Ένας από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα που συζητήθηκε πάρα πολύ το όνομά του τη δεκαετία του ‘10 ήταν ο Άντι Λίλα. Σπουδαίος ως ποδοσφαιριστής, μαχητής μέσα στο γήπεδο και «καρτάκιας» σε υπερβολικό βαθμό, ωστόσο μην ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι κατ’ εξοχήν ανδρικό άθλημα και χρειάζεται να είσαι κάποιες φορές δυναμικός. Απ’ αυτήν την άποψη, ο Λίλα ήταν από τους παίκτες που ανέβαζαν τον μέσο όρο σκληρότητας του παιχνιδιού της ομάδας, δίχως να ξεφεύγει σε αντιαθλητικά επίπεδα.

Δυστυχώς, όμως, έφερε τουλάχιστον τρεις φορές τον κόσμο της «κυανόλευκης» απέναντί του με συμπεριφορές που εκδηλώθηκαν εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου, που δεν μπορούσαν να γίνουν ανεκτές, αφού θίγονταν θρησκευτικές ή εθνικές πεποιθήσεις.

Η πρώτη φορά που έφερε σε δύσκολη θέση διοίκηση, τεχνικό επιτελείο, συμπαίκτες και κόσμο και έγινε αντικείμενο σχολιασμού και από κεντρικά μέσα ενημέρωσης της χώρας ήταν τον Οκτώβριο του 2014, όταν σε αγώνα Σερβίας-Αλβανίας πρωταγωνίστησε σε επεισόδιο που έγινε, όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα με drone έκανε την εμφάνισή της μία σημαία της λεγόμενης «μεγάλης Αλβανίας». Λίγες μέρες μετά ήρθε η δήλωσή του ότι δεν ασχολείται με την πολιτική και ότι απλώς προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2015, και πάλι απασχόλησε την κοινή γνώμη πανηγυρίζοντας έξαλλα μέσα στο «Καραϊσκάκης» γκολ που πέτυχε κόντρα στον Ολυμπιακό, μειώνοντας σε 5-1. Στον πανηγυρισμό σχημάτισε τον αλβανικό αετό. Λίγες μέρες μετά με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι δεν σχημάτισε το σύμβολο της «μεγάλης Αλβανίας», αλλά τον αετό της σημαίας της χώρας του.

Τον Μάρτιο του 2017 υπήρξε και το σοβαρότερο θέμα που προκάλεσε, όταν ειρωνεύτηκε την παρουσία του Μητροπολίτη Μάξιμου σε αγιασμό της ομάδας συνομιλώντας στο διαδίκτυο με ιμάμη. Το τελευταίο αυτό ζήτημα προκάλεσε τη μεταμέλειά του και αισθάνθηκε την ανάγκη να επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, συνοδεία του δικηγόρου Γιώργου Βήτα, και να του ζητήσει συγνώμη.

Όλες αυτές οι συμπεριφορές «πάγωναν» κατά καιρούς τον κόσμο απέναντί του, αλλά τα ποδοσφαιρικά του προσόντα ελάχιστοι τα αμφισβήτησαν, γι’ αυτό και όλες τις φορές το θέμα έκλεινε με μία διευκρινιστική δήλωση που συνήθως δεν έπειθε, αλλά έδινε ένα άλλοθι ανοχής.

Ο Λίλα ήρθε στον ΠΑΣ το καλοκαίρι του 2011 από την KF Tirana. Τον Ιανουάριο του 2015 παραχωρήθηκε δανεικός στην Πάρμα, της οποίας ο υποβιβασμός ουσιαστικά τον οδήγησε σε επιστροφή έξι μήνες μετά, μιας και δεν παρουσιάστηκε κάποια πρόταση που να είναι ικανοποιητική. Ολοκλήρωσε δε την εν Ιωαννίνοις παρουσία του το καλοκαίρι του 2019, ξαναγύρισε στην FK Tirana, αλλά ουσιαστικά έχει ολοκληρώσει την ενεργό δράση και πλέον είναι πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ομοσπονδίας επαγγελματιών παικτών της Αλβανίας, για την ίδρυση της οποίας πάλεψε ο ίδιος προσωπικά.

Όλα αυτά τα χρόνια που έπαιξε στον ΠΑΣ ήταν και μεταξύ των βασικών παικτών της Εθνικής του ομάδας, γι’ αυτό και είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους Αλβανούς ποδοσφαιριστές στη χώρα του και συχνά είναι καλεσμένος σε τηλεοπτικά κανάλια για να σχολιάζει την επικαιρότητα.

Ο Λίλα πέρασε τη μισή του ποδοσφαιρική ζωή στα Γιάννενα, ήτοι 7,5 χρόνια (2011-2019). Το «κοντέρ» έγραψε 182 συμμετοχές, 9 γκολ και 1 ασίστ. Μάλιστα τα 9 αυτά γκολ ήταν όλα το ένα καλύτερο από το άλλο, αφού τα περισσότερα ήταν μακρινά σουτ που είχαν εντυπωσιακή κατάληξη!