image description

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του ΔΕΣΦΑ για απένταξη του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής-Θεσπρωτίας, που θα έφερνε φυσικό αέριο στην Ήπειρο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του:

Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απένταξη του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής- Θεσπρωτίας από Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης για το διάστημα από το 2021 μέχρι το 2030 του ΔΕΣΦΑ.

Εκφράζει επίσης την έντονη διαμαρτυρία του καθώς στο πρόγραμμα έργων της δεκαετίας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο.

Δεν είναι ώρα για επιμερισμό ευθυνών αφού μεγάλες και σημαντικές ευκαιρίες χάθηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Είναι ώρα για συστράτευση δυνάμεων και κοινή διεκδίκηση.

Το σχέδιο του ΔΕΣΦΑ είναι σε δημόσια διαβούλευση για το επόμενο σύντομο διάστημα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συνεργαστεί άμεσα με όλους τους δήμους της Ηπείρου, την Περιφέρεια, τους θεσμοθετημένους φορείς και το Πανεπιστήμιο και να καταθέσει πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση.

Πέραν αυτού, θεωρεί ότι πρόκειται και για πολιτικό ζήτημα. Καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να παρέμβουν άμεσα και να δρομολογήσουν την πλέον κατάλληλη και άμεσα υλοποιήσιμη λύση ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει και στην Ήπειρο.

Ευθύνες στην Περιφέρεια καταλογίζουν οι “Ορίζοντες Ηπείρου”

Ευθύνες αποκλειστικά στην περιφερειακή αρχή καταλογίζει η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», σημειώνοντας ότι η Ήπειρος είναι η μόνη περιοχή που απουσιάζει από τις 71 σελίδες του Σχεδίου Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) 2021-2030, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη, μετά την απένταξη του αγωγού υψηλής πίεσης Κομοτηνή– Θεσπρωτία.

«Εβδομάδες πριν, με ανακοίνωσή μας, είχαμε προειδοποιήσει την περιφερειακή αρχή να παρέμβει για να αποφευχθεί η αρνητική εξέλιξη και να εκμεταλλευτεί τη διαμόρφωση της μελέτης του ΔΕΣΦΑ, της οποίας την ύπαρξη αγνοούσε. Προειδοποιήσαμε ότι η Ήπειρος πάλι θα μείνει εκτός σχεδιασμού, στερώντας από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις φθηνή ενέργεια. Τελικά κατάφερε να απουσιάζει», σημειώνουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», προσθέτοντας ότι οι ήττες για τον τόπο μας πλέον είναι πάρα πολλές, εάν λάβουμε υπόψη και την πρόσφατη οριστική απώλεια της πιθανότητας ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού.

Η παράταξη του Σπ. Ριζόπουλου τονίζει ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων και ελλείμματος πολιτικής αντίληψης, υποστηρίζοντας ότι η περιφερειακή αρχή δεν είχε ποτέ στις προτεραιότητές της το φθηνό καύσιμο, για τα νοικοκυριά της και για τις παραγωγικές μονάδες της που χρειάζονται φθηνή ενέργεια για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές.

«Οι Ορίζοντες Ηπείρου από την πρώτη στιγμή που αρθρώσαμε προγραμματικό λόγο, αναδείξαμε το φυσικό αέριο σε κεφαλαιώδες διεκδικητικό ζήτημα για τον τόπο μας. Τόσο στο πρόγραμμα με το οποίο ζητήσαμε την ψήφο των Ηπειρωτών το Μάιο του 2019 όσο και στο επικαιροποιημένο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά μας με τίτλο “Γέφυρα στο Μέλλον”, η ανάγκη έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, με κάθε πρόσφορο τρόπο, τονίστηκε ως μια από τις κεντρικές, ουσιαστικές διεκδικήσεις που οφείλει να προτάξει η περιοχή μας για τα επόμενα χρόνια. Η διοίκηση της περιφέρειας Ηπείρου οφείλει σήμερα να απολογηθεί γιατί η Ήπειρος θα είναι για τα επόμενα χρόνια το “Γαλατικό χωριό” σε μια “αυτοκρατορία” που θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε σημείο της το φθηνό καύσιμο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τέλος, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» τονίζουν ότι όλοι μαζί είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να καλύψουμε αυτό το κενό του σχεδιασμού και της ωρίμανσης των απαραίτητων έργων και να ανατρέψουμε το πολύ σε ένα χρόνο από σήμερα τον σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ, ώστε να συμπεριλάβει και την Ήπειρο στο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Ενότητα Πολιτών: “Απούσα η Δ.Α. από στρατηγικής σημασίας θέμα”

Από την πλευρά της, η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» επιρρίπτει μερίδιο ευθύνης στη σημερινή δημοτική αρχή, λέγοντας ότι, παρά τις ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση, ήταν για μια ακόμη φορά παντελώς απούσα από ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τον τόπο. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς καταλογίζει ευθύνες και στην περιφερειακή αρχή, όπως και σε άλλους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής, οι οποίοι δε συστρατεύτηκαν στην προσπάθεια, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για τον τόπο.

«Ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία στρατηγικής σημασίας προσπέρασε την Ήπειρο και τα Γιάννενα. Οι ανακοινώσεις της ΔΕΣΦΑ για την απένταξη του αγωγού φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στη Θεσπρωτία αφήνουν εκτός σχεδιασμού για πολλά χρόνια τον τόπο μας.

Για μια ακόμη φορά, οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες δεν μπόρεσαν να προτεραιοποιήσουν τον στόχο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μια διεκδίκηση η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, διασφαλίζοντας και στην Ήπειρο φθηνή ενέργεια, ως βασικό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχή», αναφέρει σε δελτίο τύπου και συνεχίζει: «Στη διάρκεια της θητείας μας, ο δήμος Ιωαννιτών ήταν ο μόνος πολιτικός φορέας που με στοχευμένες ενέργειες προσπάθησε να αναδείξουμε το μέγεθος της διεκδίκησης. Ως δημοτική αρχή συμμετείχαμε με ολοκληρωμένη πρόταση στη διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. για την περίοδο 2018-2022, ενώ δε διστάσαμε να συγκρουστούμε με τη διοίκηση της ΡΑΕ στην ημερίδα που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στην χώρα μας το οποίο παρέπεμπε την έλευση φυσικού αερίου στην Ήπειρο στον πολύ μακρινό ορίζοντα.

Η προσπάθειά μας να συστρατεύσουμε τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου σε μια κοινή διεκδίκηση δυστυχώς δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Άλλοι μιλούσαν για την τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και άλλοι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το ζήτημα. Το τίμημα αυτών των ενεργειών το πληρώνουμε τώρα».

Καταλήγοντας, η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» δηλώνει παρούσα με όλες τις δυνάμεις της σε οποιαδήποτε συλλογική πρωτοβουλία, προκειμένου να διεκδικηθεί η ανατροπή του σχεδιασμού της ΔΕΣΦΑ, για το καλό του τόπου.