Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά.

Το 1886 η αμερικανική εργατική τάξη έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου, στο Σικάγο. Το 1893 γιορτάσθηκε για πρώτη φορά η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, με ένα από τα κύρια αιτήματα την καθιέρωση του 8ωρου. Σήμερα εν έτει 2020 και εν μέσω της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνει όλη η υφήλιος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή τους.

Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας και σε οποιαδήποτε σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο.

Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας. Καλούμε τους συλλόγους – μέλη μας, την Παρασκευή 1Η ΜΑΙΟΥ  σε συμβολική κατάθεση στεφάνων στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ(οδός Δομπολη)  στις 11.30 το πρωί , -τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται.    Ενωμένοι θα νικήσουμε.

 

Να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

To Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την Κυβέρνηση της Ν.Δ. που αποφάσισαν, εν μέσω πανδημίας του Κορωνοϊού να καταθέσουν για συζήτηση και ψήφιση, από τη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Επέλεξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την απόλυτα ακατάλληλη συγκυρία να προχωρήσει σε αυτή τη μεθόδευση που φανερώνει τεράστιο έλλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας και σεβασμού των θεσμικών παραγόντων, που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Είναι, όντως, οξύμωρο η Κυβέρνηση να ζητά τη συναίνεση όλων των πολιτών, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από την πανδημία, το Υπουργείο Παιδείας να χαιρετίζει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών που στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την εξ αποστάσεως  εκπαίδευση, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, και την ίδια στιγμή να τους εμπαίζουν επιβάλλοντας μονομερείς αποφάσεις με απαράδεκτο τρόπο, αφού γνωρίζουν ότι οι έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα έχουν «παγώσει» τις δημοκρατικές διαδικασίες και το δικαίωμα της συλλογικής αντίδρασης.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΔΟΕ – ΟΛΜΕ:

  • Καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την Κυβέρνηση τ για τις αντιδημοκρατικές τους μεθοδεύσεις και τις καλεί να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
  • Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι, εφόσον προχωρήσουν στην ψήφιση, θα βρουν απέναντί τους το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και των εκπαιδευτικών, που αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη για να κρατήσουν όρθιο το Δημόσιο Σχολείο.
  • Καλεί την Πέμπτη 30/4 στις 12 το μεσημέρι, στην συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.