Για αδιαφανείς διαδικασίες του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στην ανάθεση παραγωγών, επιλεκτικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος, απλήρωτη εργασία κ.α. καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις τέχνες των Ιωαννίνων, οι οποίοι προβαίνουν και σε μια σειρά διεκδικήσεων.

Αναλυτικά:

Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα τον καλλιτεχνικό κλάδο και οδήγησε σε ανέχεια και διάσπαση τους επαγγελματίες του πολιτισμού, αφαιρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων,  σήμερα, ενόψει μιας νέας επερχόμενης κρίσης, το καλλιτεχνικό δυναμικό του Δήμου Ιωαννιτών βρίσκεται σε μια ουσιαστική συσπείρωση για να ανοίξει επιτέλους ένας κοινός δρόμος διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, τόσο από την κεντρική εξουσία, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο Δήμο Ιωαννιτών, το καλλιτεχνικό δυναμικό που ζει και βιοπορίζεται από την τέχνη του καταγγέλλει ότι οι τακτικές που ακολουθούνται στην πολιτική του πολιτισμού τα τελευταία χρονια, παραγκωνίζουν τους επαγγελματίες καλλιτέχνες της πόλης καθώς λειτουργούν με αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, απαξίωση, έλλειψη διαλόγου και “κατ’ επίφαση” οικονομική υποστήριξη των καλλιτεχνών. Οι  δύο πυλώνες του πολιτισμού, το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων,  αποποιούνται το βασικό τους ρόλο, που είναι η στήριξη, η εξέλιξη  και η ανάδειξη του έργου των καλλιτεχνών της πόλης.

Λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό των τελευταίων γεγονότων που έλαβαν χώρα στην πόλη μας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ

  • Τις αδιαφανείς διαδικασίες αναθέσεων παραγωγών από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
  • Τις επιλεκτικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος μέσω email  (διαδικτυακές δράσεις).
  • Αδιαφάνεια και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα κονδύλια που εξαγγέλθηκαν ή δόθηκαν για τον πολιτισμό.
  • Την απλήρωτη εργασία και την ακύρωση τιμολογίων από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
  • Την ανάθεση σκηνοθεσίας παραγωγής σε μέλος του Δ. Σ.

Το ελάχιστο που αναμένουμε από τη Δημοτική Αρχή είναι να επιδείξει αντανακλαστικά, ακόμα και την ύστερη ώρα, παγώνοντας τη θερινή  παραγωγή του έργου του ΔΗΠΕΘΕ και να διαθέσει τα χρήματα αυτά, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης και με διαφανείς διαδικασίες, στο καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Άμεση κοινοποίηση ανοιχτών καλεσμάτων για κατάθεση προτάσεων από το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και ορισμός ανεξάρτητης διακλαδικής επιτροπής καταξιωμένων καλλιτεχνών, προς αξιολόγηση των προτάσεων του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης.
  • Τα ποσά που θα διατίθεντο, στις νέες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω Covid-19 για το προσεχές διάστημα, να διατεθούν στους καλλιτέχνες /δημιουργούς για τη διενέργεια διακαλλιτεχνικού φεστιβάλ , που να συμπεριλαμβάνει όλους τους καλλιτέχνες της πόλης.
  • Άμεση προκήρυξη της θέσης Καλλιτεχνικού/ής Διευθυντή /ντριας στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με ανοιχτή πρόσκληση και διαφάνεια στις διαδικασίες αξιολόγησης.
  • Καταβολή δεδουλευμένων σε απλήρωτους εργαζόμενους / συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
  • Συνάντηση και διάλογο με το Δήμαρχο για τα θέματα /προβλήματα, που απασχολούν τους καλλιτεχνικούς  κλάδους και άπτονται της αρμοδιότητας του Δήμου Ιωαννιτών.

Είμαστε πολλές και πολλοί που πλήττονται και είμαστε μαζί με ενότητα στα δίκαια αιτήματά μας.

Η αρχή έγινε !

Θα οργανώσουμε τις δράσεις του επόμενου διαστήματος και αναμένουμε τους πολίτες της πόλης αρωγούς και συμμέτοχους στον δίκαιο αγώνα μας για αξιοπρεπή επιβίωση και αξιοκρατία.

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες  Ιωαννίνων