Μετά από μια σειρά τοποθετήσεων, αναλύσεων και αντιδράσεων η παράταξη «Ήπειρος Όλον» επιθυμεί να διευκρινίσει  και να τοποθετηθεί με σαφήνεια για το θέμα των ανεμογεννητριών σε περιοχές του Δήμου Μετσόβου φτάνοντας έως και την περιοχή Τζουμέρκων και σε τμήμα της Αλπικής ζώνης των κορυφογραμμών της Πίνδου .

Θεωρούμε και ήταν προεκλογική μας θέση η προτεραιότητα της χώρας της  αξιοποίησης ΑΠΕ,  με συγκεκριμένο όμως θεσμικό πλαίσιο και βάσει οικονομοτεχνικών μελετών έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε απολιγνιτοποίηση αλλά πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, στο φυσικό κάλλος των  περιοχών μας και με παράλληλη  ενημέρωση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις και ευτράπελα όπως αυτά που  προκλήθηκαν τα προηγούμενα  χρόνια με την κατασκευή του Χυτά στο Ελληνικό.

Επιμένουμε και εμμένουμε στις βασικές  μας αρχές . Η Ελλάδα, η Ήπειρος, προφανώς και  θα πρέπει να εκμεταλλευτεί  τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων αλλά κάτω  από ένα σχεδιασμένο business plan που δεν θα απομειώνει την αξία του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικότητας των περιοχών αλλά και την αξία της ανθρώπινης ζωής .

Προφανώς  χρειαζόμαστε Αιολικά Πάρκα  και άλλες ΑΠΕ, αλλά το ζητούμενο είναι να αποφασίσουμε συντεταγμένα ως χώρα σε τι βαθμό  και σε ποιες περιοχές. Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι αδειοδοτήσεις και  πόσες ανεμογεννήτριες σηκώνει η κάθε περιοχή.

Ούτε εμείς μπορούμε, ούτε πρέπει να αποφασίζουμε με κριτήριο το εκλογικό μας κοινό(πόσους ψήφους χάνουμε και πόσους κερδίζουμε)  αλλά ούτε και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πρέπει να τοποθετούνται με μοναδικό γνώμονα το κέρδος αψηφώντας τις ενδεχόμενες παράπλευρες απώλειες . Σίγουρα είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε μελετώντας, ποιες περιοχές έχουν την απαιτούμενη ποιότητα αέρα και ήλιου που χρειάζονται οι ΑΠΕ  χωρίς να δημιουργούμε καταστροφικές συνέπειες σε περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους.

Όλοι μαζί θεωρούμε πως έχουμε την ωριμότητα να συναποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας, για το μέλλον τον παιδιών μας, άλλωστε εμείς περισσότερο από όλους έχουμε την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση και  την καταστροφική κυριαρχία του Λιγνίτη, ας μην έχουμε και την ευθύνη για τις επόμενες καταστροφικές συνέπειες του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Ισόρροπα και με ακριβή σχεδιασμό ας αποφασίσουμε για το επόμενο βήμα, στόχος είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια της χώρας με αντισταθμιστικά οφέλη για τους πολίτες αλλά και  απόλυτο σεβασμό για το περιβάλλον.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι όλες οι στρεβλώσεις και οι αναταράξεις που θα προκληθούν πάνω στο θέμα των ΑΠΕ, είναι  απόρροια  του τρόπου που λειτούργησε η κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος,  που ουσιαστικά απελευθερώνει ζώνες NATURA, άγνωστο γιατί ,οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν προστατευόμενες .