image description

Μηνύματα για την ημέρα μνήμης για τα 101 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων εξέδωσαν παρατάξεις του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και φορείς:

Δήλωση Δημάρχου, Μωυσή Ελισάφ

«Ημέρα μνήμης και τιμής. Σήμερα τιμούμε τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, με σεβασμό θυμόμαστε τον βίαιο και απάνθρωπο αφανισμό ενός ολόκληρου λαού.

Ο ξεριζωμός των Ποντίων, 101 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκλονίζει και να διδάσκει.

Οι Πόντιοι άντεξαν. Ήρθαν στην Ελλάδα και έχτισαν εκ του μηδενός τις ζωές τους. Έφεραν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις τέχνες, τις μουσικές τους.

Έχτισαν στη νέα τους πατρίδα. Κι έκαναν πλουσιότερους τους τόπους που εγκαταστάθηκαν.

Τιμούμε, θυμόμαστε και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων». 

Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία

Ημέρα μνήμης η σημερινή, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά για όλο το γένος των Ελλήνων που έζησε την τραγωδία με 353.000 νεκρούς από τις ορδές των Τούρκων. 101 χρόνια μετά κανείς μας δεν λησμόνησε την τουρκική θηριωδία, η οποία στοίχισε ποταμούς αίματος και έναν ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η Ήπειρος και τα Γιάννενα δέχτηκαν την προσφυγιά, η οποία ξανάγινε πατρίδα για τους ξεριζωμένους. Εδώ βρήκαν την αποδοχή και την θαλπωρή και μεγαλούργησαν μεταφέροντας τον μικρασιατικό πολιτισμό τους. Όλοι οι Έλληνες σήμερα και κάθε μέρα έχουμε την ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε εκείνα τα γεγονότα και να μη λησμονούμε τις θυσίες. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής. Αυτή η γενοκτονία δεν αφορά μόνο τα θύματα εκείνης της εποχής αλλά ολόκληρο τον κόσμο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα γεγονότα στο μέλλον.

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δ. Δημητρίου

19 Μαΐου. Σήμερα είναι μέρα μνήμης, μια ματωμένη επέτειος.

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θύματα του τουρκικού εθνικισμού. Κανένας δεν ξεχνά, όλοι πάντα θα θυμόμαστε αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Όλοι μαζί έχουμε την ευθύνη να θυμίζουμε και να απαιτούμε, την αναγνώριση της γενοκτονίας από όλες τις χώρες του κόσμου.

Μια συγνώμη δεν φτάνει, οι νεκροί περιμένουν…

Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα

Λαός χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένος να πεθάνει.

Η ιστορία των Ελλήνων είναι δυστυχώς γραμμένη με πολλές τραυματικές μνήμες.

Εμπειρίες που σημάδεψαν όμως την πορεία αυτού του τόπου, σφυρηλάτησαν το πνεύμα και καθόρισαν αυτό που είμαστε σήμερα.

Μια τέτοια θλιβερή ιστορία είναι και η ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης.

Είναι μια ιστορία διωγμών, ξεριζωμού, προσφυγιάς, αλλά και μια ιστορία δύναμης, αντοχής κι αγάπης για τη ζωή.

Αυτή είναι η ιστορία που κουβαλάνε σήμερα η Ανατολή, η Μπάφρα και η Νεοκαισαρεία. Μια ιστορία προσφυγιάς αλλά και δύναμης.

Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Χρειάστηκε να περάσουν 70 – 80 χρόνια για να μιλήσουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη Γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής. Για το προμελετημένο έγκλημα το οποίο η κυβέρνηση των Νεοτούρκων έφερε σε πέρας με σφαγές, εξαναγκαστικό ξεριζωμό, πορείες στη έρημο, βασανιστήρια, και στρατόπεδα θανάτου.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο με απόφασή του, το 1994, καθιέρωσε ως Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την 19η Μαΐου.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα κι επειδή και στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή παράδοση και κοινότητα, είναι αναγκαίο η νέα γενιά Ποντίων του Δήμου μας να διατηρήσουν την προσφυγική τους συνείδηση.

Να διατηρήσουν ως κόρην οφθαλμού τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία τους, η ιστορία και η ταυτότητά τους.

Να ξέρουν όμως πως ο Πόντος δεν είναι μόνο μια φολκλορική ιστορία.

Ο Πόντος, μας έχει κληροδοτήσει άμεσες μορφές οργάνωσης, δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μας έχει κληροδοτήσει αξίες, τις οποίες οφείλουμε να διατηρήσουμε και να προβάλουμε ως πρότυπα πολιτισμικά και κοινωνικά, όχι μόνο στη σημερινή Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

 

*Στη διάρκεια της ημέρας θα συμπληρωθούν στο ίδιο ρεπορτάζ κι άλλες δηλώσεις…