώτες λίγες ώρες πριν μπει στο λεωφορείο να πάει για προετοιμασία με την υπόλοιπη ομάδα στο Καρπενήσι. Μάλιστα ο Αστέρας Τρίπολης που τον απέκτησε δαπάνησε κι ένα μικρό ποσό για τη μεταγραφή του, σπάζοντας τη ρήτρα.

Για τον Τσουκαλά τα Γιάννινα δεν ήταν απλά μία ομάδα ανάμεσα στις άλλες στην καριέρα ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Ήταν ο βασικός σταθμός του, αφού κατέγραψε 142 συμμετοχές, πέτυχε 15 γκολ και έδωσε 10 ασίστ.  Υπήρξαν κάποιες φορές συζητήσεις για την επιστροφή του, οι οποίες όμως έμειναν συζητήσεις. Και ενδεχομένως να είναι καλύτερα έτσι, αφού οι παίκτες που περνάνε και αποδεδειγμένα έχουν προσφορά, συντηρούν παντοτινά τον προσωπικό τους «μύθο» στη συνείδηση των φιλάθλων.

Ο Τσουκαλάς αγωνίζεται τώρα στην ουγγρική Κισβάρντα μαζί μ’ έναν πρώην συμπαίκτη του από τον ΠΑΣ, τον Μπέριο, ενώ μέχρι το περσινό καλοκαίρι στη «γιαννιώτικη παροικία» της Κισβάρντα ήταν και ο Ίλιτς.