image description

Αποφάσεις για οδικά έργα προϋπολογισμού άνω των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η  Περιφέρεια Ηπείρου σε όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν για την πανδημία του κορωνοϊού συνέχισε τις δραστηριότητές της, καταβάλλοντας  κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχιστούν τα έργα που ήταν σε εξέλιξη.

«Αρκετά από αυτά – τόνισε – συνεχίστηκαν για άλλα όμως οι ανάδοχοι δήλωσαν αδυναμία, ζήτησαν και τους δόθηκαν παρατάσεις. Μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων  επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων. Τώρα μάλιστα έχουμε έναν επιπλέον λόγο: Η Περιφέρεια στο μέτρο που της αναλογεί επιδιώκει να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης».

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις  αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή για σημαντικά οδικά  έργα, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,68 εκ. αφορούν νέα έργα.

«Πρόκειται- υπογράμμισε- για παρεμβάσεις που αφορούν και συντηρήσεις, αλλά και νέες υποδομές όπως είναι η κατασκευή δύο ακόμη κόμβων σε Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα.

Υλοποιούμε με συνέπεια τον προγραμματισμό μας με στόχο την βελτίωση του οδικού δικτύου και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες με την απαιτούμενη ιεράρχηση ως προς τις ανάγκες και την ωριμότητα των μελετών».

Αναλυτικά τα έργα που υλοποιούνται μετά τις σημερινές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής είναι τα εξής:

  • Βελτίωση 1ης επ. οδού και κατασκευή κυκλικού κόμβου στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας, με προϋπολογισμό 1.050.000 ευρώ.
  • Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Γέφυρα Καλογήρου- Πρέβεζα στη θέση Αμποχωβίτη Ζέφυρος (προς παραλιακή ζώνη), με προϋπολογισμό 545.000 ευρώ.
  • Αποκατάσταση επ. οδού Κόνιτσα- Ελεύθερο- Δίστρατο όρια νομού με προϋπολογισμό 885.000 ευρώ.
  • Βελτίωση οδού Άγναντα- Καταρράκτης – Μικροσπηλιά- Ράμια- Κυψέλη – Βουργαρέλι, με προϋπολογισμό 820.000 ευρώ
  • Βελτίωση οδού Θεριακήσι- Δερβίζιανα – όρια νομού Ιωαννίνων με Πρέβεζα, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
  • Αποκατάσταση οδού Ρετσιανά- Καστανιά, διακλάδωση προς Ελάτη, με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ.
  • Συντήρηση – βελτίωση Ε.Ο. Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας, με συνολικό προϋπολογισμό 350.000 ευρώ
  • Συντήρηση- βελτίωση του υπολοίπου εθνικού οδικού δικτύου (πέντε εργολαβίες) με συνολικό προϋπολογισμό 000  ευρώ.
  • Κατασκευή πεζοδρομίων και βελτίωση της 4ης επ. οδού εντός ορίων Δήμου Αρταίων με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ.
  • Συντήρηση προστασία του κόμβου προς Αμπέλια της Ε.Ο. Άρτα- Χανόπουλο- Καμπή, με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ.
  • Συντήρηση- βελτίωση οδού Ν. Σινώπη- Κανάλι-Ε.Ο. Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα (β΄ φάση) με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή επίσης:

  • Ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο «Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας- Τρικάλων έως όρια Ηπείρου», με προϋπολογισμό 758.000 ευρώ και ανάδοχο την Γ.Ν. ΘΩΜΑΣ Ο.Ε.
  • Κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο «Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στο Δ.Δ. Χόχλας Δήμου Πάργας», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ανάδοχος ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ.
  • Ανέδειξε αναδόχους για το καθαρισμό του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου (δύο διαγωνισμοί προϋπολογισμού 74.000 ο καθένας)

Εκτός αυτών ενέκρινε και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού (Ανάδοχος Δημ. Φάφας) για την κατασκευή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Τεριαχίου Δήμου Πωγωνίου, προϋπολογισμού 39.773 ευρώ.

 Σε εξέλιξη πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για αγροτικά προϊόντα

Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την προστασία της καστανιάς, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μελιού της Ηπείρου και την πειραματική μελέτη για τις δυνατότητες καλλιέργειας του φυτού primula (λουλούδι του Δαρβίνου).

Συγκεκριμένα:

  • Για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς και με αφορμή σημερινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη διάθεση πίστωσης στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με το οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια να στηριχθούν τα ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου.
  • Αναφερόμενος στην απόφαση της Ο.Ε. για την έγκριση πίστωσης προκειμένου να υλοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάδειξη της ευεργετικής δράσης του μελιού της Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: «Είδαμε ότι κάποια από τα μέλια της περιοχής μας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουμε πολλούς παραγωγούς   και θέλουμε να τους δώσουμε ταυτότητα (για το μέλι)   όχι μόνο γεωγραφικής ένδειξης, αλλά και ειδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων.  Προγραμματίσαμε μια έρευνα με το Πανεπιστήμιο   Θεσσαλίας για  την αντιοξειδωτικότητα του μελιού. Θα ξεκινήσουμε από την περιοχή του Πωγωνίου, της Κόνιτσας, το Ζαγορίου, του Μετσόβου, του Περιστερίου, και θα συνεχίσουμε μέχρι τα Άγραφα, τα Τζουμέρκα, και την περιοχή του Σουλίου. Θα εξετάσουμε μέλι από όλες αυτές τις περιοχές για να δούμε τις ιδιότητές του. Έχει γίνει μια πρώτη έρευνα, θα την τελειοποιήσουμε και θα δώσουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις»
  • Για το φυτό Primula ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΙΑ για τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την εισαγωγή του στην καλλιέργεια. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε πάρει σπόρους από το οροπέδιο του Μετσόβου και τους φυτεύσαμε σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι σπόροι που συλλέγονται εξετάζονται από το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για να διαπιστωθεί εάν έχουν διατηρήσει τις ιδιότητες που χρειάζονται στην φαρμακοβιομηχανία. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή  εκτιμάται ότι θα υπάρχει απόδοση περίπου  000 (ευρώ) ανά στρέμμα. Θέλουμε αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε κάτι ποιοτικό διαφορετικό συνεργαζόμενοι  με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς».

 

Παράταση προθεσμίας μέχρι 16 Μαϊου για νέα οινάμπελα

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοινώνονται ότι η   ψηφιακή υπηρεσία «Αίτηση αδειών φύτευσης αμπέλου- χορήγηση αδειών φύτευσης αμπέλου έτους 2020» για την υποβολή αιτημάτων νέων φυτεύσεων αμπελώνων  θα παραμείνει ανοιχτό έως και την 16η Μαΐου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση − υπεύθυνη δήλωση, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ  Ψηφιακές υπηρεσίες – Αίτηση αδειών φύτευσης Αμπέλου  (https://e-services.minagric.gr) & με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου – ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο (γραφείο 114) και στο τηλέφωνο: 2651 0 87114.

Επίσης η σχετική Υ.Α 866/86629/18-3-2020 και οι οδηγίες συμπλήρωσης των αιτήσεων με  τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου  https://www.php.gov.gr/