image description

Έλυσε πολλές απορίες και κυρίως έβαλε τέρμα στις διάφορες φήμες ή τις λάθος εκτιμήσεις που κυκλοφορούσαν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Βίκου ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννης Μάντζιος, ο οποίος μίλησε στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3 και τον Μιχάλη Μερτζιανίδη για τους λόγους που οδήγησαν τη διοίκηση να παραιτηθεί, αφήνοντας τον ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα να βρει εναλλακτική λύση να κατεβάσει την ανδρική ομάδα μπάσκετ στην Α2.

Ο κ. Μάντζιος ξεκαθάρισε ότι ήταν καθαρά δική του απόφαση να μη γίνει δεκτή η πρόταση του ερασιτέχνη για δημιουργία ΚΑΕ, καθώς η ομάδα θα είναι υποχρεωμένη να παραμείνει υπό αυτό το καθεστώς για 3 χρόνια τουλάχιστον σε όποια κατηγορία κι αν παίζει και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να την οδηγήσει σε μελλοντική χρεοκοπία, όπως και τόσες άλλες ομάδες.

Μίλησε ακόμα για απόλυτη στήριξη του Βίκου ως χορηγού για τη δημιουργία ΚΑΕ, μόνο σε περίπτωση που παρέμενε η ίδια διοικούσα επιτροπή, αλλά από τη στιγμή που η πόλη υπολείπεται σε γηπεδικές υποδομές και πάλι θα ήταν ρίσκο και κατέληξε ότι μόνο με τα παλιό καθεστώς συνεργασίας με τον ερασιτέχνη θα συναινούσε σε επανενεργοποίηση της διοικούσας επιτροπής.

Τέλος επεσήμανε σε πολλά σημεία ότι η συνεργασία με τον ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα ήταν άψογη και ότι μέχρι σήμερα ούτε είχε δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα ούτε είχε προκύψει η οποιαδήποτε οφειλή.

Πιο αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μάντζιος στην εκπομπή «Στη Λακούβα» και τον Μιχάλη Μερτζιανίδη:

«Στήσαμε την ομάδα Βίκος, βρήκα μια συνεργασία που ήδη υπήρχε με τον ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα, είπαμε να τη φτιάξουμε σιγά σιγά να την αγαπήσει η πόλη κι εμείς να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας ως διοίκηση όσο θα περνούσε ο χρόνος. Πήραμε ένα πρωτάθλημα, πήραμε δεύτερο, πήραμε τρίτο και καταφέραμε τρεις ανόδους σε τρία χρόνια. Όλα μέλι γάλα ως εδώ. Δίπλα μας ήταν πάντα ένας χορηγός κολοσσός, δεν είχαμε προβλήματα, ήμασταν μια παρέα γι’ αυτό και πετύχαμε. Είχαμε άψογη συνεργασία με τον ερασιτέχνη. Λέχθηκαν διάφορα ότι διαφωνήσαμε για τις Ακαδημίες, αλλά εμείς δεν είχαμε σχέση και δεν είχαμε και τον χρόνο να ασχοληθούμε με τις Ακαδημίες. Απλά θέλαμε να έχουμε κάποιους δικούς μας ανθρώπους να παρακολουθούν κάποια πράγματα. Δεν ήταν στόχος όμως να τις πάρουμε και να διώξουμε κάποιους άλλους.

Δίπλα μας ήταν όλα αυτά τα χρόνια ένας κολοσσός, που θέλει να κινείται πάντα στη νομιμότητα. Θέλαμε οι χορηγίες του να μπαίνουν σε δικό μας λογαριασμό, τα οικονομικά μας τα θέλαμε δικά μας, αλλά υπήρχε ένα κοινό ΑΦΜ με τον ερασιτέχνη. Μας ειπώθηκε στα μέσα της χρονιάς από τον ερασιτέχνη ότι υπήρχαν κάποιες δυσκολίες με τα τιμολόγια των χορηγιών. Το αφήσαμε έτσι, ήρθε και η πανδημία και δεν ασχοληθήκαμε άλλο με το θέμα. Εν τω μεταξύ καταστρώναμε πλάνα για Α2, μιλήσαμε για το μπάτζετ με τον χορηγό, μίλησα και με παίκτες, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από παιδιά και μάνατζερ. Κάναμε μία αξιόπιστη διοίκηση και ήθελαν πολλοί να συνεργαστούν μαζί μας.

Τελικά μας ειπώθηκε ότι είναι αδύνατον να κόβουμε πλέον άλλα τιμολόγια και ότι πρέπει να βρεθεί άλλη λύση. Είπαμε να μιλήσουμε και με την Ομοσπονδία να δούμε πως μπορεί να γίνει ή αν μπορούμε να αλλάξουμε ΑΦΜ. Μας προτάθηκε να γίνουμε ΚΑΕ εν τέλει. Ρωτήσαμε για το καθεστώς που διέπει τις ΚΑΕ και αρχικά η απάντηση από νομικό ήταν ότι δεν μπορούσαμε να γίνουμε εύκολα, γιατί υπήρχε και η παλιά εκκρεμότητα με τον Ηρακλή και δεν θα μας έδιναν κι εμάς άδεια από την ΕΕΑ. Στη συνέχεια μάθαμε ότι ο Ηρακλής κόπηκε από την ΕΕΑ από δικό του λάθος και το επιβεβαιώσαμε, άρα θα περνάγαμε το θέμα της ΚΑΕ από την ΕΕΑ, οπότε αυτό το θέμα το λύναμε.

Μετά μίλησα με κάποιους προέδρους άλλων ομάδων και τους είπα τη σκέψη μας να γίνουμε ΚΑΕ στην Α2 και γελάσανε! Μου είπαν θα είναι καταστροφή, θα διπλασιάσεις το μπάτζετ, δεν σε συμφέρει. Μίλησα και με προέδρους από Α1 και μου είπαν τα ίδια.

Ο Βίκος πρέπει να πω ότι με πίεζε να κάνουμε ΚΑΕ, μου το πρότεινε, αλλά μέλημά μου ήταν να σκεφτώ την ομάδα. Κατάφερα αυτά τα χρόνια να διέπεται η ομάδα από αξιοπιστία, τα οικονομικά μας ήταν στην εντέλεια σε μια στιγμή που το ελληνικό μπάσκετ κλονίζεται και ήθελα να διαφυλάξω την ομάδα να μη γίνει Κόροιβος, Αστακός ή Καστοριά που διαλύθηκαν σε μία νύχτα. Ένας έβαζε χρήματα σ’ αυτές τις ομάδες και όταν έφυγε αυτός εξαφανίστηκαν και οι ομάδες. Είναι δύσκολη η ΚΑΕ και η ευθύνη είναι καθαρά δική μου που δεν το προχωράμε. Το λέω και ας κατηγορηθώ.

Για να κάνεις ΚΑΕ θέλεις διπλάσιο μπάτζετ και πρέπει υποχρεωτικά να είσαι σ’ αυτό το καθεστώς για 3 χρόνια ασχέτως κατηγορίας. Εμείς δεν έχουμε και τις γηπεδικές υποδομές, η πόλη δύσκολα μπορεί να στηρίξει την κατηγορία χωρίς μεγάλο γήπεδο. Δεν θέλω να πω κάτι για όσους σκέφτονται ότι θα πληρώνει εσαεί ο Σεπετάς. Ζητώ συγνώμη από τον κ. Πέτρο, ο Βίκος έχει τόσο μεγάλο μέγεθος που θα αγόραζε όλο το ελληνικό μπάσκετ, αλλά εγώ δεν θέλω να γίνει ΚΑΕ. Δεν είμαστε έτοιμοι να ανέβουμε στην Α1 και να φιλοξενήσουμε τον Παναθηναϊκό. Που να έρθει; Να πάμε στην Πάτρα να παίξουμε; Πρέπει να παίξουμε 2-3 χρόνια στην Α2, να δούμε αν αγαπήσει ο κόσμος της πόλης το μπάσκετ, αν θα στηρίξει την προσπάθεια, να είναι υγιής η ομάδα, με κόσμο κτλ και να φτιαχτεί γήπεδο, γιατί γήπεδο ακούμε και γήπεδο δεν βλέπουμε. Ας με συγχωρήσει ο κ. Καχριμάνης, αλλά κουβέντες ειπώθηκαν, υπογραφές δεν έπεσαν. Άρα θέλουμε καμιά τριετία στην καλύτερη περίπτωση για να δούμε κλειστό. Η ομάδα δεν θα είναι βιώσιμη ως ΚΑΕ. Αγαπάω την ομάδα, τη θεωρώ παιδί μου, αλλά δεν θέλω να χρεώσω την ομάδα».

Για το ποια θα είναι τα οικονομικά που πρέπει να έχει η ομάδα ως ΚΑΕ: «Τα βάλαμε κάτω και με τον Βίκο. Είπα για να γίνει αξιόμαχη ομάδα θέλουμε 180.000 μπάτζετ και 80.000 παραπάνω για την ΚΑΕ. Το θεωρώ υπερβολικό το ποσό τα 750 χιλ για την τριετία και χωρίς γήπεδο ή άλλα έσοδα, εκτός αν δια μαγείας φτιαχτεί. Αλλά σε πόσα χρόνια θα έρθει το κλειστό του Ελληνικού στα Γιάννενα δεν το ξέρω. Βλέπουμε κάθε χρόνο ομάδες να αποχωρούν λόγω αδυναμίας στα οικονομικά. Η Θεσσαλονίκη έχει 3 ΚΑΕ, αλλά βλέπετε που βρίσκονται.

Από τη στιγμή που αποφάσισα να μην κάνω ΚΑΕ την ομάδα και παρότι ο Βίκος θα το στήριζε το εγχείρημα, ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ο Γιώργος Οικονόμου είπε ότι θα προσπαθήσει κι εκείνος να κάνει επαφές για να γίνει η ομάδα ΚΑΕ. Εγώ τον ενημέρωσα ότι δεν συνεχίζουμε. Με τη διοίκηση του ερασιτέχνη πέρα από φίλοι ήμασταν συνεργάτες. Αν στράβωνε κάτι μεταξύ μας τόσα χρόνια δεν θα είχαμε φτάσει να πετύχουμε τρεις ανόδους. Προέκυψε ένα πρόβλημα από την πλευρά τους και δεν θέλω να μπω στα χωράφια τους. Αν δεν βρεθεί λύση και δεν στηριχτεί η ομάδα, πάλι εδώ είμαστε εμείς να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει. Θέλουμε η ομάδα να κατέβει στην Α2 θα δούμε ποια λύση μπορεί να βρεθεί, γιατί θέλουμε να την κατεβάσουμε την ομάδα, αλλά όχι ως ΚΑΕ».

Για το μεγάλο πισωγύρισμα του γιαννιώτικου μπάσκετ σε περίπτωση που η ομάδα δεν παίξει στην Α2: «Προς τιμήν του ο κ. Καχριμάνης ενδιαφέρθηκε και μιλήσαμε, θα κάνουμε κι άλλο ραντεβού. Κι άλλοι άνθρωποι επιχειρηματίες θέλουν να δουν την ομάδα στην Α2. Και Ηπειρώτες της Αθήνας θέλουν να βλέπουν τον ΠΑΣ στα γήπεδα της Αθήνας του χρόνου. Και πέρυσι όπου πηγαίναμε βρίσκαμε φιλάθλους που θέλουν να τη δουν και στην Α2. Και πιστεύω ότι στο τέλος κάτι θα γίνει».

Για το τι χρονικό περιθώριο υπάρχει για να φτιαχτεί ομάδα: «Έγινε μια τηλεδιάσκεψη με τις ομάδες της Α2 πριν λίγες μέρες, όλες έχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά εμείς δεν έχουμε. Εγώ και ο Σεπετάς φτιάχνουμε ένα καλό μπάτζετ. Άλλες ομάδες έχουν τρομερά οικονομικά προβλήματα. Κανονικά εμείς έπρεπε να είμαστε έτοιμοι και τα παιδιά της ομάδας να γνωρίζονται τώρα μεταξύ τους. Υπάρχουν περιθώρια και πιστεύω μέχρι τον Αύγουστο μπορούμε να προλάβουμε.

Ο πρώτος που αγαπάει την ομάδα είμαι εγώ. Ταυτίστηκα, δεθήκαμε με τους φιλάθλους, ζούμε κάθε ματς ξεχωριστά. Θέλω να πιστεύω ότι θα κατέβει στην Α2, απλά πρέπει να τρέξουν καταστάσεις να προλάβουμε να φτιάξουμε ανταγωνιστική ομάδα. Ήδη χάσαμε κάποια παιδιά που θα μπορούσαμε να κλείσουμε να έρθουν.

Φτάσαμε στο σημείο να μας λένε άνθρωποι της Ομοσπονδίας να πάρουμε wild card να παίξουμε Α1 αν γίνουμε ΚΑΕ. Έχουμε έναν τεράστιο χορηγό δίπλα μας, αλλά δεν θέλουμε να του πούμε εμείς πόσα θα δώσει, εκείνος πρέπει να αποφασίζει πόσα μπορεί να δίνει. Δεν θα αφήσουμε να διασυρθεί το όνομά του με μια ενδεχόμενη διάλυση μετά από 1-2 χρόνια.

Το γήπεδο είναι ανασταλτικός παράγοντας τώρα. Πρέπει να γίνουν υποδομές πρώτα κι εμείς παράλληλα να γνωρίζουμε την κατηγορία, να ετοιμαζόμαστε, να δούμε αν θα ανταποκριθεί η πόλη, αν θα έρθουν οικογένειες κτλ. Θέλουμε να φτιάξουμε ομάδα που θα τη χαίρεται ο κόσμος πριν ανάβουμε στην Α1».

Για το αν υπήρχαν έτοιμοι παίκτες για την ομάδα για την Α2: «Είχαμε μιλήσει με παιδιά που είχαν εμπειρία στην Α2, που έχουν βγάλει ομάδες στην Α1. Με συγκίνησαν κάποια παιδιά που είπαν θέλουμε να φορέσουμε τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα.

Θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε λύση. Ο Γιώργος Οικονόμου κάνει αγώνα δρόμου, κάνει τεράστια προσπάθεια, προσπαθεί να φέρει ανθρώπους και χορηγούς που θα κάνουν την ΚΑΕ και μακάρι να κατέβει η ομάδα Α2. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η προσπάθεια».

Για το ποιο ήταν το όνειρό του: «Όνειρό μου είναι να παίξουμε Α1 και να γίνει ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα, όχι απλά ομάδα της πόλης, αλλά όλης της Ηπείρου. Μόνο ο Βίκος μπορεί να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια, αρκεί να μπορεί και η πλευρά του ερασιτέχνη. Είναι ομάδα όλων μας, έγινε δουλειά με κόπο και δεν πρέπει να χαλάσει τώρα».

Για το αν θα καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι με τον ερασιτέχνη: «Καθίσαμε όλοι ακόμα και οι οργανωμένοι. Ο Βίκος την κάνει ΚΑΕ μόνο αν είμαστε εμείς, αλλά εγώ δεν συμφωνώ να γίνει ΚΑΕ. Τα χρήματα που διαθέτει ο Βίκος είναι περισσότερα απ’ όσα δίνει στον Προμηθέα ο χορηγός του και παίζει Ευρώπη. Απλώς εγώ δεν ρισκάρω και το κάνω για το συμφέρον της ομάδας. Δεν θέλω να ακουστεί ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα χρεοκόπησε σε 1-2 χρόνια όπως έγινε με άλλες ομάδες. Δεν είναι η ΚΑΕ πείραμα και του χρόνου ‘δεν βαριέσαι κάτι θα γίνει’. Για 3 χρόνια υποχρεωτικά θα είσαι ανώνυμη εταιρεία.

Ο Βίκος μ’ εμένα τη στηρίζει την ομάδα, μου δείχνει εμπιστοσύνη η οικογένεια Σεπετά, οφείλω όμως να σκέφτομαι και την ομάδα και τους φιλάθλους και το αύριο».

Για το τι θα τον έκανε να αλλάξει γνώμη: «Αν υπάρξει το παλιό καθεστώς που υπήρχε με τον ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα δεσμεύομαι να συνεχίσουμε. Αύριο το πρωί κιόλας θα είμαστε ξανά διοίκηση. Αν βρει λύση ο ερασιτέχνης δεν έχουμε κανένα λόγο να απέχουμε, θα γυρίσουμε. Αν προκύψει άμεσα Νέο Κλειστό πάλι δεν θα λέγαμε όχι να ανέβουμε και στην Α1 και τότε υποχρεωτικά θα κάναμε ΚΑΕ. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει δυναμική και το είδαμε όπου παίζαμε πέρυσι. Ακόμα και από το εξωτερικό με έπαιρναν και μου λέγανε για την ομάδα».

Για το αν εγγυηθεί ο Βίκος το μπάτζετ της ΚΑΕ για 3 χρόνια, ποια θα ήταν η στάση του: «Γιατί να εγγυηθεί ο Βίκος το μπάτζετ για 3 χρόνια; Βρήκαμε έναν άνθρωπο και θα τον ξεζουμίσουμε; Δεν μπορώ να πω στον Βίκο ότι θέλω άλλα τόσα. Ούτε ομάδες Α1 δεν έχουν τέτοιο χορηγό δίπλα τους. Η ομάδα πρέπει να βρίσκει από μόνη της τουλάχιστον το 1/3 των εσόδων της. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος, αρκεί όλοι να δείξουμε περισσότερη διάθεση και θέληση.

Ο Γιώργος Οικονόμου μιλάει και με επιχειρηματίες που μπορεί να το τολμήσουν εκείνοι για ΚΑΕ».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη