Ένα πολύ «σφιχτό» πρόγραμμα θα αναγκαστεί να βγάλει εις πέρας ο ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και οι ομάδες της πρώτης εξάδας της Super League 2, εφόσον το πρωτάθλημα συνεχιστεί από Ιούνιο όπως προβλέπεται βάσει προκήρυξης. Η σεζόν είχε σταματήσει 2 αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος (είχε παιχτεί ολόκληρη η 20η αγωνιστική) και απομένουν επιπλέον 10 αγωνιστικές για τα play-offs και άλλες τόσες για τα play-outs, αλλά τα τελευταία είναι πολύ πιθανό να ματαιωθούν, αφού δεν υπάρχει κανένα νόημα να διεξαχθούν αγώνες υπό τέτοιες έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, εφόσον ΑΟΚ Κέρκυρα και Απόλλωνα Πόντου απέχουν ήδη 24 και 27 βαθμούς αντίστοιχα από τη σωτηρία.

Μία πρώτη απόπειρα να φτιαχτεί καλεντάρι και να παρθούν αποφάσεις στη Super League 2 θα γίνει την προσεχή Πέμπτη που μέσω τηλεδιάσκεψης θα τα πουν οι ομάδες. Για τα play-outs ίσως να είναι μονόδρομος η ματαίωσή τους, όμως για τα play-offs υπάρχουν διάφορες απόψεις. Εκείνοι που θέλουν να γίνουν κανονικά κι εκείνοι που θεωρούν ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για αναδιάρθρωση κατηγοριών, με απευθείας άνοδο του ΠΑΣ Γιάννινα και του Απόλλωνα Σμύρνης. Ωστόσο αντιδρούν Λεβαδειακός και Χανιά που θεωρούν ότι αδικούνται αν δεν ολοκληρωθεί η σεζόν, γιατί απέχουν 4 βαθμούς από την «Ελαφρά Ταξιαρχία». Έτσι προτείνουν είτε να γίνουν τα play-offs είτε η αναδιάρθρωση να φτάσει στις 18 ομάδες στην Α’ κατηγορία. Το 18, όμως, είναι τελείως απαγορευτικό με τις οικονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν στα τηλεοπτικά της επόμενης σεζόν.

Αν υποθέσουμε ότι διεξάγονται κανονικά τα play-offs, τότε οι ομάδες θα έχουν πολύ βαρύ πρόγραμμα, αφού θα αναγκαστούν να παίζουν Κυριακή – Τετάρτη, ώστε να υπάρξει ο χρόνος στο τέλος να διεξαχθούν και δύο αγωνιστικές των μπαράζ μεταξύ του 2ου της Super League 2 και του 13ου της Super League 1. Η δε ημερομηνία που «παίζει» ως πιθανή για επανέναρξη του πρωταθλήματος είναι η Κυριακή 7 Ιουνίου. Αν ξεκινήσει και πάλι τότε το πρωτάθλημα, τότε οι 12 αγωνιστικές με αγώνες Κυριακή-Τετάρτη θα ολοκληρωθούν Τετάρτη 15 Ιουλίου και ακολούθως θα υπάρχει ο χρόνος να γίνουν και τα δύο παιχνίδια μπαράζ.

Η επανέναρξη 7 Ιουνίου, όμως, προϋποθέτει ότι γύρω στις 10-15 Μαΐου θα έχουν επιτραπεί οι προπονήσεις όλων των παικτών μαζί και όχι απλά σε γκρουπάκια. Και πάλι, όμως, για προετοιμασία 3-4 εβδομάδων οι αγώνες Τετάρτη-Κυριακή θα είναι μία εξαντλητική διαδικασία για τους παίκτες. Αρκεί να θυμηθούμε ότι στη διάρκεια των πρώτων φιλικών παιχνιδιών της καλοκαιρινής προετοιμασίας, οι προπονητές χρησιμοποιούν τους ποδοσφαιριστές τους το πολύ 45 με 60 λεπτά για να έχουν μία σταδιακή επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς. Κι αυτό ισχύει επειδή η λεγόμενη «νεκρή περίοδος» περιλαμβάνει ατομικές προπονήσεις υπό φυσιολογικές συνθήκες και όχι πρόγραμμα στα σαλόνια και τα μπαλκόνια… Πόσο μάλλον τώρα που ούτε η συντήρηση δεν ήταν φυσιολογική.

Όλα τα παραπάνω που είναι επικίνδυνα για την υγεία των παικτών, όχι μόνο λόγω κορωνοϊού, αλλά και λόγω μυικών τραυματισμών που εγκυμονούν οι ταχύρυθμες προετοιμασίες, θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τροποποίηση της προκήρυξης των play-offs, ώστε να γίνουν σ’ έναν γύρο και σε μία πόλη. Έτσι αποφεύγονται τα συνεχόμενα ματς, οι πολλές μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία και επιπλέον οι παίκτες θα είναι σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα ξενοδοχείων, ώστε να μη μπει σε κίνδυνο η υγεία τους.

Μένει να δούμε, βέβαια, τι στάση θα κρατήσουν οι ομάδες στην πρώτη αυτή τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, που θα εκφραστούν και επίσημα οι απόψεις της κάθε ΠΑΕ.