image description

Την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να προχωρήσει η ωρίμανση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης, καταψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι και κατά 23.

Μετά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας και «Γιάννενα Τώρα» προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Στη συνέντευξη τονίστηκαν δύο σημεία: Η συμμαχία όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που στερεί από την πόλη και τους δημότες την δυνατότητα για ένα μεγάλο έργο και η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην επιτρέψει άλλο πισωγύρισμα χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος, ακόμη και αυτή των τοπικών δημοψηφισμάτων.

Ο Δήμαρχος στην αρχική του δήλωση υπογράμμισε: «Για δεύτερη φορά η πόλη είναι θύμα μιας ανίερης συμμαχίας ετερόκλητων παρατάξεων. Μιας συμμαχίας που αδιαφορεί για τα συμφέροντα των συμπολιτών και θέλει μόνο να πλήξει την Δημοτική Αρχή.

Οι μάσκες έπεσαν. Οι θιασώτες μιας κρατικοποιημένης οικονομίας που αντιπαλεύουν τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα συμπορεύονται αρμονικά με τους δήθεν υπέρμαχους της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων για το συμφέρον της πόλης. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις.

Το Σεπτέμβριο θύμα ήταν η καθαριότητα της πόλης που παρόλες τις δικές μας προσπάθειες εξακολουθεί να έχει προβλήματα.

Σήμερα, με θλίψη διαπιστώνουμε ότι η ίδια συμμαχία, αποφάσισε να αφήσει την πόλη στο σκοτάδι.

Στο σκοτάδι που κληροδότησε η Δημοτική Αρχή Μπέγκα.

Θέλω να καταλάβουν οι συμπολίτες μου ότι η δημοτική αρχή δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έχει ουσιαστικά την δυνατότητα να αποφασίζει για το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, για τα έργα που θέλει να κάνει, για τις παρεμβάσεις που θέλει να δρομολογήσει. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Σήμερα γινόμαστε θεατές παράδοξων γεγονότων:

Η παράταξη του κ. Μπέγκα, η οποία επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε να αντικαταστήσει ούτε ένα λαμπτήρα, καταψηφίζει την προγραμματική σύμβαση για την αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου, από το κέντρο της πόλης μέχρι το τελευταίο χωριό.

Η κ. Καλογιάννη, που ως αντιπεριφερειάρχης δήλωνε περήφανη για το πρόγραμμα ELENA και προέτρεπε τους Δήμους της Ηπείρου να συμμετάσχουν σε αυτό, σήμερα καταψηφίζει. Επί της ουσίας καταψηφίζει το δικό της σχέδιο, την δική της δουλειά.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις ταυτίστηκαν πιστεύοντας ότι πλήττουν πολιτικά την δημοτική αρχή.

Τι κατάφεραν;

Να στερήσουν την δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου, να κρατήσουν την πόλη όμηρο της προσωπικής τους πικρίας και των φιλοδοξιών τους.

Ότι επικαλέστηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν απλά προφάσεις.

Η Δημοτική Αρχή αυτό που επί της ουσίας έκανε ήταν να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί. Παρά τις περιστάσεις –από τον Φεβρουάριο η χώρα είναι σε καραντίνα- οι αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα ήταν μικρές. Και για αυτές κατηγορηθήκαμε.

Αποδεικνύεται όμως πως δεν ήταν αυτό το θέμα.

Τις τελευταίες ημέρες, σε όλες τις παρατάξεις και χρόνος δόθηκε και στοιχεία δόθηκαν και δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης υπήρχε. Δεν ήθελαν τίποτα από όλα αυτά.

Το όχι ήταν προαποφασισμένο.

Είναι ολοφάνερο ότι για μεγάλα και σοβαρά θέματα δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Δημοτική Αρχή από τούδε και στο εξής μία επιλογή έχει…

Να απευθύνεται στους πολίτες…

Και σ’ αυτούς είμαστε όλοι υπόλογοι.

Ως δήμαρχος δίνω μία διαβεβαίωση… Η πόλη δεν θα μείνει βρώμικη, δεν θα μείνει στο σκοτάδι».

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας υπογράμμισε ότι με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χάθηκε η δυνατότητα να εκτελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα για το Δήμο.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι ετερόκλητες συμμαχίες, οι ανίερες συμμαχίες, οι ιδεολογικές και ιδεοληπτικές προκαταλήψεις ανθρώπων, οι οποίοι στο βωμό της μικροπαραταξιακής, μικρόψυχης αντιμετώπισης άφησαν την πόλη να μην έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει την καθαριότητα που της ταιριάζει, οι ίδιοι λοιπόν συμμάχησαν εκ νέου πιστεύοντας ότι έτσι υπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Τραγελαφικά πράγματα. Άνθρωποι οι οποίοι είχαν διεκδικήσει πριν από λίγους μήνες, την μητρότητα του προγράμματος ELENA καταψηφίζουν, χωρίς να είναι σε θέση να αιτιολογήσουν τη μεταστροφή τους. Η παράταξή μας την προηγούμενη δημοτική περίοδο, στη δημοτική περίοδο που γνώρισε ξηρασία από έργα, είχε προτείνει και ήταν υπέρμαχη της πρότασης για το πρόγραμμα ELENA. Δυστυχώς, άνθρωποι οι οποίοι τότε ψήφιζαν υπέρ του προγράμματος ELENA, σήμερα ψηφίζουν τελείως διαφορετικά. Έχουν τη μεγάλη ευθύνη, να απολογηθούν εκείνοι στους Γιαννιώτες επειδή η πόλη θα μείνει στο σκοτάδι μιας αδιανόητης πολιτικής διυλκιστιδας»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας τόνισε ότι μπροστά στην επίδειξη δύναμης που κάνει η αντιπολίτευση λύσει είναι να προσφύγει η δημοτική αρχή σε τοπικό δημοψήφισμα.

«Τεχνοκράτες της παράταξής μας πήγαν στην Περιφέρεια, μελέτησαν όλα τα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι έχει γίνει μία άριστη δουλειά. Τι θέλουμε να κάνουμε.. Να αλλάξουμε 17 χιλιάδες λαμπτήρες και να εξοικονομήσουμε ενέργεια κατά 62,5%. Ένα ποσό από την εξοικονόμηση θα πάει στον ιδιώτη που θα κατασκευάσει το έργο και ένα άλλο ποσό θα έρθει στο Δήμο ώστε να γίνουν έργα για τους πολίτες. Τι άλλο; Ότι ο δήμος δεν θα έχει κανένα κόστος για την μελέτη του έργου. Ποιο ήταν το λάθος; Ότι θελήσαμε να αντικατασταθεί ο φωτισμός σε όλη την έκταση του Δήμου. Η σημερινή ψήφος της αντιπολίτευσης είναι ψήφος κατά της πόλης και των δημοτών. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έκαναν μία επίδειξη δύναμη. Η παράταξη μας θα προτείνει στην δημοτική αρχή να συμφωνήσουμε ώστε να προχωρήσουμε σε τοπικά δημοψηφίσματα».

Απαντώντας σε ερωτήματα ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση, η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να προχωρήσει η εκπόνηση των μελετών και η ωρίμανση του έργου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο.

Η συζήτηση δεν αφορούσε ούτε στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, ούτε σε όρους δημοπράτησης, ούτε σε δημοπράτηση, στάδια που έπονται και για τα οποία θα αποφάσιζε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τόνισε ακόμη ότι ήταν μία από τις φάσεις που προέβλεπε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Καταλήγοντας τόνισε ότι σήμερα η πόλη σύρεται πίσω από τις φιλοδοξίες για το 2023 καθώς, ακόμη και κάτω από τις πρωτοφανείς συνθήκες που ζει η χώρα, κάποιοι σκέφτονται πως θα κυριαρχήσουν πολιτικά σε λίγα χρόνια.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και για την πόλη που δεν είναι καθαρή και για την καθημερινότητα που δεν αλλάζει. Όταν δεν καταφέρνεις αυτό που υπόσχεσαι προεκλογικά είσαι υπόλογος στους πολίτες.. Από τούδε και στο εξής ο καθείς και τα όπλα του» κατέληξε ο Δήμαρχος.