image description

Ο Δήμος Ιωαννιτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καθαριότητα της πόλης και την αντιμετώπιση φαινομένων και συμπεριφορών που υποβαθμίζουν την αισθητική και την ποιότητα ζωής.

Όμως για να υπάρξει το επιθυμητό για όλους μας αποτέλεσμα, δεν αρκούν οι προσπάθειες του Δήμου, ούτε τα πρόστιμα που επιβάλλονται ήδη σε διαπιστωμένες παραβατικές συμπεριφορές, αν και οι ίδιοι οι πολίτες δεν συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια.

Αναφέρουμε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα φαινομένων που επιβαρύνουν το αστικό περιβάλλον της πόλης μας και όπου μπορούν οι πολίτες «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους»:

1.Δυστυχώς παρά τις εκκλήσεις και τις συστάσεις παρατηρούνται φαινόμενα αφισσοκολήσεων και βανδαλισμών (αναγραφή συνθημάτων κ.λ.π) σε πολλά σημεία των Ιωαννίνων. Ο Δήμος επεμβαίνει με τα συνεργεία του στους δημόσιους χώρους, όμως σε ιδιωτικούς χώρους δεν μπορεί να παρέμβει και θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να φροντίσουν για την αποκατάσταση τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι τζαμαρίες πολλών ξενοίκιαστων καταστημάτων, με την εκτεταμένη αφισοκόλληση, γι’ αυτό και ο Δήμος παρακαλεί τους ιδιοκτήτες τους να φροντίζουν για την απομάκρυνση τους. Άλλωστε αυτή η εικόνα απαξιώνει και την ίδια την περιουσία τους.

Με την ευκαιρία αυτή ο Δήμος Ιωαννιτών επισημαίνει για ακόμη μία φορά, πως θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια να ελέγξουν φαινόμενα βανδαλισμών σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, δημόσιες υπηρεσίες που έχουν και τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Ο Δήμος έχει δείξει κάθε διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης επ’ αυτού.

2.Η αντιαισθητική εικόνα με τα ογκώδη αντικείμενα (στρώματα, έπιπλα κ.λ.π.) που εγκαταλείπουν ορισμένοι συμπολίτες μας οπουδήποτε, μπορεί πανεύκολα να αποφευχθεί, αρκεί να τηλεφωνήσουν στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου, στο τηλέφωνο 2651 0 75555 και να συνεννοηθούν για το ποια ώρα και μέρα μπορούν να βγάλουν τα ογκώδη αντικείμενα ώστε να περάσει άμεσα αυτοκίνητο του Δήμου να τα παραλάβει.

Επίσης σε πολλά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων, έχουν τοποθετηθεί από το Δήμο σκάφες όπου μπορούν οι πολίτες να εναποθέτουν ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα. Στο ίδιο τηλέφωνο μπορούν να πληροφορούνται που βρίσκεται η πλησιέστερη σκάφη.

3. Οι σακούλες με τα απορρίμματα τοποθετούνται μέσα στους κάδους και όχι έξω από αυτούς. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο ένα κάδος να ξεχειλίζει με ανοιχτό καπάκι, να εναποτίθενται πέριξ αυτού σακούλες απορριμμάτων και ο διπλανός του κάδος με κλειστό καπάκι να είναι άδειος.

Επίσης τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει παρακαλούνται οι συμπολίτες να βγάζουν τα απορρίμματα τους στου κάδους όσο πιο κοντά γίνεται στην ώρα αποκομιδής και για την πόλη των Ιωαννίνων η καταλληλότερη ώρα είναι αργά το απόγευμα προς βράδυ. Παρακαλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων την Κυριακή το βράδυ, γιατί είναι η μόνη ημέρα όπου υπάρχουν μειωμένες βάρδιες αποκομιδής, κάτι που γίνεται αναγκαστικά εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό.

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων τονίζει πως με μικρές και απλές κινήσεις , όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να ζούμε σε ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας για μια πιο καθαρή πόλη!