Με τον κορωνοϊό να έχει μεταφέρει όλη την επικαιρότητα γύρω από τις επιπτώσεις σε κάθε έκφανση της ζωής, είναι λογικό να συζητείται και το πώς θα επηρεάσει το ποδόσφαιρο και δη στην Ελλάδα που η σεζόν βρισκόταν στο τελευταίο 1/3.

Ένα μεγάλο ερώτημα, εκτός του πώς θα επιβιώσουν οι ΠΑΕ και πώς θα πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις με μηδενικά έσοδα, είναι και το πώς θα καταφέρουν οι ποδοσφαιριστές να συνέλθουν από την πολύ μεγάλη διακοπή. Και δεν μιλάμε για τη συνηθισμένη περίοδο συντήρησης που κάνουν οι παίκτες το καλοκαίρι, αλλά για μια περίοδο μεγάλης απραξίας την οποία τώρα «ξορκίζουν» κυρίως με γυμναστική, λίγο τρέξιμο και με ελάχιστη ως καθόλου μπάλα στα πόδια.

Η απραξία σημαίνει ότι θα χρειαστεί σίγουρα μια περίοδος 3-4 εβδομάδων «φρεσκαρίσματος» και επανένταξής τους για να παίξουν τα 10-15 παιχνίδια που θα κρίνουν τους κόπους τους για τα όσα προηγήθηκαν ως τώρα. Και αφού παιχτεί ένας τέτοιος όγκος παιχνιδιών, οι παίκτες και πάλι θα πρέπει να πάρουν μία σύντομη καλοκαιρινή άδεια για να κάνουν μια νέα προετοιμασία για την επόμενη περίοδο.

Είναι προφανές ότι σε τέτοιες καταστάσεις δεν μιλάμε για υπολογιστές που τους κλείνεις και όταν τους ανοίγεις πάλι συνεχίζεις την εργασία σου από εκεί που την άφησες. Επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί σε αγωνιστικό επίπεδο και να συνεχίσουμε να θεωρούμε τους 7 βαθμούς διαφοράς του ΠΑΣ Γιάννινα από τον Απόλλωνα Σμύρνης ως απόσταση ασφαλείας. Η καραντίνα μπορεί να αποδειχτεί ευνοϊκή, μπορεί όμως να αποδειχτεί και προβληματική. Σ’ αυτό θα μετρήσουν πολλοί παράγοντες. Για παράδειγμα, πόσες αντοχές θα έχουν στην αρχή αυτών των 12 αγώνων οι ομάδες και πόσες στο τέλος; Θα παίξει ρόλο η υποδομή που είχε κάθε παίκτης προσωπικά σε επίπεδο φυσικής κατάστασης; Θα παίξει ρόλο η ηλικία ή ο αριθμός των παιχνιδιών που έπαιξε πριν την καραντίνα; Πόσο θα επηρεάσει η συνέπεια που έδειξε στην περίοδο του εγκλεισμού στο πρόγραμμα που έδωσαν οι προπονητές φυσικής κατάστασης; Ακολούθησε τη διατροφή που πρέπει; Επηρεάστηκε η ψυχική του υγεία και πόσο, διότι δεν επιδρά το ίδιο σε όλους ο εγκλεισμός αυτών των ημερών.  Θα παίξει κάποιο ρόλο το πρόγραμμα των play-offs;

Για όλα τα παραπάνω δεν είναι εύκολες οι απαντήσεις. Ενδεχομένως μια κάποια λύση να δίνει η άμεση επιστροφή στις προπονήσεις σε μικρά γκρουπ για να μην υπάρχει και ο κίνδυνος του ιού, ώστε οι παίκτες να βγουν από την αδράνεια. Και πάλι, όμως, απαντήσεις στα ερωτήματα θα έχουμε μόνο όταν οι παίκτες ξαναβρεθούν όλοι μαζί και πάρουν μπρος οι μηχανές κάθε ομάδας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια, ίσως και όλα τα ματς, θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και θα δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες ανταγωνισμού που δεν μπορείς να επαναπαυτείς σε μία διαφορά 7 βαθμών.

Όσο για την επόμενη σεζόν, αυτή κι αν θα είναι απρόβλεπτη. Τα πρωταθλήματα θα πάνε για μέσα Σεπτεμβρίου με Οκτώβριο, οι προετοιμασίες θα γίνουν Αύγουστο, οι παίκτες ενδεχομένως να απορυθμιστούν από το σταμάτα-ξεκίνα, προσθέστε και μία σχετική αβεβαιότητα για το ποιο θα είναι το οικονομικό μέλλον των ΠΑΕ και το αν θα αντέξουν να κρατάνε τα συμβόλαια στα σημερινά επίπεδα ή θα ψάξουν για μικρούς και φτηνούς.

Τουλάχιστον στον τομέα αυτό ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει μάθει να δουλεύει συστηματικά τα τελευταία χρόνια και εφόσον παραμείνει και ο κ. Γιαννίκης μπορούμε να ελπίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη των νεαρών παικτών.