Ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της προετοιμασίας του ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ που όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί “βασικό στάδιο”, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ που θα στηριχθεί η ομάδα δεν συμμετείχε σε αυτό.

Κι αυτό, όχι λόγω τραυματισμών ή κάποιων άλλων προβλημάτων, αλλά ουσιαστικά επειδή η ομάδα τη φετινή σεζόν αποφάσισε να προβεί σε ριζική ανανέωση και το ρόστερ της αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Αυγούστου, μιας και θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις ώστε να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν, επιλογές με αγωνιστικά ρίσκα.

Σίγουρα το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, με δεδομένη και την μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα που θα έχει το φετινό πρωτάθλημα της ΣΛ1 αλλά και της απειρίας που χαρακτηρίζει πλέον τους εναπομείναντες ποδοσφαιριστές, που εκ πρώτης άποψης θα μπορούσαν να αποτελούν τον κορμό της νέας ομάδας, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, μιας και οι περισσότεροι δεν έχουν παραστάσεις από αγωνιστικά υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο, αλλά και όσοι έχουν, πλην ελαχίστων δεν μπορεί να λογίζονται, εκ πρώτης…τουλάχιστον εκτίμησης, και ως βασικοί.

Το πλεονέκτημα βέβαια της ομάδας είναι ότι παρέμεινε με προσωπικές ενέργειες του προέδρου, ο κόουτς Γιαννίκης που πλέον έχει πείσει και τον πιο δύσπιστο, τόσο για τις προπονητικές του ικανότητες, αναδεικνύοντας πρωταθλήτρια την ομάδα όσο και για τη δυνατότητα που έχει να μη διστάζει να εμπιστεύεται ταλαντούχους ποδοσφαιριστές οι οποίοι τον δικαιώνουν, κάτι που τόσο έχει ανάγκη ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Σημαντικό επίσης που ο πρόεδρος εκπλήρωσε την επιθυμία του κόουτς να παραμείνουν οι αξιόλογοι συνεργάτες του Μπαδήμας, Ντουρουντός, Χριστόπουλος, που κι αυτοί έκαναν εξαιρετική δουλειά και αποτελούν όλοι μαζί ένα από τα καλύτερα team που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και σίγουρα η παρουσία τους το κοσμεί.

Φυσικά ο αριθμός των μέχρι στιγμής μεταγραφών που ανακοινώθηκαν (μόνο δύο, αλλά είναι μεταγραφές ενδεκάδας), προβληματίζουν, όμως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η ιδιαιτερότητα της φετινής σεζόν, λόγω της πανδημίας, που εξαφάνισε κάθε λογής προγραμματισμό, όπως επίσης ότι η ευθύνη της επαναδημιουργίας της ομάδας είναι τεράστια τόσο από τον πρόεδρο όσο και από τον προπονητή, οπότε οι επιλογές πρέπει να …διπλοκοσκινίζονται.

Μεταγραφές θα γίνουν, δεν υπάρχουν περιθώρια για το αντίθετο και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, αλλά θα πρέπει και να ξεκαθαριστεί ολοκληρωτικά και το εναπομείναν ρόστερ, κάτι που έχει τη δυσκολία του, μιας και θα πρέπει να συμφωνήσουν στην αποχώρησή τους ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζονται, ωστόσο δεσμεύουν την ομάδα με συμβόλαια και για να λυθούν πρέπει να υπάρξουν και από τις δυο πλευρές αποδεκτοί όροι.

Εν κατακλείδι, λαμβανομένων των ιδιαίτερων φετινών συνθηκών, με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύνολό του το Ελληνικό ποδόσφαιρο, και ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δεν είναι έξω από αυτά, στην ομάδα γίνονται προσπάθειες δημιουργίας ανταγωνιστικής ομάδας, αλλά χρειάζεται υπομονή και κυρίως στήριξη στην νέα προσπάθεια.

Στα υπέρ, ο προπονητής και οι συνεργάτες του που έχουν την ικανότητα και τη διάθεση, η επίτευξη, όπως φαίνεται, του να έρθουν στην ομάδα ποδοσφαιριστές που θα μπουν άμεσα στην ενδεκάδα, με άποψη του προπονητή γι’ αυτούς, η απομάκρυνση ποδοσφαιριστών που για διάφορους λόγους δεν υπολογίζονται και η παραμονή τους μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε, η Επιτροπή Σταδίου που δείχνει διάθεση να συνεργαστεί και να βοηθήσει στην επίλυση, όσο της επιτρέπεται, των προβλημάτων των γηπέδων, οι χορηγίες που φέτος είναι σίγουρα μεγαλύτερες και θα δώσουν ανάσες στην διοίκηση.

Στα κατά, η μεγάλη αγωνιστική απραξία των εναπομείναντων ποδοσφαιριστών, ο χρόνος που δεν είναι αρκετός ώστε να μπορέσει ο προπονητής να ετοιμάσει την νεοσύστατη ομάδα με την έναρξη του πρωταθλήματος, μιας και  οι υπάρχουσες ομάδες της ΣΛ1 έχουν ήδη στην χειρότερη 10 ματς σε επίσημα και φιλικά από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, σε αντίθεση με τον ΠΑΣ που δεν έχει κανένα, το επιπλέον κόστος των πρωτοκόλλων υγείας που για ομάδες οικονομικού επιπέδου ΠΑΣ είναι μεγάλο και οι ακόμη μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις, που παρά τις καλύτερες φετινές χορηγίες δεν επιτρέπουν σχεδόν καμία υπέρβαση σε οτιδήποτε.

Η ζυγαριά προς το παρόν πάντως ισορροπεί.

Υ.Γ.1 Ο Γιαννίκης με την ομάδα που δημιούργησε πέρσι και την άνοδο που πέτυχε, συνδυάζοντας πρωταθλητισμό, θέαμα και ανάδειξη ποδοσφαιριστών πρόσφερε ένα τεράστιο δώρο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καταφέρνοντας  να απομυθοποιήσει την λογική που υπήρχε πριν και επέμενε στο ότι στην ΣΛ2, χωρίς παρασκήνια, εύνοιες διαιτητικές, μπόλικο χρήμα και «σκοτεινούς» παράγοντες, άνοδος δεν επιτυγχάνεται.

Ο ΠΑΣ χωρίς αυτά, με μόνο όπλο τη δουλειά ενός πραγματικά ικανού και καινοτόμου προπονητή, που αναλύει και διδάσκει, απόλυτου σε ό,τι αφορά θέματα πειθαρχίας και επεμβάσεων στο έργο του, μακριά από παραγοντικές κλίκες, με μόνη απαίτηση το «γήπεδο για προπόνηση» και ικανούς επαγγελματίες συνεργάτες, τα κατάφερε και φυσικά μερίδιο σε αυτό έχει και ο Χριστοβασίλης που αποφάσισε να πορευθεί μαζί τους αγνοώντας «σειρήνες». Οι πρόεδροι της κατηγορίας στο εξής, αν ακολουθήσουν  το «μοντέλο ΠΑΣ», μόνο καλό θα κάνουν τόσο στον εαυτό τους όσο και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Υ.Γ. 2 Εξαιρετική ικανότητα στη διαχείριση της ομάδας και σε διοικητικό επίπεδο επέδειξε ο κόουτς στο Καρπενήσι μιας και δεν άφησε να φανεί η απουσία κάποιου διοικητικού στελέχους, εφόσον η θέση του Γενικού αρχηγού παραμένει κενή μετά την αποχώρηση του Γιώργου Ντάσιου . Μια θέση που εξαιρούμενης της προηγούμενης δεκαετίας, στην ομάδα κάλυπταν τοπικοί επιχειρηματίες αφιλοκερδώς.

Βέβαια οι καιροί αλλάζουν και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τίποτε δεν γίνεται χωρίς την «οσμή» του χρήματος αν και υπάρχουν ακόμη ρομαντικοί που δεν το ασπάζονται.