Την αναστολή της εκδίκασης των προσφυγών των ποδοσφαιριστών κατά ΠΑΕ ως τις 30 Ιουνίου αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης (9/4).

Γεγονός που αν μη τι άλλο ανακουφίζει επί του παρόντος τις ΠΑΕ που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους.

«Παγώνουν» επίσης και οι πληρωμές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προς της ΕΠΟ.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Βαγγέλης Γραμμένος, ανακοίνωσε ότι ο διεθνής ελεγκτικός οίκος (PWC) θα καταγράψει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας για την ΕΠΟ.

Εξάλλου, με ψήφους 16-1 πέρασε η πρόταση για να λάβουν κανονικά ολόκληρους τους μισθούς τους οι υπάλληλοι της ΕΠΟ. Διαφώνησε μόνο ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού και εκπρόσωπος της Super League, Τάκης Αγραφιώτης, που πρότεινε αυτό να συμβεί μόνο για όσους λαμβάνουν μέχρι 3.000 ευρώ τον μήνα.

Τέλος, εξουσιοδοτήθηκε ο διευθυντής αδειοδότησης, Γιώργος Δημητρίου να επικοινωνήσει με την UEFA ώστε οι όποιες αλλαγές στον κανονισμό αδειοδότησης να τύχουν της έγκρισής της. Μεταξύ άλλων προτείνεται η κατάργηση της ποινής της αφαίρεσης 6 βαθμών για τις ΠΑΕ που δεν αδειοδοτούνται (την απόφαση θα την πάρει η λίγκα) και η αναστολή της εφαρμογής του κανονισμού για το πλάνο βιωσιμότητας.

Αναλυτικά:

Συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA κ. Πετρ Φούσεκ και του εκπροσώπου της UEFA κ. Μάριου Γεωργίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή εξέτασε διεξοδικά την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση που εξελίσσεται στον χώρο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, μετά την πανδημία του covid-19 που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αναστολή του συνόλου των εθνικών και διεθνών αγωνιστικών διοργανώσεων συλλόγων και εθνικών ομάδων, καθώς και τις επακόλουθες συνέπειες στη λειτουργία του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, και αποφάσισε ομόφωνα:

Α. Τη λήψη μέτρων στήριξης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου:

Αναστέλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 η ισχύς του άρθρου 11, παράγραφος 6 του Κανονισμού Ιδιότητας Μεταγραφών Ποδοσφαιριστών και  μέχρι τις 30 Αυγούστου 2020 η πάσης φύσεως υποχρέωση πληρωμών των Π.Α.Ε. και επαγγελματικών λιγκών προς την Ε.Π.Ο.

Εξουσιοδοτήθηκαν η Διεύθυνση Αδειοδότησης της Ε.Π.Ο. να ολοκληρώσει τη διαβούλευση με την UEFA αναφορικά με την αναπροσαρμογή των κριτηρίων αδειοδότησης και το νέο πλαίσιο ποινών σε περίπτωση μη αδειοδότησης, καθώς και η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο., προκειμένου να επικυρώσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης από την Super League 1, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τις ποινές που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των κριτηρίων αδειοδότησης.

Β. Την επ’ αόριστον αναβολή των επαναληπτικών αγώνων της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, οι οποίοι είχαν προγραμματισθεί να διεξαχθούν στις 22 και 23 Απριλίου, λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται με αποφάσεις της Πολιτείας, κατά της εξάπλωσης του covid-19.