Στην απόφαση να μη συνεχιστεί η φετινή Basket League κατέληξε οριστικά ο ΕΣΑΚΕ.

Στο Δ.Σ. της διοργανώτριας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη συμφωνήθηκε η διακοπή του πρωταθλήματος, με τον τίτλο να καταλήγει στον Παναθηναϊκό και τους Άρη και ΠΑΟΚ (που βρίσκονταν στις δυο τελευταίες θέσεις) να μην υποβιβάζονται στην Α2.

Το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας ήταν 13-1, με τον «τριφύλλι» να ψηφίζει λευκό για την ανάδειξη πρωταθλητή και μόνη ομάδα που μειοψήφησε την ΑΕΚ (η οποία είχε προτείνει ολοκλήρωση της διοργάνωσης με Final-8).

Από ‘κει και πέρα, αποφασίστηκαν και τα κριτήρια συμμετοχής των ομάδων για το πρωτάθλημα της νέας αγωνιστικής περιόδου, τα οποία και θα είναι πολύ πιο αυστηρά με εκείνα που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα. Συγκεκριμένα, η εγγυητική επιστολή θα είναι ύψους 200.000 ευρώ.

Ωστόσο, πάνω σ’ αυτό υπάρχει η σκέψη να κατατίθενται τα 60.000 ευρώ ως εγγυητική και τα υπόλοιπα 140.000 ευρώ θα μπαίνουν σε έναν άλλον λογαριασμό και εφόσον η ομάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, στις 31 Δεκεμβρίου θα μπορεί να το τραβήξει πίσω το συγκεκριμένο ποσό.

Το άλλο κριτήριο για τη συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία, θα είναι η κατάθεση ισολογισμού ύψους μίνιμουμ 800.000 ευρώ.

Τέλος, στο τραπέζι τέθηκα και το θέμα του γηπέδου, αλλά αυτό ενδεχομένως να μην εφαρμοστεί από την επόμενη περίοδο.

Για όλα όσα αποφασίστηκαν στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ μίλησε ο Βαγγέλης Τσάπας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και στους Τόλη Κοτζιά και Μάνο Ζερβάκη:

Για το τι ειπώθηκε στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ: «Θεωρώ ότι ήταν ακούστηκαν αρκετά πράγματα και την άλλη εβδομάδα θα ψηφιστούν. Υπήρχε πλειοψηφία. Το δίλημμα ήταν αν λόγω των συνθηκών πάμε σε ένα πρωτάθλημα με πιο επαγγελματικό στάτους και με λιγότερες ομάδες ή μία κατάσταση λιγότερο επαγγελματική με 16 ομάδες και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπήρχε ένα μπλοκ ομάδων που ήταν κάθετες σε εντελώς επαγγελματικό. Πάμε για πρωτάθλημα 12 ομάδων, αλλά με αυστηρά κριτήρια. Με χρήματα προκαταβολικά, για εγγύηση. Είναι απόψεις. Θα πρέπει να τα δει και η νομική Επιτροπή, για να ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα».

Για τις αποφάσεις: «Πρωταθλητής θα είναι ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν είχε και μεγάλη θέρμη να ψηφιστεί αυτό. Δεν έγινε ψηφοφορία, αλλά αναφέρθηκε».

Για τη βαθμολογία: «Δεν πέφτει κανείς. Αυτό έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό. Η ΕΟΚ θα αποφασίσει εάν θα ανέβει μία ή δύο ομάδες. Αυτό είναι απόφαση της ΕΟΚ και όχι του ΕΣΑΚΕ. Θα πρέπει, όμως, να πληρούν κάποια κριτήρια οι ομάδες για να παίξουν. Μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουν κατατεθεί φάκελοι που θα πληρούν τα κριτήρια οι ομάδας. Τέθηκε και το θέμα μπόνους εξόδου σε ομάδες που δεν θέλουν να συνεχίσουν στην Α1. Εφόσον μπουν τα κριτήρια, πολύ δύσκολα δέκα ομάδες άντε μαξ 12 μπορούν να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Οι δύο που θα έρθουν από την Α2 πιστεύω ότι δεν τα πληρούν, αυτό πιστεύω και δύσκολα κάποιες ομάδες από την Α1».

Για το ποια θα είναι τα κριτήρια: «Η πρόταση είναι να μπει εγγυητική από τα 60.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι μεγάλο και θα είναι δύσκολο να το βάλεις κατευθείαν, οπότε αρχικά θα πρέπει να καταβληθούν τα 60.000 ευρώ και τα 140.000 ευρώ να μπουν σε έναν άλλον λογαριασμό, όπου στις 31 Δεκεμβρίου να μπορεί να τα τραβήξει εάν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Συζητιέται και ένα κοινό τηλεοπτικό συμβόλαιο. Υπάρχει και ένα κριτήριο για το γήπεδο, αλλά μπορεί να μην ισχύει την επόμενη σεζόν. Επίσης, θα πρέπει να καταθέσουν έναν ισολογισμό τουλάχιστον 800.000 ευρώ, με αιτιολογία που τα βρίσκεις. Πρέπει να καταθέσεις ένα συγκεκριμένο business plan. Τώρα, υπάρχουν ομάδες που καταθέτουν ισολογισμούς που δεν ισχύουν, αλλά δεν τους τηρεί κανείς. Κατά την προσωπική μου άποψη -σύμφωνα με τα περσινά κόστη- δεν μπορεί να υπάρχει ομάδα τυπική και να βγαίνει με κάτω από 1 εκατ. ευρώ. Όσο μπάτζετ χρειάζεται στην Α2 για να μείνεις κατηγορία, χρειάζονται για να ξεκινήσεις ομάδα με μηδέν παίκτες για την Α1. Αν δεν γίνει τώρα, με 12 ομάδες, θα γίνει σε σύντομο χρόνο».

Για το αν θα συνεχίσει στον Ιωνικό: «Ο Βαγγέλης Τσάπας δεν αντέχει και το έχει πει. Το θέμα είναι ο Ιωνικός ως σύλλογος εάν αντέξει. Έφυγα τον Δεκέμβρη, αλλά γύρισα για να κρατήσω την ομάδα στην κατηγορία, χωρίς χρέη. Οι ομάδες πήραν το 35% με ΕΚΟ και ΕΡΤ, λόγω του κορωνοϊού. Φώναξα τους Έλληνες παίκτες και κάναμε διακανονισμό. Ο Ιωνικός δεν χρωστάει ευρώ και θα δούμε τι θα γίνει. Στενεύουν τα περιθώρια και όχι μόνο για τον Ιωνικό».