Ξύπνησαν αναμνήσεις από το κοντινό παρελθόν οι οργανωμένοι οπαδοί της Λάρισας με τη σημερινή τους ανακοίνωση περί «συνταξιούχου μπαοκτζή», χαρακτηρισμός που προφανώς απευθυνόταν στον νέο προπονητή της ομάδας τους, Άγγελο Αναστασιάδη.

Δεν απέχουν και πολύ αυτοί οι χαρακτηρισμοί από τα «μπεκρούλιακα» που είχαν γράψει κάποιοι στις στάσεις αστικού της πόλης και σε διάφορες πινακίδες κοντά στο ΠΕΑΚΙ. Και όχι μόνο αυτά, είχαμε και τα απαξιωτικά ξεσπάσματα εναντίον του, ειδικά μετά τον αποκλεισμό στο κύπελλο από τον Αστέρα Τρίπολης μ’ εκείνο το αχώνευτο ως σήμερα 1-4.

Όμως το πέρασμα από το μίσος στην αγάπη και από εκεί στην λατρεία, μπορεί να χρειάστηκε το χρόνο του, αλλά πλέον η εκτίμηση, η αναγνώριση και η ευγνωμοσύνη γι’ αυτόν τον άνθρωπο παραμένει σε κάθε Γιαννιώτη φίλαθλο.

Από το πέρασμα του Αναστασιάδη στον πάγκο ο ΠΑΣ είχε πολλά οφέλη, όμως θα σταθούμε στα 2-3 σημαντικότερα, που χαράχτηκαν στο dna της ομάδας. Ο Άγγελος μας έμαθε ότι οι ομάδες «χτίζονται» πρωτίστως από τα καλά αποδυτήρια και γι’ αυτόν ήταν προϋπόθεση να αλλάξει παθογένειες του παρελθόντος για να συμμαζέψει την ομάδα. Από τότε και μετά τα αποδυτήρια του ΠΑΣ είναι πρότυπο για όλες τις ελληνικές ομάδες. Και αποδεικνύεται αυτό από τη διάρκεια και όχι από μια τυχαία συγκυρία του ταιριάσματος των χνώτων κάποιων ανθρώπων.

Το δεύτερο σημαντικότερο από το πέρασμά του από τον ΠΑΣ είναι ο μόνιμος εφικτός στόχος που έδωσε. «Αυτή η ομάδα είναι για να παλεύει να βγαίνει Ευρώπη και όχι για να σώνεται», είχε πει χαρακτηριστικά. Τότε κάποιοι τα λόγια του μπορεί να τα εξέλαβαν ως «χάιδεμα αυτιών», αλλά τελικώς αποδείχτηκαν προφητικά. Ο ΠΑΣ μόνιμα διεκδικεί την πεντάδα από τότε. Άλλοτε την πιάνει, άλλοτε απλώς την ακουμπάει, αλλά σημασία έχει ότι είναι εκεί ψηλά και όχι στο άγχος της παραμονής.

Δεν ξεχνάμε και την Τρίτη μεγάλη ατάκα αυτού του ανθρώπου «κοιτάξτε να τα βρείτε μεταξύ σας στα Γιάννενα και θα μεγαλουργήσει η ομάδα». Ίσως να είμαστε στα πρόθυρα να το δούμε και αυτό. Εξαρτάται από τις διαθέσεις του καθένα να κοιτάξει το μέλλον, μαθαίνοντας από το παρελθόν και στηρίζοντας στο παρόν.

Για τον Αγγελάρα, λοιπόν, οφείλαμε να γράψουμε έναν καλό λόγο. Από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει στην Λάρισα εξαρτάται από το αν θα αντέξει ο Κούγιας την πίεση, όπως την άντεξε ο Χριστοβασίλης και κατά πόσο ο ίδιος ο Άγγελος θα δηλώσει αδιάφορος στα «παιδιά του σκότους», όπως είχε χαρακτηρίσει κάποτε τους εδώ αμφισβητίες του.

Του Γιάννη Γιαννάκη