Το μεν πνεύμα πρόθυμο… η δε τσέπη άδεια. Κάπως έτσι είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Super League 2, όπου η οικονομική κατάσταση των ΠΑΕ είναι απίθανο να τους επιτρέψει να ακολουθήσουν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να διεξαχθεί το πρωτάθλημα κανονικά δίχως να παραλειφθεί ούτε μία αγωνιστική από τις 12 εναπομείνασες. Ζήτημα είναι αν από τις 10 ΠΑΕ που ψήφισαν επανέναρξη των προπονήσεων πριν μία εβδομάδα, οι μισές απ’ αυτές θα μπορέσουν να μπουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς και ακόμα λιγότερες θα μπορέσουν να υποστηρίξουν, το διάστημα που θα είναι σε εξέλιξη το πρωτάθλημα, την οργάνωση που απαιτεί ένα συνεχές σύστημα ελέγχων και ακολουθίας κανόνων.

Δύο, πάντως, είναι τα βασικά ζητήματα που ανακύπτουν, ακόμα και για τις ομάδες της Super League 1. Καταρχάς ποιός αναλαμβάνει ευθύνη στο απευκταίο σενάριο μόλυνσης ενός ποδοσφαιριστή ή ανθρώπου του τεχνικού επιτελείου και χρειαστεί αυτός να νοσηλευτεί; Ο ΠΑΟΚ προ ημερών ζήτησε έξτρα ασφάλιση και ουσιαστικά έδειξε ότι θέλει να αποποιηθεί κάθε αστικής ευθύνης για οτιδήποτε προκύψει, ένα ζήτημα που είχε θέσει και ο πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης, όταν σε δηλώσεις του είχε πει ότι θα βάζει τους παίκτες του να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις.

Το δεύτερο απασχολεί κυρίως τις ομάδες της Super League 2, καθώς το οικονομικό κόστος με συνεχή τεστ, μέτρα, μετακινήσεις για τους αγώνες, άδεια γήπεδα κτλ δεν ισοσκελίζεται για τις άλλες ομάδες, πλην ΠΑΣ και Λεβαδειακού που έχουν μεγαλύτερα τηλεοπτικά συμβόλαια. Γι’ αυτό και ζητούν οι ομάδες τη στήριξη από την Πολιτεία μέσω ΕΡΤ ή άλλου τρόπου για να μπορέσουν να συνεχίσουν, ειδάλλως η σεζόν θα ολοκληρωθεί εκεί που σταμάτησε.

Στην περίπτωση που το πρωτάθλημα ολοκληρωθεί ως έχει, το βάρος θα πέσει στην αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Το δίκαιο είναι να ανέβουν ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων Σμύρνης, που είχαν ένα σαφές προβάδισμα, αλλά πιέζουν ασφυκτικά με κάθε τρόπο Λεβαδειακός και Χανιά να γίνουν 18 οι ομάδες στη Super League 1.

Το σημαντικότερο, πάντως, θέμα που πρέπει να διασφαλιστεί σε περίπτωση απότομης ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος, είναι να μην μπει «παύλα» στη σεζόν, γιατί ένα τέτοιο σενάριο είναι προφανές ότι δεν θα αφήσει άλλα… «καύσιμα» στον ΠΑΣ για να παλέψει για δεύτερη χρονιά για την επάνοδό του. Το σενάριο αυτό, όμως, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αφενός γιατί στη Super League 1 ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής… εν αναμονή και αφετέρου γιατί από πέρυσι υπήρχαν πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής που ανέβηκαν κατηγορία, αλλά έμειναν ουσιαστικά στην ίδια με άλλο όνομα (!) με την ίδρυση της Super League 2, οπότε η ΕΠΟ δεν θα μπορούσε να κλείσει πάλι τα μάτια σε μια τέτοια αδικία.

Εν κατακλείδι, θα περιμένουμε τις εξελίξεις και αυτής της εβδομάδας, γιατί αν δεν ξεκινήσουν οι προπονήσεις ως την άλλη Δευτέρα 18 Μαΐου, δεν θα βγαίνουν οι χρόνοι για να ολοκληρωθεί η σεζόν ως τα μέσα Ιουλίου.