Η εξέταση των λυμάτων των Ιωαννίνων επιβεβαιώνει τη γενικότερη εικόνα του λεκανοπεδίου, καθώς δεν υπάρχουν κρούσματα σχεδόν από την αρχή της πανδημίας. Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ, με αφορμή τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα λύματα, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας ότι η συνεργασία μεταξύ του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ιωαννίνων, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, συνεχίζεται κανονικά. Γίνεται συστηματική δειγματοληψία και ανάλυση ακαθάρτων υδάτων της πόλης με σκοπό τον έλεγχο της πιθανής διασποράς του SARS-CoV-2 στα λύματα των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται τακτικά σε χαρακτηριστικά σημεία της πόλης που περιλαμβάνουν το σύνολο του αστικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων, των γηροκομείων, των προσφυγικών δομών, της βιομηχανικής περιοχής, και της εισόδου των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική γνώση, η μετάδοση του ιού δεν γίνεται μέσω των λυμάτων αλλά μέσω επαφής με άτομα που μεταδίδουν τον ιό και μέσω επιφανειών με τις οποίες έχουν έρθει σε άμεση επαφή άτομα που μεταδίδουν τον ιό.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι εξετάσεις τόσο της δεύτερης όσο και της τρίτης σειράς δειγματοληψιών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και απέβησαν αρνητικές, όπως είχε συμβεί και με την πρώτη σειρά, στις αρχές Ιουνίου. Οι αναλύσεις θα συνεχιστούν επί δίμηνο ακόμη και η ενημέρωση των συνδημοτών μας θα είναι υπεύθυνη και πλήρης.