image description

Στον πάτο της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα μετά και τη φετινή συγκομιδή των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο Ολυμπιακός από μόνος του δεν μπόρεσε να σώσει την παρτίδα κι έτσι η Ελλάδα πέφτει στη 18η θέση για φέτος, κάτι που θα σημάνει πρωτόγνωρες καταστάσεις για τους ελληνικούς συλλόγους.

Καταρχάς η έξοδος στην Ευρώπη θα γίνει προνόμιο ακόμα λιγότερων ομάδων, αφού η Ελλάδα χάνει μία θέση από τη σεζόν 2021-2022 και θα έχει 4 εκπροσώπους.

Από εκεί και πέρα η πρώτη ιδιαιτερότητα είναι ότι ο νέος πρωταθλητής Ελλάδας, αυτός του πρωταθλήματος που θα ξεκινήσει Σεπτέμβριο, θα απαιτηθεί να ξεκινήσει τους αγώνες του από τον 1ο προκριματικό γύρο, δηλαδή κάπου αρχές Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η ομάδα για τον πρώτο της ευρωπαϊκό αγώνα.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι ότι καμία ομάδα απ’ αυτές που θα τερματίσουν στη 2η, 3η και 4η θέση δεν θα παίξει στα προκριματικά του Europa League! Ο 2ος, ο 3ος και ο 4ος της βαθμολογίας θα ξεκινήσουν από τον 2ο προκριματικό του Europa Conference League, που είναι η νέα και τρίτη τη τάξει διοργάνωση της UEFA! Θα υπάρχει, όμως, δρόμος προκρίσεων προς τους ομίλους του Europa League, αρκεί οι ελληνικές ομάδες να κάνουν πορείες αντάξιες του παρελθόντος τους.

Με απλά λόγια, το ελληνικό ποδόσφαιρο κατάφερε με όσα συμβαίνουν τα τελευταία 15 περίπου χρόνια να απαξιωθεί πλήρως. Θυμίζουμε ότι το 2003-2004 η Ελλάδα ήταν στην 6η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA και έβγαζε 3 ομάδες στο Champions League!