image description

Την πρώτη του ολοκληρωμένη προετοιμασία με τον ΠΑΣ Γιάννινα πραγματοποιεί φέτος ο Λευτέρης Χουτεσιώτης, μιας και πέρυσι ήρθε στη λήξη της μεταγραφικής περιόδου. Εξελίχθηκε στον κορυφαίο «πορτιέρε» της Super League 2 και φυσικά αναμένεται και πάλι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο «κυανόλευκο» ρόστερ.

Ο Χουτεσιώτης μίλησε στη WEB TV του ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM, τόσο για τη φετινή προετοιμασία και το πως κρίνει τα όσα έχουν γίνει στις πρώτες τρεις εβδομάδες όσο και για αγωνιστικά ζητήματα, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι όταν έρθει η ώρα η ομάδα θα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και την πίεση που απορρέει από ένα φορμάτ πρωταθλήματος πολύ διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν.

Αναφέρθηκε ακόμα στη φιλοσοφία της ομάδας που δεν θα αλλάξει με την άνοδο σε μια νέα κατηγορία, αφού ο κ. Γιαννίκης θέλει η ομάδα να έχει ρόλο και πλάνο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες παιχνιδιού.

Τέλος, μίλησε για τον ίδιο και τη βελτίωσή του με τις συμμετοχές που πήρε, καθώς επίσης και το πως έχει κυλήσει η συνεργασία με τους ανθρώπους του τεχνικού τιμ σ’ αυτόν τον ένα χρόνο που βρίσκεται στην ομάδα της Ηπείρου.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Γιάννη Γιαννάκη:

Για τις πρώτες εντυπώσεις μετά από τρεις εβδομάδες προετοιμασίας: «Είναι πολύ θετικές οι εντυπώσεις. Και για ‘μενα είναι η πρώτη φορά που κάνω το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Καρπενήσι. Οι συνθήκες, παρά την πανδημία, θεωρώ ότι είναι ιδανικές, οι μέρες κυλάνε πολύ όμορφα, γίνεται σωστή δουλειά και από εκεί και πέρα υπάρχει ξεκούραση στον ελεύθερο χρόνο και προσοχή στη διατροφή μας».

Για το πόσο έχει επηρεάσει ως τώρα η αγωνιστική απραξία από τον Μάρτιο: «Αγωνιστικά θα φανεί στις πρώτες υποχρεώσεις που θα έχουμε. Δεν έχει φανεί ακόμα. Από εκεί και πέρα, όμως, σε φυσική κατάσταση η ομάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο».

Για το που θα στηριχτούν για να βρουν οι ποδοσφαιριστές ξανά τα πατήματά τους, από τη στιγμή που όσο η ομάδα θα είναι στο Καρπενήσι δεν θα δώσει κάποιο φιλικό: «Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δεν έχει οριστεί κάποιο παιχνίδι, αλλά περιμένουμε από τους ανθρώπους της ομάδας να κλείσουν κάποια ματς όταν επιστρέψουμε στη βάση μας, για να ξέρουμε κι εμείς που βρισκόμαστε αγωνιστικά».

Για τις συνθήκες που βρήκε ο ίδιος και οι συμπαίκτες του στο Καρπενήσι: «Είναι ιδανικές οι συνθήκες. Έχουμε το γήπεδο μας και γίνεται μια καλή προσπάθεια όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Στο κομμάτι των τερματοφυλάκων γίνεται εξίσου πολύ καλή δουλειά. Εγώ προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό που βλέπω και την προσπάθεια που γίνεται».

Για την έλλειψη «παλιών» στην ομάδα, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν πλέον παίκτες με 4-5 χρόνια παρουσίας ή και παραπάνω, στο ρόστερ και το αν αυτό θα δυσκολέψει την προσπάθεια ή θα δώσει παραπάνω κίνητρα σε όλους: «Θα υπάρχουν σίγουρα επιπλέον κίνητρα. Πάντα ένας βασικός κορμός είναι σημαντικός και φέτος θα στερηθούμε αυτήν την πολυτέλεια, παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό, θα φροντίσουν ώστε η ομάδα να έρθει στο επιθυμητό επίπεδο χωρίς να υπάρχει καμία απώλεια».

Για το πρωτάθλημα 14 ομάδων της Super League 1 και τις διαφορές που αναμένεται να βρει ο ΠΑΣ Γιάννινα που δεν είχε την ανάλογη εμπειρία αυτού του «φορμάτ» του πρωταθλήματος: «Αν λάβουμε υπόψη μας την τελευταία χρονιά το ελληνικό πρωτάθλημα έχει έρθει σ’ ένα καλό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός ανεβαίνει και θα πρέπει κι εμείς να ανεβάσουμε την απόδοσή μας για να φτάσουμε στην απαιτούμενη από την κατηγορία απόδοση. Αυτό δεν μας φοβίζει, όμως, γίνεται η απαιτούμενη δουλειά και όταν έρθει η ώρα θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση».

Για το αν η πίεση που υπήρχε για αποτέλεσμα στη Super League 2 θα βοηθήσει στη γρήγορη προσαρμογή στην πίεση του αποτελέσματος που θα έχει και η μεγαλύτερη κατηγορία: «Δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε επακριβώς, γιατί η Super League 2 ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο πρωτάθλημα. Πέρυσι κάναμε πρωταθλητισμό, ήταν άλλες οι απαιτήσεις και άλλος ο τρόπος παιχνιδιού, αλλά ακολουθούμε την ίδια νοοτροπία, αυτή του νικητή, η οποία θα μας ακολουθήσει και στη φετινή σεζόν, όποιες κι αν είναι οι απαιτήσεις».

Για το πόσο τον βοήθησε η περσινή σεζόν να ξαναβρεί τον ρυθμό του: «Ήταν μία σημαντική χρονιά για ‘μενα, ύστερα από πολλά χρόνια χωρίς πολλά παιχνίδια και συνεχή ρυθμό. Μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω συμμετοχές, χωρίς να σημαίνει ότι είναι εύκολο. Σε μια μεγάλη ομάδα με απαιτήσεις που έκανε πρωταθλητισμό, είχε ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας η προσαρμογή μου. Παρ’ όλα αυτά στο τέλος ανταμειφθήκαμε με την επάνοδο της ομάδας στην πρώτη κατηγορία, οπότε είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και γεμάτοι ενέργεια να τα δώσουμε όλα την επόμενη σεζόν».

Για το γεγονός ότι ο τρόπος του παιχνιδιού του ΠΑΣ στη Super League 2 απαιτούσε από τον ίδιο να κρίνει το αποτέλεσμα σε 1-2 φάσεις σε όλο το ματς, ενώ στη Super League 1 η πίεση προς τον τερματοφύλακα θα είναι μεγαλύτερη από τους αντιπάλους, σχολίασε: «Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί μου θα σας πουν ότι είναι σαφώς πιο δύσκολο να είσαι σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και να παίζεις σ’ ένα ματς που μπορεί να χρειαστεί να επέμβεις 2-3 φορές όλες κι όλες, εν αντιθέσει μ’ ένα παιχνίδι που η ομάδα κυρίως θα αμύνεται και θα έρθεις σε περισσότερες επαφές με την μπάλα. Είσαι πιο ζεστός και λόγω του συνεχούς ρυθμού νομίζω είναι πιο εύκολο να αντεπεξέλθεις σ’ ένα τέτοιο ματς. Εν τέλει, θεωρώ ότι η συγκέντρωση επί 90 λεπτά σ’ ένα ματς που μπορεί να χρειαστείς 1-2 φορές, είναι πιο δύσκολο σενάριο».

Για το αν είναι στη δικιά του νοοτροπία ή κάτι που είχε μάθει από τον Ολυμπιακό το να δίνει τόσες πολλές οδηγίες και να κατευθύνει τους συμπαίκτες του στη διάρκεια ενός αγώνα: «Είναι ένα στοιχείο που είχα ανέκαθεν. Άλλες το χρησιμοποιώ σωστά, άλλες ίσως όχι. Μπορεί και να δίνω περιττές συμβουλές, αλλά το θεωρώ χρήσιμο για τους αμυντικούς. Σίγουρα η καθοδήγηση στην αμυντική και μεσαία γραμμή είναι χρήσιμη, έτσι τουλάχιστον μου λένε και οι συμπαίκτες μου».

Για τη συνεργασία με τον γυμναστή τερματοφυλάκων κ. Χριστόπουλο: «Έχουμε άψογη συνεργασία από την πρώτη στιγμή. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος και αυτό φάνηκε και την προηγούμενη χρονιά. Το θέμα είναι για όσα άτομα ενσωματώνονται στην ομάδα υπάρχει ένας άνθρωπος με όλη την καλή διάθεση να δουλέψει πάνω μας για να βελτιωθούμε».

Για το πώς είδε τη φιλοσοφία του κ. Γιαννίκη, ενός προπονητή που ήρθε από το εξωτερικό: «Έφερε στοιχεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα οποία λείπουν από ομάδες σαν τον ΠΑΣ Γιάννινα. Βασικό μας μέλημα είναι η ομάδα να έχει ρόλο μέσα στο παιχνίδι, να έχει πλάνο και να προσπαθεί να δημιουργήσει. Οτιδήποτε κι αν γίνεται μέσα στο παιχνίδι, είτε είμαστε σε φάση επίθεσης είτε είμαστε σε φάση άμυνας, ο προπονητής μας θέλει να υπάρχει πλάνο σε αυτό που κάνουμε».

Για τις φιλοδοξίες με τις οποίες θα ξεκινήσει ο ΠΑΣ Γιάννινα, παρότι είναι ακόμα νωρίς αφού ούτε οι μεταγραφές τελείωσαν ούτε έχουμε δει το επίπεδο των άλλων αντιπάλων: «Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι η ομάδα έχει φιλοδοξίες. Είναι κάτι που μας μεταφέρει συνεχώς ο προπονητής και το προπονητικό τιμ. Θέλει να δημιουργήσει, θέλει να παίξει όμορφο ποδόσφαιρο. Βέβαια θα το δούμε εμπράκτως εντός αγωνιστικού χώρου. Πάντως σε πρώτη φάση γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια στις προπονήσεις και υπάρχει και η απαραίτητη διάθεση για να γίνει αυτό».

Τέλος, αν και είναι άγνωστο αν θα βρίσκεται κόσμος στις εξέδρες για να του απευθύνει κάλεσμα, του ζητήθηκε να δώσει έστω κάποια υπόσχεση: «Έστω και τυπικά, γιατί δεν ξέρω αν θα μπορούμε να έχουμε κόσμο στις εξέδρες, θα ήθελα να απευθύνω ένα προσκλητήριο στον φίλαθλο κόσμο των Ιωαννίνων. Θα είναι πολύ χρήσιμη η παρουσία τους στο γήπεδο. Και την περσινή σεζόν όσους συναντούσα τους έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνουν το παρών στο γήπεδο. Άρα, όπως και να ‘χει, είτε θα είναι κοντά μας ο κόσμος είτε όχι, η ελάχιστη υπόσχεσή μας είναι ότι θα δώσουμε τα μέγιστα και εγώ και οι συμπαίκτες μου, ώστε η ομάδα να επιστρέψει με τον καλύτερο τρόπο στη μεγάλη κατηγορία».

Κάμερα: Γιώργος Γιαννάκης