Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων κ. Σταύρο Καλογιάννη είχε σήμερα (15/6) η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων. Ήταν μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση πάνω στα θέματα που αφορούν τον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών και κατ΄ επέκταση  των επαγγελματιών που εκπροσωπούνται από τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς.

Τέθηκαν ζητήματα που υπάρχουν τόσο εν μέσω πανδημίας , όσο και χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Ήταν μία πρώτη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, όπου θα επακολουθήσει και δεύτερη σε επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά οι προτάσεις της ΕΦΕΕ Ιωαννίνων που τέθηκαν στην συζήτηση.

Υπόψιν

Κου Καλογιάννη Σταύρου

Προέδρου της Διαρκούς Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

α) Να δοθεί άμεση λύση σε περίπτωση ασθένειας, εγκυμοσύνης ή θανάτου λογιστή-φοροτεχνικού. Είναι ίσως το πιο σημαντικό θέμα, μιας και σε μία περίοδο υγειονομικής κρίσης οι λογιστές παρέμειναν στο καθήκον τους, χωρίς καμία προστασία από την Πολιτεία. Δεν υπάρχει πλαίσιο και πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα.

β) Καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής των λογιστών-φοροτεχνικών στα πρότυπα των Συμβολαιογράφων και Εκτελωνιστών.

γ) Ο εξουσιοδοτημένος λογιστής μιας επιχείρησης, που εμφανίζεται στο taxisnet, να μην χρειάζεται επιπλέον εξουσιοδοτήσεις θεωρημένες από τα ΚΕΠ , για ενέργειες που αφορούν την επιχείρηση. Καθώς και των υπαλλήλων του λογιστικού γραφείου.

δ) Αντιμετώπιση των παράνομων λογιστικών γραφείων και υποβολές όλων των λογιστικών εντύπων ΜΟΝΟ μέσω των νόμιμων λογιστών και μόνο μέσω των προσωπικών κωδικών taxinet του λογιστή-φοροτεχνικού. Τα νόμιμα λογιστικά γραφεία έχουν πιστοποιηθεί από το Οικονομικό Επιμελητήριο και ασκούν νόμιμα το επάγγελμα. Μία άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής και του παράνομου «λογιστή».

ε) Για τις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αλλά και των καταστάσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, ενώ έχει προηγηθεί εμπρόθεσμη αρχική, να ισχύσει ότι και για το ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους (να μην επιβάλλεται πρόστιμο εάν έχει γίνει εμπρόθεσμη αρχική).

στ) Μόνιμη ρεαλιστική προθεσμία για υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Ειδικά για φέτος μεταφορά των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής των δηλώσεων , για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο με το χρόνο που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είχε τεθεί σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας ή υπολειτουργούσε και με την προϋπόθεση ο χρόνος αυτός να είναι «καθαρός» και να μην συντρέχουν και άλλες προθεσμίες δηλώσεων για νέα μέτρα το διάστημα αυτό.

ζ) Ένταξη σε επιδοτούμενα προγράμματα και ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών.

  • ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

α) Την επαναλειτουργία της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των επιχειρήσεων.

β) Την δυνατότητα διορθώσεων στο ΠΣ Εργάνη, αιτήσεων που έγιναν από εργοδότες και εργαζόμενους, για να μην χαθούν λόγω λάθους στην υποβολή τα ευεργετήματα που δικαιούνται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

γ) Την μη επιβολή προστίμων στις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ , παρακρατούμενων φόρων και εργασιακών δηλώσεων (ΑΠΔ) που η προθεσμία ήταν εντός των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Υπάρχει πρόβλεψη από τον νομοθέτη στο άρθρο 61 του ΚΦΔ Ν.4174/2013 «Απαλλαγή λόγω ανωτέρας βίας».

δ) Διόρθωση του προβλήματος που επιχειρήσεις, ενώ δικαιούνταν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δεν τους κατεβλήθη, λόγω του ότι εντός Μαρτίου είχαν σύμβαση ορισμένου χρόνου και το σύστημα του ΠΣ Εργάνη το εκλαμβάνει ως απόλυση.

ε) Η δήλωση μίσθωσης ακινήτων λόγω covid-19 έχει προθεσμία μέχρι της 22 Ιουνίου. Είναι μία δήλωση που αφορά το επόμενο φορολογικό έτος και υπάρχει προθεσμία μέχρι τότε, επίσης είναι στοιχεία που τα έχουμε ήδη δηλώσει από τους μισθωτές.

Λόγω του χάους των ημερών της πανδημίας που ακόμα διανύουμε και της μη ορθής ενημέρωσης (11 ΠΝΠ, 538 Εγκύκλιοι-Αποφάσεις) ,  πρέπει και να αναγνωριστεί ο ρόλος του λογιστή-φοροτεχνικού και να δοθεί δικαίωμα στο λάθος. Εξάλλου το υπουργείο Εργασίας έκανε περισσότερα λάθη από εμάς και φυσικά άλλαζε τις αποφάσεις σχεδόν κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία μόνιμη σύγχυση.

Οι λογιστές φοροτεχνικοί ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε παρόντες, ζητάμε κάτι απλό , ένα χρονοδιάγραμμα για κάθε υποχρέωση που υπάρχει ήδη ή προκύπτει ως νέα, ώστε να μπορούμε και εμείς να προγραμματίζουμε τις εργασίες μας.

Με Εκτίμηση

Εκ του ΔΣ της ΕΦΕΕΙ

 

Ο Πρόεδρος

Μπέκας Σπυρίδων

 

Ο Γραμματέας                                                                     Η Αντιπρόεδρος

Κατσουλίδης Αναστάσιος                                                 Παππά Βασιλική

 

Ο Ταμίας                                                                                   Το Μέλος

Σιόρεντας Κων/νος                                                      Ζαρβαλιάς Παντελής