Τέλος από σήμερα το Καρπενήσι για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα μετά την πρωινή προπόνηση επιστρέφει στη βάση της και μπαίνουμε από εδώ και πέρα στη φάση της αντίστροφης μέτρησης. Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, σε ένα ακριβώς μήνα (12/9) ξεκινάει το πρωτάθλημα, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να κλείνει 5 μήνες χωρίς ένα φιλικό παιχνίδι στα πόδια του.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι πάντως, ήταν αδύνατον να υπάρχει διαθέσιμος αντίπαλος και ταυτόχρονα ανταγωνιστικός αυτήν την περίοδο. Ο ΠΑΣ ξεκίνησε προετοιμασία όταν τελείωσε η προηγούμενη σεζόν της Super League 1 και όλες οι ομάδες φεύγανε για διακοπές. Μετά ανέβηκε στο Καρπενήσι επίσης με τις περισσότερες ομάδες σε διακοπές και τώρα που εκείνος επιστρέφει από το βουνό, πάνε οι άλλοι να κάνουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους. Άρα, προκειμένου να προλάβει να δώσει κάποιο φιλικό μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα πρέπει ουσιαστικά να πάει εκείνος να συναντήσει ομάδα σε Πήλιο, Τρία-Πέντε Πηγάδια, Καρπενήσι κτλ.

Υπάρχει και μια άλλη αντικειμενική δυσκολία, ότι ούτε οι ομάδες της Super League 2 και της Football League είναι σε φάση προετοιμασίας, αφού κανένας δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματά τους, ενώ το να γίνουν φιλικά με ομάδες Γ’ Εθνικής θα ήταν παντελώς ανούσιο.

Και έχουμε και μία τρίτη παράμετρο για τα φιλικά, η οποία έχει να κάνει με το ότι ο ΠΑΣ δεν έχει ολοκληρώσει ούτε τον μισό μεταγραφικό του σχεδιασμό. Οπότε δεν θα βγουν και ιδιαίτερα συμπεράσματα από τον προπονητή. Άρα ό,τι γίνει χωρίς ρόστερ που θα είναι το τελικό σε ποσοστό 80%-90%, θα γίνει μόνο και μόνο για να σπάσει η μονοτονία.

Όσον αφορά την άλλη μεγάλη εκκρεμότητα, αυτή του ρόστερ. Με την επιστροφή της ομάδας από το Καρπενήσι σήμερα, θα έχουμε σύντομα και την ενημέρωση για το ποιοι κάνουν και ποιοι όχι από τους 27 που συμμετείχαν στις προπονήσεις. Σίγουρα 4-5 παίκτες, είτε θα κληθούν να λύσουν συμβόλαια είτε να δοθούν δανεικοί ή απλά θα συνεχίσουν προπονήσεις με την Κ19.

Εδώ, βέβαια, τα πράγματα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρα γιατί το ημερολόγιο δείχνει 12 Αυγούστου. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για να εμφανιστεί με ανταγωνιστική ομάδα στο πρωτάθλημα ο ΠΑΣ, διότι κάθε παίκτης που θα έρχεται ουσιαστικά θα είναι προσθήκη ενδεκάδας. Άλλωστε, έχουμε σημειώσει άπειρες φορές, ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν ξεκινάει φέτος με βασικό κορμό και απλά περιμένει 1-2 ενδεκαδάτες μεταγραφές και πολλά συμπληρώματα. Φέτος συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Και γι’ αυτό, όμως, θα δώσουμε όμως ένα ελαφρυντικό στη διοίκηση του κ. Χριστοβασίλη. Τα πρωταθλήματα άργησαν να τελειώσουν, η μεταγραφική περίοδος τυπικά ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου και θα τελειώσει στις 30 Σεπτεμβρίου, παίκτες αποδεσμεύονται καθημερινά σωρηδόν σε όλη την Ευρώπη και ποτέ δεν ξέρεις τι ευκαιρία μπορεί να προκύψει για να αποκτηθεί παίκτης από το… πάνω ράφι. «Θυσιάζεται», βέβαια, η ομοιογένεια στις πρώτες αγωνιστικές, αλλά τουλάχιστον μπορεί να φτιάξεις κάτι πιο καλό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Πρωτόγνωρα πραγματικά προβλήματα και δύσκολα διλήμματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αφορούν μόνο τον ΠΑΣ Γιάννινα, αφού οι άλλες ομάδες της κατηγορίας καί έπαιξαν κανονικά το πρωτάθλημά τους καί κορμό διαθέτουν καί ξεκίνησαν προετοιμασία σε πιο φυσιολογικές ημερομηνίες, μιας και δεν είχαν ανάγκη να κερδίσουν χαμένο χρόνο.

Εν κατακλείδι, αντίπαλος πλέον είναι και ο χρόνος… 31 και σήμερα…