Πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία για τους 165 οικισμούς του νομού Ιωαννίνων που ανήκουν στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» οι οποίες δεν έχουν τηλεοπτική πρόσβαση στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς  καταθέτοντας Ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η προσπάθεια αποκατάστασης της καθολικής πρόσβασης στο τηλεοπτικό σήμα των κατοίκων, κυρίως απομακρυσμένων ορεινών και παραμεθόριων περιοχών της χώρας μας και η μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή δεν ολοκληρώθηκε και πρέπει να αρθούν οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καθυστερούν την ολοκλήρωση του έργου.

«Ο νομός Ιωαννίνων λόγω της γεωγραφικής του θέσης έχει πολλά νοικοκυριά που εξακολουθούν να έχουν «μαύρο» στις τηλεοράσεις τους αφού η λήψη σήματος παραμένει αδύνατη» τονίζει ο Γιώργος Αμυράς και ζητά να μάθει το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ολοκλήρωσης του έργου της καθολικής τηλεοπτικής πρόσβασης των «λευκών περιοχών» της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα,   30.06.2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Τηλεοπτική πρόσβαση στους κατοίκους των «λευκών περιοχών» του νομού Ιωαννίνων

Με τον νόμο 4563 του 2018 στο 169/Α/20-9-2018 ρυθμίζονταν η πρόσβαση των μονίμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας.

Η δράση αφορούσε σε 3.500 «λευκές περιοχές» σε όλη την Ελλάδα, 164.000 νοικοκυριά δηλαδή, τα οποία και εντάχθηκαν άμεσα σε έργο δημόσιας επιχορήγησης για την απόκτηση εξοπλισμού που θα εξασφάλιζε την πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, με τον προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, έως σήμερα η προσπάθεια αποκατάστασης της καθολικής πρόσβασης στο τηλεοπτικό σήμα των κατοίκων, κυρίως απομακρυσμένων ορεινών και παραμεθόριων περιοχών και η μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή δεν ολοκληρώθηκε.

Επισημαίνεται ότι ο νομός Ιωαννίνων λόγω της γεωγραφικής του θέσης έχει 165 οικισμούς που ανήκουν στις «λευκές περιοχές» και εξακολουθούν να έχουν «μαύρο» στις τηλεοράσεις τους αφού η λήψη σήματος παραμένει αδύνατη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ολοκλήρωσης του έργου της καθολικής τηλεοπτικής πρόσβασης των «λευκών περιοχών» της χώρας;
  2. Θα αρθούν οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καθυστερούν την εξασφάλιση της πρόσβασης στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία στους απομακρυσμένους οικισμούς της χώρας μας;