Τους όρους διακήρυξης για τη δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του δικτύου εμπορικών οδών στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων ενέκρινε κατά την σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Πρόκειται για το πρώτο και μεγαλύτερο υποέργο της πράξης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και χρηματοδοτείται με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται στο 1,8 εκατομμύρια και για την υλοποίησή της συμπράττουν ο Δήμος και το Επιμελητήριο. Η δράση που βαίνει προς δημοπράτηση έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια.

Η περιοχή παρέμβασης είναι το ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης που οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη, Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Άγιος Νικόλαος) και Ευαγγελίδη.

Το έργο είχε ενταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Από το περασμένο φθινόπωρο η σημερινή δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν στο μικρότερο χρονικό διάστημα οι διαδικασίες που απαιτούνται για την δημοπράτησή του.

«Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την δημοπράτηση κι άλλων έργων. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για παρεμβάσεις ζωτικής σημασίας για το Δήμο και τους πολίτες η δημοπράτηση έργων και η κατασκευή τους θα τονώσει και την τοπική οικονομία, κάτι που αποτελεί επιτακτική ανάγκη στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα», τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος έργων και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος.

Η αναβάθμιση του δικτύου εμπορικών οδών στο ιστορικό κέντρο, αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση που μπορεί να αποτελέσει την βάση για την αναζωογόνηση της περιοχής.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου που βαίνει προς δημοπράτηση είναι:

  • Αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας
  • Ανάπλαση της πλατείας Αγίου Νικολάου με δημιουργία πλακόστρωτων επιφανειών και διαμόρφωση μικρών κήπων.
  • Ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού.
  • Φύτευση
  • Αναβάθμιση δικτύου φωτισμού
  • Εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης οδοφωτισμού.

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την υπογραφή της σύμβασης.

Δημοπρατήσεις έργων στην Παμβώτιδα- Καθαρισμός του Πάρκου Πυρσινέλλα

Στην έγκριση της μελέτης κατασκευής και των όρων δημοπράτησης του έργου αναβάθμισης των υποδομών στην Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή κατά την σημερινή της συνεδρίαση.

Το έργο  έχει συνολικό προϋπολογισμό 450.000 ευρώ και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε αφενός να επιλυθούν προβλήματα της περιοχής και αφετέρου να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των κατοίκων.

Ο βασικός κορμός των εργασιών, όπως προβλέπεται στη μελέτη, θα εκτελεστεί στις Κοινότητες Κατσικά, Βασιλικής και Καστρίτσας.

Περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις, βελτιώσεις, υδραυλικές παρεμβάσεις απορροής ομβρίων και αποκαταστάσεις.

Το έργο χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο στον τομέα των υποδομών που δημοπρατείται για την συγκεκριμένη δημοτική ενότητα κι έτσι ολοκληρώνεται το τεχνικό πρόγραμμα για όλες τις κοινότητας της Παμβώτιδας.

Εργασίες στο Πάρκο Πυρσινέλλα

Η Οικονομική Επιτροπή  κατά την σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε το έργο καθαρισμού στο Πάρκο Πυρσινέλλα. Έτσι άμεσα θα ξεκινήσουν εργασίες για τον ευπρεπισμό του χώρου με την απομάκρυνση ξερών δέντρων, θάμνων αλλά και χόρτων.

Οι εργασίες αυτές είναι απαραίτητες ώστε ανοίγοντας για το κοινό να είναι καθαρό και ασφαλές.

Για τα LED

Η Οικονομική Επιτροπή διέκοψε τη συνεδρίασή της για την ερχόμενη Τρίτη οπότε και θα συζητηθεί το θέμα ενεργειακής αναβάθμισης του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου.

Από την Δημοτική Αρχή και μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου δόθηκαν επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τις παρατάξεις ώστε να μελετηθούν και να υπάρχει πλήρη εικόνα για την μεγάλη παρέμβαση που δρομολογείται.