image description

Σε σημαντικά μνημεία και τόπους της πόλης μας είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί την Τρίτη η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

Η κα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και μέλη της Επιτροπής μετά την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που αποτυπώνουν την εξωστρέφεια της πόλης, καθώς και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, περιηγήθηκαν στο κάστρο και στο Νησί.

Πρώτο σταθμό αποτέλεσε το Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο οποίο η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια του Μουσείου, Αγνή Δρίμτζια, θαύμασε τα παραδοσιακά κοσμήματα της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας και μυήθηκε στα μυστικά της ηπειρωτικής αυτής τέχνης από τον παραδοσιακό αργυροτεχνίτη δεύτερης γενιάς, Γιάννη Μεντή.

Ακολούθως, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου και την αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Νατάσα Τύρου – Ούζα ξενάγησε την αντιπροσωπεία στην Εβραϊκή Συναγωγή Ιωαννίνων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής συγκινημένη ανέφερε ότι η κοινότητα της πόλης βίωσε όχι μόνο την ευημερία αλλά και το μεγάλο δράμα. «Ολόκληρες οικογένειες αφανίστηκαν στο Ολοκαύτωμα. Πρόκειται για μνημείο αντοχής, υπομονής, επιμονής και προπαντός μνήμης που δεν σβήνει» σημείωσε.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Νησί, όπου την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Νήσου Νίκος Σιορόκας και ο πρόεδρος της Κοινότητας Άρης Λιούμπος.

Η πρόεδρος είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, «έργο ζωής» του Φώτη Ραπακούση, όπως το χαρακτήρισε.

Ο τελευταίος με μεράκι άρχισε να συλλέγει από 17 χρονών τα μοναδικά εκθέματα τεράστιας ιστορικής σημασίας που εκτίθενται σήμερα στο εξαιρετικό αυτό μουσείο που επισκέφθηκε η Επιτροπή.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα από αυτά που υπάρχουν στο Νησί.

Κλείνοντας η κα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων είχε την ευκαιρία να συναντήσει ξεχωριστούς ανθρώπους της κοινωνίας των Ιωαννίνων που με πείσμα και επιμονή εργάζονται άοκνα για την πρόοδο του τόπου τους.