image description

Καυστικός ήταν ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ιδιοκτήτης του Απόλλωνα Σμύρνης, μιλώντας στο Metropolis. Έκανε λόγο για πτωχευμένο ποδόσφαιρο, αποκάλυψε ότι μόνο δύο ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών επιθυμούν να επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους μετά τον κορωνοϊό, χωρίς να τις κατονομάσει και αναρωτήθηκε ποιος θα πάρει το ρίσκο για να ξανακυλήσει η μπάλα στο χορτάρι.

«Είμαστε σε καραντίνα με το ποδόσφαιρο και έχουμε μία πολύ μικρή ενασχόληση με την δουλειά μας, όσο μας επιτρέπεται. Στο δικό μας μυαλό είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε πολύ για ποδόσφαιρο και αθλήματα, γιατί στην Ελλάδα είναι χόμπι. Έχουμε μόνο ζημιογόνες επιχειρήσεις και πτωχευμένα πρωταθλήματα, λίγο πολύ ακόμη και στις ομάδες της Α’ Εθνικής πρέπει να μπαίνουν χρήματα από τους ιδιοκτήτες. Δεν είναι κερδοφόρες» είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Έχει να κάνει με το πλαίσιο. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν έσοδα και έξοδα, στην Ελλάδα μόνο έξοδα. Δεν ισχύει μόνο για τους τρεις-τέσσερις μεγάλους. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι 30. Δεν υπάρχουν έσοδα από τα εισιτήρια, ούτε από τα τηλεοπτικά. Από που; Από τα λίγα που δίνει η NOVA και τα σχεδόν καθόλου που δίνει η ΕΡΤ; Με το ζόρι η ΕΡΤ έδωσε τα μισά χρήματα για τον έναν χρόνο και όχι για τους δύο.»

Τόνισε ότι: «Τώρα έχουμε την απόλυτη φτωχοποίηση. Οι περισσότερες ομάδες δεν θέλουν να κατέβουν γιατί υπάρχουν μόνο έξοδα. Οι παράγοντες δυστυχώς δεν παίρνουν έγκαιρα αποφάσεις. Η συζήτηση με τους ποδοσφαιριστές για τα χρήματά τους έπρεπε να έχει γίνει ήδη και όχι να γίνει τον Μάιο. Από εκεί και πέρα, ποιος μπορεί να πάρει την ευθύνη για την υγεία τους. Εμείς σαν ιδιοκτήτες μπορούμε να προσφέρουμε εγγυήσεις; Οι παίκτες θα μας πουν, εμείς θέλουμε να αγωνιστούμε, αλλά εγγυηθείτε για την υγεία μας.

Να σας πω και ένα άλλο σενάριο; Νοσεί ένας παίκτης και χάνει την ζωή του. Η οικογένειά του δεν θα έχει απαιτήσεις επειδή το έπαθε σε εργασιακό χώρο; Ποια από τις μεγάλες ομάδες μπορεί να εγγυηθεί; Γι’ αυτό σας λέω ότι δεν θα παιχτεί ούτε ένα λεπτό ποδόσφαιρο! Εμείς θα ζητήσουμε από τους ποδοσφαιριστές μας να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί. Θα υπογράψουν; Οχι. Είναι οι ποδοσφαιριστές, το προπονητικό τιμ, το ιατρικό τιμ και η διοίκηση, δεν είναι λίγα τα άτομα.»

Επεσήμανε πως: «Στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι πολλά τα δισεκατομμύρια, θα βρουν τρόπο γιατί έχουν πολύ σοβαρό λόγο. Εμείς γιατί να ρισκάρουμε; Για τα ψίχουλα της NOVA; Τα τηλεοπτικά είναι πολύ λιγότερα απ’ αυτά που έχουν να διαθέσουν οι ομάδες μέχρι το φινάλε της σεζόν. Μόνο δύο ομάδες θέλουν να παίξουν απ’ όλες τιςε επαγγελματικές κατηγορίες. Είδατε την UEFA να μιλάει για τις μικρές κατηγορίες;» ενώ όταν οι παρουσιαστές του είπαν ότι ο κ. Μποροβήλος φάνηκε σίγουρος ότι θα παιχτεί και πάλι ποδόσφαιρο απάντησε: «Αν μπορεί να εγγυηθεί ο κ. Μποροβήλος θα παίξουμε αύριο.»

Κατέληξε λέγοντας: «Η μείωση των εσόδων θα μετρήσει από τη ημέρα που σταμάτησε το Πρωτάθλημα. Από την εποχή που ο ΟΠΑΠ πήγε σε ιδιώτες στις μικρές κατηγορίες δεν δίνει χρήματα. Στην ουσία έχουμε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που το λέμε επαγγελματικό. Πλην των πέντε ομάδων, όλες οι άλλες νοσούν. Αν δεις όλοι οι Υπουργοί Αθλητισμού τα τελευταία 30 χρόνια είναι αποτυχημένοι, μόλις έφυγαν από το Υπουργείο δεν έπιασαν τόπο. Για το μόνο που νοιάζονται είναι να εξασφαλίσουν ειρήνη με τους μεγάλους. Δεν ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο. Χρειάζεται να νομοθετήσει ένας σοβαρός άνθρωπος, έχουμε σοβαρό Πρωθυπουργό, χρειαζόμαστε και σοβαρό Υπουργό.

Οι προτάσεις μου είναι υποχρεωτική κεντρική διαχείριση, ακόμη και την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα, τις ανάγκασαν, και να θεσπιστούν από την αρχή ποιες θα πάρουν λίγα παραπάνω χρήματα, όχι να τα πάρουν όλα. Κανείς δεν έχει ασχοληθεί. Οι στοιχηματικές εταιρείες, επίσης, κερδίζουν από το προϊόν, το κράτος από τους φόρους, αλλά η ομάδα που χρησιμοποιείται δεν παίρνει τίποτα. Είμαι Σμυρνιός, αυτή η ομάδα είναι της πατρίδας μου. Θέλουμε να επιστρέψει στα μέρη απ’ όπου κατάγεται. Όσο είμαστε στην Ριζούπολη θα μας συμπεριφέρονται σαν μικρή ομάδα».